Νίκος Μπέλλος: Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ σε πρώτο πλάνο

17:52 5/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάληψη της Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατίας συμπίπτει με μια διαφαινόμενη αλλαγή σκηνικού, κυρίως στην Ευρωζώνη και κατ’ επέκταση στην ΕΕ, η οποία αναμένεται να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τον Ιούλιο στην Κυπριακή Προεδρία, ανέφερε ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στις Βρυξέλλες Νίκος Μπέλλος, μιλώντας στο σεμινάριο του ΚΥΠΕ με τίτλο «Κυπριακή

Προεδρία: Η πρόκληση για τους δημοσιογράφους», στη Δημοσιογραφική Εστία.

Ο κ. Μπέλλος είπε ότι όλες οι Προεδρίες της ΕΕ, από το Φθινόπωρο του 2008 μέχρι και τη Δανέζικη, έχουν περάσει από πλευράς επικαιρότητας σε δεύτερη μοίρα, λόγω της οικονομικής κρίσης και των αποφάσεων για την Ελλάδα.

Είπε ότι με τη διαφαινόμενη αναστροφή του κλίματος, τα φώτα της ΕΕ θα στραφούν πιθανόν προς την πραγματική κοινοτική ατζέντα. «Με άλλα λόγια, δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές ανάδειξης του έργου της Κυπριακής Προεδρίας, και αυτό θα είναι θετική εξέλιξη υπό την προϋπόθεση ότι θα πετύχει και δεν έχει λόγο να μην πετύχει», είπε.

Αναφορικά με την ατζέντα της Προεδρίας, ο κ. Μπέλλος είπε ότι το κορυφαίο θέμα που θα κληθεί να διαχειριστεί η Κύπρος είναι το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή ο καθορισμός των ιδίων πόρων της περιόδου 2014-2020.

Είπε πως πρόκειται για εξαιρετικά σκληρή διαπραγμάτευση, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν, με στόχο την εξεύρεση ενός πεδίου συνεννόησης ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη, με την Κύπρο να καλείται να ισορροπήσει την προώθηση λύσης από τη μια και σημαντικά κυπριακά συμφέροντα από την άλλη.

Συμπλήρωσε πως η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτελεί άλλο ένα μεγάλο θέμα, προβλέποντας τη χρηματοδότηση της γεωργίας με 385 δισ. ευρώ.

Επίσης, είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα χειριστεί θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης που αποφασίζονται από τους Υπουργούς Οικονομικών, δηλαδή το Συμβούλιο ΕCOFIN, τα θέματα της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 σχετικά με την προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας, την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, της ενέργειας και των νέων τεχνολογιών.

Στον τομέα της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, συνέχισε, κυρίαρχο θέμα θα είναι το ενιαίο σύστημα ασύλου, αλλά και τα προβλήματα της λαθρομετανάστευσης.

Ανέφερε, επίσης, ότι τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και αρκετά μέλη της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι η κύρια προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας, κάτι που ανταποκρίνεται και στις προτεραιότητες που έχει θέσει και η ίδια η Κυπριακή Προεδρία.

Ο κ. Μπέλλος αναφέρθηκε, επίσης, στην εφαρμογή του πακέτου των «έξι μέτρων» για τη δημοσιονομική εποπτεία, στο ενιαίο σύστημα ασύλου, αλλά και στη διαχείριση των φακέλων της διεύρυνσης και της ενίσχυσης του ρόλου της ΕΕ στον κόσμο.

Ως προς τις σχέσεις της Κυπριακής Προεδρίας με την Τουρκία, ο κ. Μπέλλος είπε ότι, βάσει των τουρκικών ισχυρισμών, δεν πρόκειται να υπάρξει

Keywords
Τυχαία Θέματα