Αντιδιαβητικά φάρμακα κατά του Αλτσχάιμερ

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Neuropharmacology, υποστηρίζει πως δύο γνωστά φάρμακα κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ, η λιραγλουτίδη και η λιξιζενατίδη, είναι ικανά να ανατρέψουν τις εγκεφαλικές βλάβες που προκαλεί η νόσος Αλτσχάιμερ και να βελτιώσουν την μνήμη.

Οι δυο αυτές δραστικές ουσίες αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης και μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ινσουλίνη λειτουργεί προστατευτικά για τον εγκέφαλο και η νέα

έρευνα δείχνει ότι πιθανότατα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση των κατεστραμμένων νευρικών κυττάρων.

Η κοινή ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημίων του Λάνκαστερ και του Ούλστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κρίστιαν Χόλσερ, υποστηρίζει μάλιστα ότι τα δύο αντιδιαβητικά σκευάσματα είναι πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές χορήγησαν καθημερινά σε ενέσιμη μορφή, λιραγλουτίδη και λιξιζενατίδη, για δέκα εβδομάδες σε ομάδα ποντικιών και διαπίστωσαν ότι οι πλάκες του β-αμυλοειδούς συρρικνώθηκαν σημαντικά. Αυτό συντέλεσε σε βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας των πειραματόζωων να αναγνωρίζουν αντικείμενα στο περιβάλλον τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα