Ισχυρά διλήμματα από τη Ν.Δ.

-Ποια είναι τα διλήμματα που θα θέσει στους εκλογείς

-Σύγκρουση με την αριστερά-μέτωπο με τον Καμμένο-επίθεση στον Βενιζέλο

Με τον χρονικό ορίζοντα των εκλογών να ξεκαθαρίζει και τις κάλπες να στήνονται στις 29 Απριλίου ή στις 6 Μαΐου, η Ν.Δ. έχει ξεκινήσει τον αγώνα για την επίτευξη αυτοδυναμίας. Ο στόχος είναι δύσκολος, καθώς οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν

μεν μη αναστρέψιμο προβάδισμα της Ν.Δ., η οποία θα είναι σε κάθε περίπτωση πρώτο κόμμα, αλλά η αυτοδυναμία δεν προκύπτει, τουλάχιστον από την παρούσα εικόνα.

Του Λάμπρου Καλαρρύτη

Η Συγγρού έχει αποφασίσει να παίξει σκληρά και σε διάφορες παραλλαγές το δίλημμα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες», το οποίο θα «κρύβει» μέσα του ένα άλλο απειλητικό ερώτημα, το «ευρώ ή δραχμή». Το υπονοούμενο είναι ότι, αν δεν υπάρξει κυβερνητική σταθερότητα και κινδυνεύσει η εφαρμογή του προγράμματος, τότε ανοίγει και πάλι η πόρτα της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ.

Η προσπάθεια συσπείρωσης της κομματικής βάσης είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, καθώς οι παράγοντες που προκαλούν τις φυγόκεντρες τάσεις είναι αρκετοί. Η διαγραφή των βουλευτών που ψήφισαν κατά του «Μνημονίου 2» προκαλεί απώλειες και σε επίπεδο εντυπώσεων και σε επίπεδο συσχετισμών. Η διαγραφή προσώπων, που είχαν υπηρετήσει με συνέπεια την αντιμνημονιακή πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, αλλά στη συνέχεια αρνήθηκαν να συνταχθούν με την αλλαγή στάσης, ενόχλησε ένα μέρος του κομματικού ακροατηρίου και δη τους ψηφοφόρους των συγκεκριμένων βουλευτών, διότι οι περισσότεροι από τους διαγραφέντες ήταν «σαμαρικοί».

Μόνη εναντίον όλων

Επιπλέον, το γεγονός ότι πολλοί από αυτούς εντάχθηκαν στους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου ενίσχυσε τη δυναμική του νέου κόμματος, το οποίο εξελίσσεται σε υπολογίσιμο παράγοντα, που μπορεί να επηρεάσει κρίσιμα ποσοστά. Στην ουσία η Ν.Δ. δίνει πλέον αγώνα τριών μετώπων: Κατά του Πάνου Καμμένου, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές, κατά του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι το μικρότερο από τα προβλήματα του Αντώνη Σαμαρά, και κατά της Αριστεράς, η οποία αν και πολυδιασπασμένη συγκεντρώνει μεγάλο ποσοστό της αντιμνημονιακής ψήφου, ασκώντας πίεση στη Ν.Δ., την οποία καταγγέλλει ως μνημονιακή δύναμη.

Αρκετοί στη Ν.Δ. θεωρούν ότι είναι λάθος η σκληρή επίθεση του Αντώνη Σαμαρά στην Αριστερά, διότι αφενός ενεργοποιεί αντιδεξιά αντανακλαστικά και συσπειρώνει τους Αριστερούς ψηφοφόρους, αφετέρου θα τη βρει μπροστά του την επομένη των εκλογών. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για το πολιτικό και το κοινωνικό κλίμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Ν.Δ., διότι είτε εκλεγεί αυτοδύναμη, είτε κυβερνήσει σε συνεργασία με άλλο κόμμα, θα έχει τα δύσκολα μπροστά της και μάλιστα άμεσα. Τον Ιούνιο θα πρέπει να αποφασιστούν μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 σε μία οικονομία καθημαγμένη και μία κοινωνία εξουθενωμένη. Έχοντας κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης με την Αριστερά, στην ούτως ή άλλως αντιμνημονιακή στάση της τελευταίας θα προστεθεί και η απροθυμία ελάχιστης έστω συνεννόησης, εφόσον οι

Keywords
Τυχαία Θέματα