«Χάλασε» η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ την τελευταία στιγμή – Όλο το παρασκήνιο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Ναυάγησε η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, στους Αζέρους και Ιταλούς επενδυτές.

Οι εκπρόσωποι της Αζερικής Socar και της Ιταλικής Snam ζητούσαν την άμεση καταβολή 300 εκατ. ευρώ και την μεταγενέστερη αποπληρωμή των υπόλοιπων 100 εκατ. ευρώ. Όμως, η Ελληνική πλευρά είχε καταστήσει σαφές, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των όρων της προκήρυξης .

Ο διαγωνισμός του 2013

Ο διαγωνισμός του 2013 έληξε με πλειοδότη την αζερική Socar η οποία προσέφερε

400 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πώληση έμεινε σε εκκρεμότητα εξαιτίας της Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η ΕΕ εισηγήθηκε από το συνολικό προς πώληση ποσοστό (66%) ένα μερίδιο τουλάχιστον 17% να μεταβιβαστεί σε Ευρωπαίο διαχειριστή. Η ευρωπαϊκή εταιρεία είναι η ιταλική Snam.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι μετά αυτή την εξέλιξη , θα γίνει άμεσα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας για την ακύρωση του διαγωνισμού

«Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση ήταν σε συνεχείς συζητήσεις με εκπροσώπους των εταιρειών SOCAR και Snam για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ. Το κλίμα στις συζητήσεις ήταν εποικοδομητικό. Εντούτοις, η πρόταση που κατατέθηκε από την πλευρά των υποψηφίων αγοραστών, σχετικά με απομείωση του τιμήματος (αποπληρωμή σε δόσεις), ήταν νομικά ανέφικτη και θα ακύρωνε τον διαγωνισμό.

Εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις που έκαναν οι υποψήφιοι αγοραστές, για τη βελτίωση της αξίας μέσω εγγυοδοτικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώθηκε, τελικά, ότι είναι ανεφάρμοστες εντός του κοινοτικού θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αποσκοπούσαν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης της εταιρείας, με βάση την αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς των παρελθόντων ετών, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας. Οι προτάσεις αυτές δεν έγιναν αποδεχτές, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν».

Ευθύνες στους Αζέρους «ρίχνει» ο πρώην υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, μετά το «ναυάγιο» για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Σκουρλέτης με σχόλιό του στο twitter αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το ναυάγιο ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τον μη σεβασμό των όρων του διαγωνισμού, των ευρωπαϊκών κανόνων και επενδυτική αφερεγγυότητα εκ μέρους της Socar».

Σε άλλο tweet o κ. Σκουρλέτης στρέφει τα βέλη του κατά της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας:

«Φωνάζει η Ν.Δ. γιατί δεν πήραν τον ΔΕΣΦΑ οι Αζέροι με λιγότερο από 400 εκατ. για να εισπράξουν τα επόμενα χρόνια 829 εκατ.».

Το άρθρο «Χάλασε» η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ την τελευταία στιγμή – Όλο το παρασκήνιο εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα