Χρηματοδοτικό κενό και οριακή ανάπτυξη

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (10/6) η έκθεση των ελεγκτών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υπό την ομάδα του Πολ Τόμσεν η οποία «συνοδεύει» την απόφαση που ελήφθη την προηγούμενη Πέμπτη για εκταμίευση της δόσης των 3,41 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Η έκθεση του Ταμείου περιγράφει τουλάχιστον τέσσερα σκέλη, στα οποία η ελληνική πλευρά οφείλει να εστιάσει τις προσπάθειές της στο επόμενο διάστημα, προκειμένου να καλύψει και τους νέους στόχους της. Συνοπτικά οι ειδικοί του ΔΝΤ

θεωρούν πως η «ελληνική προσπάθεια» πρέπει να επικεντρωθεί σε μια περαιτέρω εσωτερική υποτίμηση για να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και της αγοράς της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ η ελληνική οικονομία υπολείπεται ακόμα κατά τουλάχιστον 10% του βέλτιστου ορίου που καταγράφεται στην «καρδιά» της Ευρωζώνης και προς την κατεύθυνση της ανάπτυξής της πρέπει να συνεχισθούν οι ενέργειες για μείωση του εργοδοτικού κόστους, κάτι που ήδη ξεκίνησε το 2013-14 με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και οφείλει να συνεχισθεί. Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά έχει συμφωνήσει να συζητήσει εκ νέου το θέμα στα μέσα του 2015.

Στην έκθεση τονίζεται επίσης πως είναι βασική ανάγκη η μείωση του πληθωρισμού σε επίπεδο χαμηλότερο του μέσου όρου των υπολοίπων κρατών της Ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά προϋποθέτει συγκράτηση των τιμών σε πρώτες ύλες και ενέργεια, δηλαδή η προτροπή είναι το να μην υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και στις υπηρεσίες, ένα «πάγωμα τιμών» που όμως θα ελέγχεται συνέχει και αναλόγως της προόδου των δημοσιονομικών μεγεθών στη διετία 2015-16.

Στην ίδια κατεύθυνση της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της τιθάσευσης του πληθωρισμού εντάσσεται και η προτροπή των ειδικών του ΔΝΤ προς την ελληνική πλευρά να μειώσει ή έστω να συγκρατήσει τα μισθολογικά βάρη και κόστη. Κι εδώ συνιστάται ο περιορισμός των μισθολογικών βαρών σε επίπεδα χαμηλότερα των ανταγωνιστριών χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Καίριας σημασίας θεωρείται και το θέμα των συντάξεων, οι οποίες σήμερα απορροφούν περί το 17% του ΑΕΠ, ποσοστό από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, πίσω μόνον από την Ιταλία. Κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω προσαρμογή των συντάξεων καθώς μακροπρόθεσμα το ισχύον σύστημα δεν είναι βιώσιμο, αλλά στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική πλευρά φέρεται να συμφώνησε να συζητήσει εκ νέου το ζήτημα των συντάξεων τους επόμενους μήνες.

Το ΔΝΤ προβλέπει χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα δύο χρόνια και εκτιμά πως θα χρειασθούν μέτρα για να καλυφθεί. Οι ίδιοι υπολογίζουν το κενό αυτό στο 1% του ΑΕΠ για το 2015 (περίπου 1,8 δισ. σε σημερινές τιμές) και στα 3/4 της μονάδας για το 2016, (περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε σημερινές τιμές) δηλαδή αθροιστικά περίπου 3,3 δισ.ευρώ.

Στην έκθεση τονίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ως μικρότερα τα κενά κυρίως γιατί προσβλέπει σε μεγαλύτερα έσοδα από πλευράς φορολογικών ελέγχων, αλλά σε κάθε περίπτωση συμφώνησε να αναθεωρήσει, εφόσον χρειαστεί, στοιχεία και προβλέψεις την περίοδο που θα συντάσσεται ο προϋπολογισμός για το 2015.

Εδώ βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως οι ειδικοί του ΔΝΤ έχουν πολλάκις πέσει έξω στις σχετικές εκτιμήσεις τους, καθώς αρχικά δεν “έβλεπαν” την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος για τη χρήση 2013, ενώ και πρόσφατα, στο τελευταίο τους report, έδιναν την ύφεση στη χώρα μας για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς στο 1,1% επι του ΑΕΠ για να διαψευσθούν από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat που κατέγραψε το σχετικό νούμερο στο 0,9%...

Keywords
Τυχαία Θέματα