Ας αντιδράσουμε, πριν… αυτοκτονήσουμε

Το μεγάλο ζήτημα αυτών των εκλογών δεν είναι ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι θα είναι οι χαμένοι.

του ΑΝΔΡΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΥ

Λίγο πολύ υποψιαζόμαστε τι θα γίνει και υποπτευόμαστε και την κυβέρνηση, που πιθανότατα θα προκύψει. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Υπάρχει διέξοδος για τη χώρα, υπάρχει ελπίδα για τους Έλληνες πολίτες; Σε πόσες θυσίες επί πλέον θα υποβληθούν μισθωτοί και συνταξιούχοι; Θα αντέξουν το επόμενο διάστημα ή θα οδηγηθούν σε οικονομική απόγνωση και απελπισία, όπως ο αυτόχειρας συνταξιούχος του Συντάγματος;

Το αστυνομικό δελτίο καταμετρά

περίπου 2000 αυτοκτονίες τα τελευταία 2,5 χρόνια -όσο ο πληθυσμός μιας μικρής πόλης- οι περισσότερες λόγω της οικονομικής κρίσης. Στην ουσία πρόκειται για θύματα ενός ανελέητου οικονομικού πολέμου και μιας οικονομικής κατοχής που βιώνουμε. Και δεν φαίνεται να υπάρχει σύντομα λύση, ούτε καν φως στο τούνελ, στο οποίο μπήκαμε με τα λάθη μας και τα λάθη των Ευρωπαίων ηγετών και δη της Γερμανίας.

Ήδη η πρότασή τους είναι η συνέχιση της ίδιας πολιτικής, της πολιτικής της ατέλειωτης λιτότητας, της μείωσης ακόμα περαιτέρω μισθών και συντάξεων, που δυστυχώς μπορεί να επιφέρει αύξηση των αυτοκτονιών. Μοιάζουν σαν να μην θέλουν να σκεφτούν άλλη συνταγή και οι δικοί μας εδώ φαίνονται πάντα έτοιμοι να τους ακολουθήσουν. Ήδη προαναγγέλθηκαν μέτρα ύψους 12 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια, στα οποία περιλαμβάνονται ξανά μειώσεις συντάξεων. Την ίδια στιγμή στον ιδιωτικό τομέα οι μειώσεις μισθών τους τελευταίους μήνες αγγίζουν το 35%, σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Στις 6 Μαΐου, εκτός απρόοπτου, οι Έλληνες καλούνται να εκλέξουν νέα κυβέρνηση και οι περισσότεροι από εμάς ελπίζουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία τα κόμματα να μας έχουν πει όλη την αλήθεια:

- Τι μας περιμένει την επόμενη μέρα. Πόσο θα μειωθούν ακόμα οι μισθοί, πόσο οι συντάξεις, πόσοι θα αποχωρήσουν από τον δημόσιο τομέα και ποιοι νέοι φόροι θα ισοπεδώσουν το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών. Και το κυριότερο να μας πουν πόσο θα διαρκέσει αυτή η οικονομική κατοχή.

- Να μας πουν επίσης γιατί δεν μπορούν να συλλάβουν τη φοροδιαφυγή και πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι, να μας απαντήσουν γιατί δεν μπορούν να πατάξουν τόσα χρόνια το λαθρεμπόριο καύσιμων και για να λύσουν το πρόβλημα αυξάνουν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Λόγω της ανικανότητάς τους να βρουν λύση, θα πληρώσουν πάλι τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

-Να μας πουν γιατί επί τόσα χρόνια δεν έκαναν ούτε μια κίνηση για να καθαρίσουν το κέντρο της Αθήνας από τους λαθρομετανάστες, αλλά το θυμήθηκαν ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές.

- Να μας πουν γιατί δεν τόλμησαν να μειώσουν τις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου τομέα, που είναι υπερδιπλάσιες των χωρών της ευρωζώνης. (Ο μέσος όρος στην ευρωζώνη είναι 6,5% και στην Ελλάδα 11,5, ενώ αντίθετα μειωμένες καταγράφονται οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική πολιτική στη χώρα μας).

- Να μας πουν γιατί δεν άνοιξαν τα κλειστά

Keywords
Τυχαία Θέματα