Διαφωνεί ο ΔΣΑ με το κατεπείγον του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) εξέφρασε εμφανώς την αντίδρασή του στην πρακτική της κατεπείγουσας διαδικασίας με την οποία εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που ρυθμίζει θέματα ποινικής και σωφρονιστικής πολιτικής.

«Ο ΔΣΑ

θεωρεί ότι δεν δόθηκε στους αρμόδιους φορείς ο αναγκαίος χρόνος για ουσιαστική διαβούλευση επί των διατάξεων του. Διατάξεων που θίγουν καίρια και σύνθετα ζητήματα απονομής ποινικής δικαιοσύνης», αναφέρεται στο δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι δικηγόροι της Αθήνας και συνεχίζουν λέγοντας πως «το εν λόγω νομοσχέδιο υφίστατο συνεχείς και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις. Η τελική μορφή του νομοσχεδίου απεστάλη στον ΔΣΑ μόλις την προηγουμένη της κατάθεσής του στη Βουλή. Είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκούσε για μια στοιχειωδώς σοβαρή επεξεργασία του».

Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας τονίζει ότι «το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν επέτρεψε τόσο στους δικηγόρους όσο και σε άλλους επιστημονικούς φορείς να παραστούν στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής και να υποβάλλουν τεκμηριωμένες παρατηρήσεις επί των κρίσιμων θεμάτων που ρύθμιζε το επίμαχο νομοσχέδιο και νυν νόμος του κράτους.

Από την πλευρά του το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το νομοσχέδιο ανταποκρίθηκε σε μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ανθρώπινων δικαιωμάτων στις φυλακές. Κάλυψε δηλαδή μια εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη που απαιτούσε ‘’σπουδή’’».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης «το νομοσχέδιο αναρτήθηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, ακολούθως τέθηκε σε διαβούλευση και τελικώς εισήχθη για συζήτηση στη Βουλή, με την συνήθη διαδικασία. Υπήρξε επαρκής χρόνος για όποιον ήθελε να διατυπώσει γνώμη ή κριτική, και το έκαναν πάρα πολλοί: άτομα, συλλογικότητες, φορείς».

«Το δικηγορικό σώμα, και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ειδικότερα, έχουν επιδείξει σημαντικούς αγώνες για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το πρόσφατο δελτίο Τύπου προφανώς δεν αποτελεί στροφή, αλλά μια παρένθεση στην παράδοση αυτών των αγώνων», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα