Δεκάλογος Στέφενς

Του Στέλιου Μοσχούλα

Ο Χουμπ Στέφενς λατρεύτηκε από την πρώτη στιγμή στην Τούμπα. Δεν του πήρε πολύ (για την ακρίβεια σχεδόν καθόλου) χρόνο για να γίνει σύνθημα στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ομως εκείνος παρά τον ενθουσιασμό για τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου, συνεχίζει να έχει στο μυαλό του το πλάνο που συμφώνησε με τον Ιβάν Σαββίδη και τη γερμανική προπονητική φιλοσοφία ότι «θα κάνω τη δουλειά μου όπως τη ξέρω καλά κι είμαι σίγουρος ότι θα φέρει και καρπούς».

Πάνω σε αυτήν τη βάση, η «SportDay» αναλύει τον τρόπο

που έχει διαλέξει ο Ολλανδός προπονητής για να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στις μεγάλες επιτυχίες.

1)Η πειθαρχία κι η συνέπεια είναι πολύ σημαντικές για τον Στέφενς. Πιθανότατα δεν θα βρεθεί φίλαθλος του ΠΑΟΚ που να θυμάται πρώτη προπόνηση στην Τούμπα, η οποία ξεκίνησε νωρίτερα (έστω και 5-10 λεπτά) από την προγραμματισμένη ώρα έναρξής της. Θέλει όλοι να είναι συνεπείς και να ακολουθούν τους κανόνες της ομάδας.

2) Δεν έχει κόμπλεξ. Είναι ένας προπονητής εγνωσμένης αξίας που έχει δουλέψει σε μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης και γνωρίζει ότι η επαφή με τον κόσμο πρέπει να είναι συχνή. Γι' αυτό τον λόγο και στην πρώτη του στην Τούμπα καθιέρωσε άλλα ήθη κι έθιμα με τους οπαδούς και τα παιδιά αυτών. Ολοι μαζί έγιναν μια οικογένεια με το «καλημέρα». Και σύμφωνα με αυτά που λέει στους συνεργάτες του, θέλει τον κόσμο κοντά του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

3)Η στάση του στο ζήτημα της επιστροφής του Πάμπλο Γκαρσία είναι ενδεικτική της τακτικής που ακολουθεί. Δείχνει ότι σέβεται πάρα πολύ τον Ουρουγουανό, μιλάει διαρκώς μαζί του, όμως τόνισε ξεκάθαρα: «Ολοι θα πάρουν την ευκαιρία τους. Ο Γκαρσία ήταν τραυματίας για πολύ καιρό και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί μαζί του και λόγω της ηλικίας αλλά και των τραυματισμών, μια και χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει».

4)Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ τον αποδέχθηκαν από την αρχή, μια και μόνο το βιογραφικό του λέει πολλά. Η σχέση τους ξεκίνησε ιδανικά κι ο Ολλανδός έμοιαζε περισσότερο με μεσογειακό τύπο. Το χάρηκε πολύ στην Τούμπα, επικοινωνούσε με τους φιλάθλους, βγήκε φωτογραφίες, υπέγραψε αυτόγραφα.

5)Η ασφάλεια που νιώθει με έναν μεγαλομέτοχο όπως ο Σαββίδης, του παρέχει τη δυνατότητα να κάνει όποιες αλλαγές θέλει (σε όλα τα επίπεδα) προκειμένου να φθάσει τον ΠΑΟΚ ψηλά. 6)Οι υποδομές τον ενδιαφέρουν πολύ. Ο Στέφενς μίλησε αρκετά για τους νεαρούς παίκτες, θέλει να προωθήσει όσους περισσότερους γίνεται (κι αξίζουν) στους μεγάλους και φαίνεται ότι είναι αρκετά θετικός στην ιδέα της «ελληνικής ομάδας» κατά 70% που ζήτησε ο Σαββίδης. 7)«Θέλω να κερδίζω». Αυτή φράση παίζει πολύ στα αποδυτήρια, μια κι ο Στέφενς ξεκαθάρισε σε όλους ότι ο μοναδικός στόχος είναι αυτός για το νέο ΠΑΟΚ. Ξέρει να ρίχνει το βάρος (κι όσο χρειάζεται) στην ψυχολογία των παικτών του και να είναι ευέλικτος στη διαχείριση αυτής.

8) Το γκολ. Οι προπονήσεις αποδεικνύουν ότι ο Στέφενς ψάχνει το γκολ από όλους τους παίκτες του. Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν θα περιμένει μόνο από τους Αθανασιάδη, Σαλπιγγίδη ή κάποιον νεοαποκτηθέντα να βγάζει τα «κάστανα από τη φωτιά».

Το «Νο9» της λίστας

Ο Χουμπ Στέφενς, όταν ρωτήθηκε για τον παίκτη που θα… βουλιάξει το αεροδρόμιο, σύμφωνα με τα «θέλω» του Ιβάν Σαββίδη, ήταν ξεκάθαρος: «Πάνω από όλα είναι η ομάδα. Θέλουμε μεγάλα ονόματα στον ΠΑΟΚ, όμως δεν σημαίνει ότι αυτά από μόνα τους θα φτιάξουν και μια σπουδαία ομάδα». Κι αυτή η άποψή του βρίσκει σύμφωνους τους πάντες στον «Δικέφαλο». Γι' αυτό τον λόγο και περνάνε από... μικροσκόπιο ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν το «μπαμ», χωρίς όμως να διαταράξουν τις ισορροπίες (αναφορικά με την ποδοσφαιρική φιλοσοφία) που τέθηκαν από τον Στέφενς στην ομάδα.

ΤΟ «10» ΤΟ ΚΑΛΟ

Ο Ολλανδός προπονητής θεωρεί αναγκαίο για τον ΠΑΟΚ έναν επιτελικό που θα κάνει τη διαφορά και που θα περνούν από τα πόδια του αρκετές από τις φάσεις της ομάδας. Ετσι έχει μάθει να λειτουργεί, όμως για να είμαστε πιο ακριβείς, θα είναι πολύ χαρούμενος, αν αυτός ο ποδοσφαιριστής λειτουργεί με τον ίδιο εξαιρετικό τρόπο και στις πλευρές.

πηγη sportday.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα