Από τα έτοιμα ξοδεύουν οι Έλληνες πολίτες

Μόλις το 9% των πολιτών δεν χρειάστηκε να ξοδέψουν λεφτά από χρήματα που είχαν στην άκρη, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μάλιστα, το 17% δήλωσε πως δεν είχαν χρήματα στην άκρη. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα που καταδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της Public Issue.

Παράλληλα, η εικόνα των πολιτών για την πορεία της χώρας παραμένει ζοφερή, με το 72% να κρίνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 21% των ερωτηθέντων

γνωμοδοτεί πως βρίσκεται στη σωστή. Επιπλέον, το 63% τονίζει την ανάγκη «βαθιών αλλαγών» στην κοινωνία, ενώ το 23% δε διστάζει να δηλώσει πως χρειάζεται «ριζική αλλαγή» της κοινωνίας μέσω «επανάστασης».

Αξιοσημείωτη είναι η αίσθηση της αδικίας που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αναφορικά με το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, ένα σύστημα που έχει αποτελέσει επανειλημμένα αντικείμενο κριτικής για τους πιστωτές της χώρας. Αναλυτικά, το εντυπωσιακό 96% των ερωτηθέντων πιστεύει πως το φορολογικό σύστημα είναι «μάλλον άδικο», έναντι μόλις 3% που κρίνει ότι είναι «μάλλον δίκαιο».

Άρρηκτα συνυφασμένο με το «κεφάλαιο» της φορολογίας στην Ελλάδα είναι το ζήτημα της φοροδιαφυγής, με το 60% των συμμετεχόντων να εκτιμά πως οι Έλληνες πολίτες που δεν δηλώνουν το πραγματικό τους εισόδημα είναι «πάρα πολλοί» και το 31% να συμπληρώνει «αρκετοί». Στον αντίποδα, μονάχα το 6% απαντά «λίγοι».

Ντέρμπι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

Σε κομματικό επίπεδο, μάχη «στήθος με στήθος» δίνουν η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της εκλογικής επιρροής, με τη ΝΔ να επικρατεί στην παράσταση νίκης. Την ίδια στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερη από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την «ψαλίδα» μεταξύ των δύο στρατοπέδων ωστόσο να συρρικνώνεται.

Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει στο Βαρόμετρο Ιανουαρίου, απολαμβάνοντας την πρόθεση ψήφου του 29% των πολιτών (28,5% τον Ιανουάριο) και αφήνοντας με βραχεία κεφαλή δεύτερη τη Νέα Δημοκρατία, με εκλογική επιρροή της τάξης του 28,5% (29% τον Ιανουάριο).

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή (11,5%), σημειώνοντας μάλιστα τη μεγαλύτερη άνοδο (+1,5%) ανάμεσα στα επτά κοινοβουλευτικά κόμματα σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής βρίσκονται οι υπόλοιπες παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να κατατάσσονται τέταρτοι, παραμένοντας σταθεροί στο 8%.

Αντίθετα, οι δύο συμπολιτευόμενες δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, υποχωρούν αμφότερες κατά μία μονάδα, με την Ιπποκράτους να καταπέφτει στην πέμπτη θέση (7%), και τη ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται έκτη με 6%. Τελευταίο βρίσκεται το ΚΚΕ, με αμετάβλητη επιρροή που ανέρχεται στο 5,5%.

Αντίθετη εικόνα δείχνει ωστόσο η παράσταση νίκης, με το 48% των ερωτηθέντων να θεωρεί πως η Νέα Δημοκρατία θα ήταν ο νικητής των εκλογών εάν η χώρα μας προσέφευγε αύριο στις κάλπες, εξασφαλίζοντας αισθητή διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων σε βάρος της Κουμουνδούρου, η οποία υποχωρεί στο 38%, και ανατρέποντας το προβάδισμα 5 μονάδων που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο (44% έναντι 39%).

Δημοτικότητα κομμάτων, αρχηγών

Εντύπωση προκαλούν τα «κέρδη» δημοτικότητας που σημειώνουν σχεδόν όλα τα κόμματα τον Φεβρουάριο. Μπροστάρης της ανόδου είναι το ΠΑΣΟΚ, καταγράφοντας άνοδο 7 μονάδων σε σύγκριση με τον Ιανουάριο και αποσπώντας τη θετική γνώμη του 25%, ακολουθούμενο από τη Χρυσή Αυγή, που παραμένει ωστόσο ουραγός, απολαμβάνοντας τη θετική γνώμη του 17% των ερωτηθέντων (+4 μονάδες).

Αυξημένη δημοτικότητα καταγράφουν και όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην της ΔΗΜΑΡ, η οποία παραμένει πρώτη αλλά στάσιμη στο 44%, με τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία να σκαρφαλώνει στο 40% (+2 μονάδες), τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τρίτος με 37% (+2 μονάδες), τους ΑΝΕΛ να έπονται στην τρίτη θέση με 32% (+1 μονάδα) και το ΚΚΕ να ακολουθεί με 28% (+1 μονάδα).

Αντίθετα, μικτά πρόσημα καταγράφονται στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, με τον Φώτη Κουβέλη να υφίσταται την πολιτική φθορά της συμπολιτευόμενης ΔΗΜΑΡ, βλέποντας τη δημοτικότητά του να πέφτει κατά πέντε εκατοστιαίες μονάδες (46% από 51%) σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Παρά την πτώση κάτω από το όριο του 50%, ο κ. Κουβέλης, παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον «πτωτικό» Αντώνη Σαμαρά (43%, έναντι 41% τον Ιανουάριο) και ακολουθούμενος από τον σταθερό Αλέξη Τσίπρα (37%).

Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος (33%), βελτιώνοντας τη θέση του κατά 1 μονάδα. Πέμπτη κατατάσσεται η Αλέκα Παπαρήγα (31%), με εντυπωσιακό άλμα +6 μονάδων, στην έκτη θέση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος (25%), μοναδικός αρχηγός της συμπολίτευσης που βελτιώνει τη θέση του κατά 3 μονάδες, ενώ τελευταίος έρχεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αυξάνοντας τη δημοτικότητά του κατά 2 μονάδες και σκαρφαλώνοντας το 18%.

Keywords
Τυχαία Θέματα