Σπείρα διαρρηκτών σαρώνει τις συνοικίες της Αθήνας

Τσεκάρουν την… κίνηση σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και μονοκατοικιών, κατά προτίμηση πυκνοκατοικημένων συνοικιών, τις πρωινές ώρες.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με… εμπροσθοφυλακή νεαρές, εμφανίσιμες κοπέλες, για να αντιληφθούν αν οι ένοικοι βρίσκονται ακόμη στο εσωτερικό των σπιτιών τους ή έχουν φύγει όλοι για τις δουλειές τους, καλούν από τα κεντρικά θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών.

Παριστάνουν τους ντίλερ προϊόντων για να μπουν στις πολυκατοικίες

Κρατώντας διάφορα φυλλάδια και προϊόντα στα χέρια, αν τους απαντήσει κάποιος ένοικος, παριστάνουν τους ντίλερ, που

δήθεν επιθυμούν να προωθήσουν διάφορα προϊόντα. Όταν οι ένοικοι πέφτουν στην παγίδα και ανοίγουν την εξώπορτα, συνήθως δεν τους βλέπουν ποτέ να φθάνουν στο διαμέρισμα. Κι αυτό γιατί οι επίδοξοι εισβολείς εμφανίζονται ακριβώς στα διαμερίσματα, που δεν τους απαντά κανείς στην κλήση από το θυροτηλέφωνο.

Με πλαστική κάρτα η παραβίαση της κλειδαριάς

Για να δοθεί το σύνθημα της τελικής εφόδου, ανεβαίνουν στο διαμέρισμα και χτυπούν επίμονα μια-δυο φορές, ενώ προσπαθούν να ακούσουν τον παραμικρό θόρυβο. Όταν σιγουρευτούν ότι οι ένοικοι λείπουν σε δουλειές, μπαίνει σε εφαρμογή η διάρρηξη με τη χρήση πλαστικής, σκληρής κάρτας. Αν η πόρτα δεν είναι θωρακισμένη ή καλά ασφαλισμένη, ανοίγει εύκολα. Και μετά, χωρίς να αφήνουν σοβαρά ίχνη παραβίασης και αναστάτωσης στους χώρους των κατοικιών, «σηκώνουν» μετρητά, χρυσαφικά, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα αντικείμενα αξίας, κάνοντας, κυριολεκτικά, μετακόμιση, με τα κλοπιμαία κρυμμένα σε ένα σεντόνι!

Περιμένουν σε αυτοκίνητο οι τσιλιαδόροι

Κάπου κοντά περιμένουν «τσιλιαδόροι» μέσα σε αυτοκίνητο. Αν όλα «πάνε καλά», παίρνουν τους εισβολείς με τα κλοπιμαία και εξαφανίζονται. Μια τέτοια συμμορία ληστρικών εισβολέων σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες, που σάρωνε από τον Φεβρουάριο του 2013 ό,τι έβρισκε στο πέρασμά της και που δρούσε σε τεράστια ακτίνα, από κεντρικές συνοικίες της Αθήνας έως τη Λαμία(!), έψαχναν δεκάδες αστυνομικοί τεσσάρων νομών της χώρας.

21 μέλη αριθμούσε η σπείρα – 4 συλλήψεις

Οι κακοποιοί, που συμμετείχαν σε ομάδα, η οποία αριθμούσε είκοσι ένα μέλη -από τις πολυπληθέστερες που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά- έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Λιβαδειάς, αλλά, όπως αποδεικνύεται, είχαν, μεταξύ άλλων, «επισκεφθεί» είκοσι διαμερίσματα και μονοκατοικίες σε έξι συνοικίες της Αθήνας. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την προανάκριση της Ασφάλειας στη Λιβαδειά, μέλη της συμμορίας, που εξαρθρώνεται, έχουν διαπράξει: 9 διαρρήξεις στα Μελίσσια, 6 στου Ζωγράφου, 2 στα Βριλήσσια, 1 στους Αμπελόκηπους, 1 στην Ηλιούπολη και 1 στη Νέα Ιωνία.

Στα 200.000 ευρώ υπολογίζεται η λεία των διαρρηκτών

Τις υπόλοιπες διαρρήξεις από αυτές που έχουν ομολογήσει οι τέσσερις συλληφθέντες, η σπείρα τις διέπραξε στη Βοιωτία (Λιβαδειά, Αλίαρτο, Αντίκυρα, Κυριάκι Διστόμου), στη Φωκίδα (Άμφισσα, Ιτέα) και στη Φθιώτιδα (Μαλεσίνα, Ζέλι Αταλάντης). Η συνολική αξία των κλοπιμαίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ίδιων των θυμάτων, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν συμμετοχή των διαρρηκτών και σε άλλες επιθέσεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Ένας άνδρας και τρεις γυναίκες στην ηγετική τετράδα

Η Αστυνομία έχει έως στιγμής συλλάβει τέσσερα ηγετικά μέλη της ομάδας (έναν άνδρα, 24 χρόνων, και τρεις γυναίκες, 48, 35 και 19 χρόνων), έχει ταυτοποιήσει τα στοιχεία άλλων δώδεκα, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου και άλλοι πέντε παραμένουν άγνωστοι ακόμη για τις αρχές. Έχουν εξιχνιαστεί 43 κλοπές, ενώ σε άλλες δύο οι δράστες που ανέλαβαν την εισβολή για διάφορους λόγους δεν τα «κατάφεραν». Η Αστυνομία, θέλοντας να υποδηλώσει την ποινική απαξία παρόμοιων αδικημάτων, τα οποία ωστόσο προκαλούν μέγιστη αναστάτωση σε όσους τα βιώνουν, αναφέρει στην επίσημη ενημέρωσή της ότι οι δράστες έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων. Ωστόσο, ήταν ελεύθεροι.

Keywords
Τυχαία Θέματα