"Δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να επέτρεπε τη σύλληψη του Μοχάμεντ Μέραχ πριν τις επιθέσεις" απαντά ο Φρ. Φιγιόν

Στις κατηγορίες που ήθελαν τη γαλλική κυβέρνηση να γνωρίζει εδώ και καιρό για τον 23χρονο ύποπτο των δολοφονικών επιθέσεων στην Τουλούζη, Μοχάμεντ Μέραχ, αλλά δεν τον συνέλαβε πριν αυτός σκοτώσει επτά ανθρώπους, απάντησε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ο οποίος υποστήριξε ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο το οποίο θα επέτρεπε στις Αρχές να συλλάβουν τον 23χρονο.
«Δεν έχουμε το δικαίωμα, σε μια χώρα σαν τη δική μας, να παρακολουθούμε διαρκώς, χωρίς δικαστική απόφαση, κάποιον που δεν έχει διαπράξει

έγκλημα Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου» δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Η γαλλική κυβέρνηση καλείται επίσης να τοποθετηθεί σχετικά με τις ενδεχόμενες παραλείψεις που έγιναν από τις υπηρεσίες πληροφοριών κατά την παρακολούθηση του Μέραχ, δεδομένου ότι ο νεαρός είχε ταξιδέψει στο παρελθόν στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI, οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών) «έκανε άψογα τη δουλειά της, εντόπισε τον Μοχάμεντ Μέραχ όταν πραγματοποίησε τα ταξίδια και τον παρακολούθησε όσο διάστημα χρειαζόταν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κανένα στοιχείο δεν άφηνε να εννοηθεί ότι ήταν επικίνδυνος» και ότι κάποια μέρα θα σκότωνε, πρόσθεσε ο Φιγιόν.
Όπως είπε ο Γάλλος πρωθυπουργός «είναι φυσιολογικό να τίθενται ερωτήματα». Ωστόσο, επέμεινε ότι ο Μέραχ «ζούσε μια κανονική ζωή, αν και είχε ποινικό μητρώο».
«Το να ανήκει κανείς σε μια σαλαφιστική οργάνωση δεν συνιστά από μόνο του έγκλημα. Δεν πρέπει να συγχέουμε το θρησκευτικό φονταμενταλισμό με την τρομοκρατία, μολονότι γνωρίζουμε καλά τους δεσμούς που συνδέουν αυτά τα δύο μεταξύ τους» κατέληξε ο Φρ.Φιγιόν.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στον Europe 1 αναφερόμενος στους Γάλλους τζιχαντιστές ότι ο Μέραχ είχε ανακριθεί πρόσφατα από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Σε ό,τι αφορά τυχόν κενά ή αδυναμίες ο Ζιπέ πρόσθεσε ότι «αν όντως υπήρξαν, αυτό θα πρέπει να αποκαλυφθεί».
«Το όνομα της οικογένειας Μέραχ ήταν γνωστό στις Αρχές. Για εμένα προκύπτει ένα πραγματικό ερώτημα: γιατί δεν είχε τεθεί υπό κανονική παρακολούθηση;», διερωτήθηκε μιλώντας στον ραδιοσταθμό Europe 1 ο Φρανσουά Εϊσμπούργκ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις και την ασφάλεια.

πηγή: tanea.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα