Άνοιξε«Κερκόπορτα» απολύσεων μέσω Προεδρικού διατάγματος για τα ΚΤΕΛ

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Κερκόπορτα» για τις ελεύθερες και αναιτιολόγητες απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, από τον οποίο μάλιστα προέρχονται και περισσότεροι άνεργοι κατά το διάστημα της τετραετίας 2010-2014, άνοιξε η κυβέρνηση με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των λεωφορείων των ΚΤΕΛ να απολύουν χωρίς προφανή λόγο εργαζομένους. Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα

ανοίγει το δρόμο για αντικάτασταση των ήδη υπαρχόντων εργαζομένων με νέους «φθηνά αμειβόμενους».

Συγκεκριμένα με Προεδρικό Διάταγμα που υπεγράφη στις 13 Αυγούστου δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες και στους μετόχους των ΚΤΕΛ να απολύουν οδηγούς χωρίς καμία απολύτως αιτιολογία, Ήδη, η πρώτη απόλυση, όπως καταγγέλλει η ΓΣΕΕ, έγινε μερικές μέρες μετά την υπογραφή του Διατάγματος και αφορά 55χρονο οδηγό των ΚΤΕΛ Καλαμάτας.

Το θέμα έχει αρχίσει να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, καθώς η κυβέρνηση επιχείρησε πρόσφατα να τροποποιήσει το σχετικό νόμο με διάταξη στον 4199/13, που δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή και όπως αναφέρεται επιχειρεί τώρα να το περάσει «διά της πλαγίας οδού», ανοίγοντας το ζήτημα των αναιτιολόγητων απολύσεων μέσω της τροποποίησης του κανονισμού Προσωπικού που ισχύει για τα ΚΤΕΛ, τα οποία έχουν καθεστώς πολυμετοχικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου.

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη κυβερνητική απόφαση να εκδοθεί εν κρυπτώ μέσα στον Αύγουστο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο στην ουσία απελευθερώνονται οι απολύσεις στα ΚΤΕΛ όλης της χώρας και επισημαίνει ότι «οι φόβοι των εργαζόμενων ότι το συγκεκριμένο διάταγμα θα οδηγήσει σε απολύσεις παλαιών εργαζόμενων με στόχο την πρόσληψη νέων φθηνών υπαλλήλων επιβεβαιώθηκαν με την κοινοποίηση της πρώτης απόλυσης σε 55χρονο οδηγό των ΚΤΕΛ Καλαμάτας».

Επίσης η ΓΣΕΕ, τονίζει ότι «είναι αδιανόητο η εμπειρία και η ικανότητα ενός οδηγού, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη γενικότερη οδική ασφάλεια, να απαξιώνεται με στόχο να γεμίσουν κάποιοι με περισσότερα χρήματα τις τσέπες τους».

Το άρθρο Άνοιξε«Κερκόπορτα» απολύσεων μέσω Προεδρικού διατάγματος για τα ΚΤΕΛ εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα