Διαδηλώσεις υπέρ και κατά της Ρωσίας η οποία «ίσως ανοίγει το κουτί της Πανδώρας»

Διαδήλωση υπέρ της ενότητας της Ουκρανίας διοργάνωσαν πολίτες που αμφισβητούσαν τον πρώην πρόεδρο Γιανουκόβιτς, στην πλατεία Μαϊντάν του Κιέβου στο πλαίσιο των αντιδράσεων για τα όσα συμβαίνουν στην Κριμαία, ενώ παράλληλα άλλες και διαδηλώσεις «ταρακούνησαν» για μια ακόμη μέρα πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας που είτε ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με απώτερο στόχο

την ενσωμάτωσή τους στην Ρωσία είτε αντιδρούν στην κυβέρνηση του Κιέβου και στην «άνοδο» της ακροδεξιάς.

Οι διαδηλώσεις συνέπεσαν με την επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών στην περιοχή ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ανήσυχος από την «αλλαγή των συνόρων» που προωθεί η στάση της Μόσχας η οποία όπως τόνισε «ίσως ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας».

Στο Ντονέτσκ οι διαδηλωτές ζήτησαν για μια ακόμη φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με βασικό ερώτημα την «ένωση» ή όχι με τη Ρωσία ενώ ύψωσαν τη ρωσική σημαία στο δημαρχείο της πόλης.

Στη Λουγκάνσκ σε εν εξελίξει δημοσκόπηση που διενεργείται από την περασμένη Δευτέρα - άγνωστο όμως υπό ποια μορφή- 100.000 άτομα φέρονται να έχουν ψηφίσει μέχρι την Κυριακή υπέρ της διεξαγωγής ενός ανάλογου δημοψηφίσματος.

Στο Χάρκοβο διαδηλωτές ζητούν τη μετατροπή της χώρας σε ομοσπονδία ενώ χιλιάδες διαδηλωτές «βγήκαν» και στους δρόμους πόλεων της Μαύρης Θάλασσας με πρώτη την Οδησσό διαμαρτυρόμενοι κατά της «πραξικοπηματικής κυβέρνησης» του Κιέβου. Ανάμεσα δε στα συνθήματα που κυριαρχούν ήταν «Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι μαζί», «Η Οδησσός είναι κατά των ναζιστών και των μεγιστάνων» ενώ αρκετοί ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ εξέφρασε φόβους, μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία και σε περιοχές στα ανατολικά της χώρας.

"Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, με τη δράση της στην Κριμαία, αψηφά τα θεμέλια της ειρηνικής τάξης στην Ευρώπη. Ανησυχώ πολύ ότι η παράνομη απόπειρα αλλαγής των αναγνωρισμένων συνόρων στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, 25 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, θα ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας", τόνισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

Ο Σταϊνμάγερ πρόσθεσε ότι η εντύπωσή του από την επίσκεψή του στο Κίεβο και στην πόλη Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, το Σάββατο, είναι ότι η κατάσταση "μόνο σταθερή δεν είναι".

Την ίδια στιγμή, η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, με τον ίδιο τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Φίλιπ Μπρίντλοβ να προειδοποιεί πως η ρωσική δύναμη «είναι πολύ, πολύ μεγάλη και πολύ, πολύ έτοιμη».

Ο Αμερικανός πτέραρχος δήλωσε σε εκδήλωση του think tank German Marshall Fund πως η Συμμαχία ανησυχεί πολύ σχετικά με την απειλή για την Υπερδνειστερία.

«Υπάρχει απολύτως επαρκής [ρωσική] δύναμη έτοιμη στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας για να τρέξει στην Υπερδνειστερία, αν ληφθεί απόφαση να γίνει κάτι τέτοιο, και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό» επισήμανε.

«Η Ρωσία ενεργεί πολύ περισσότερο σαν αντίπαλος παρά σαν εταίρος» τόνισε ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Συμμαχίας στην Ευρώπη.

Η ίδια η Ουκρανία ανησυχεί για ευρύτερη ρωσική εισβολή στο έδαφός της.

«Ο στόχος του προέδρου Πούτιν δεν είναι η Κριμαία, αλλά όλη η Ουκρανία. [...] Τα στρατεύματά του που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα είναι έτοιμα για επίθεση ανά πάσα στιγμή» δήλωσε την Κυριακή σε μεγάλη συγκέντρωση στο Κίεβο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Αντί Παρουμπί.

Keywords
Τυχαία Θέματα