Μια καθοριστική εβδομάδα

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει διανύσει το 70% της δημοσιονομικής διαδρομής, που έπρεπε να κάνει και καλεί τους δανειστές να βρουν έναν κοινό βηματισμό για το υπόλοιπο 30%.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Αυτό το 30% όμως φέρεται να είναι και το πιο δύσκολο τμήμα του δρόμου, από τη στιγμή που περιλαμβάνει τα καυτά θέματα του εργασιακού, του ασφαλιστικού και του ΦΠΑ. Παράλληλα, κυβερνητική πηγή θεωρεί ότι η όποια σύγκλιση θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 30

Απριλίου, ειδάλλως «δεν ισχύει ούτε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και «όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και οι εκλογές»».

Σε κάθε περίπτωση το σκηνικό που διαμορφώνεται για την τελευταία εβδομάδα του μήνα φαντάζει «εκρηκτικό». Η κυβέρνηση υφίσταται ασφυκτική πίεση, πέρα από τον εξωτερικό τομέα, και στο εσωτερικό πεδίο. Εσωκομματικά υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια, που πηγάζει από πολλούς τομείς: Από τον τρόπο χειρισμού της διαπραγμάτευσης μέχρι την επέμβαση της αστυνομίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τις «κλειστές» υπουργικές πόρτες που συναντούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα… βουλευτικά αυτοκίνητα. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να διαμορφώνεται μια κεντρομόλος τάση, προκειμένου να στηριχθεί ο «σκληρός» κυβερνητικός πυρήνας και να αποφευχθεί περαιτέρω η ήδη υπάρχουσα ιδεολογική πολυδιάσπαση.

Παράλληλα, «τρέχουν» σοβαρά ζητήματα, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα και οι οικείες αντιδράσεις, αλλά και οι εξελίξεις στον αθλητικό τομέα. Στον τελευταίο έχουμε φθάσει σε πρωτοφανές σημείο, με τις ελληνικές ομάδες και την Εθνική Ελλάδος να απειλούνται με αποκλεισμό από τις διεθνείς διοργανώσεις. Και έχουμε να πάμε ακόμα παραπέρα, καθώς αναμένεται να απολαύσουμε την παρουσία εκπροσώπου της UEFA σε συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου. O tempora, o mores.

Keywords
Τυχαία Θέματα