Ανεμβολίαστοι Ελλάδα: Ηχηρές προειδοποιήσεις από τους ειδικούς – “Θα αρρωστήσετε όλοι”

“Έχουν ταυτοποιηθεί 121 κρούσματα μετάλλαξης Δ και είναι θέμα χρόνου αυτή να κυριαρχήσει, αν δεν συμβαίνει ήδη”. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. “Για να είναι αποτελεσματικά τα περιοριστικά μέτρα, θα πρέπει να είναι μαζικά, αυστηρά και θα χρειαστούν χρόνο να αποδώσουν, δεδομένου ότι βλέπουμε αριθμούς πάνω από 2.000 κρούσματα” εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε: “Την αύξηση αυτή την περιμέναμε αργότερα,

γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι τα πράγματα κινούνται γρήγορα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να ανησυχούν γιατί θα αναμετρηθούν με την ασθένεια, την ώρα που η κοινωνία είναι ανοιχτή.

Υπάρχουν 600.000 άνω των 50 που είναι ανεμβολίαστοι και είναι ενεργά μέλη της κοινωνίας και αυτοί θα αρρωστήσουν όλοι.

Ο μόνος δρόμος είναι ο εμβολιασμός, να προλάβουν να αποκτήσουν ανοσία, γιατί θα προκύψουν θάνατοι”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στις περιπτώσεις αρνητών εμβολιασμού μοναχών και ιερέων, ο κ. Εξαδάκτυλος, υπενθύμισε ότι “ο Πατριάρχης, ο Πάπας, ο Αρχιεπίσκοπος, εμβολιάστηκαν. Να συμπεριφέρονται και οι ιερείς, όπως οι ηγεσίες τους και να μη βλέπουν οράματα και δημιουργούν προβλήματα στους ανθρώπους που τους ακούν και ακολουθούν” υπογράμμισε.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο επιβολής νέων lockdown ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου διατύπωσε το ερώτημα, πώς θα πει κανείς στους 1.800.000 πολίτες άνω των 50 που εμβολιάστηκαν”, σταματήστε τη ζωή σας γιατί το ένα τέταρτο της ίδιας ηλικιακής ομάδας, δεν αποφασίζει για τους δικούς του λόγους, να κάνει αυτό που κάνατε εσείς;” Εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να ξανασταματήσει η κοινωνία, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. Τέλος, κάλεσε και τους εργαζομένους στον τουρισμό και στην εστίαση να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι έτσι θα προφυλάξουν τις δουλειές τους.

Σαρηγιάννης: 2,5-3 φορές μεγαλύτερη η διασπορά από τα κρούσματα που καταγράφονται

Την εκτίμηση ότι η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή που ανιχνεύεται μέσω των διαγνωστικών τεστ, εξέφρασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. “Αν ο αριθμός των τεστ εξακολουθήσει να είναι μεγάλος, όπως για παράδειγμα προχθές που είχαμε 78.000 τεστ, που σημαίνει ότι ανιχνεύουμε μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα, είναι δυνατόν να φτάσουμε πάνω από 4.500 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον 15Αυγουστο. Η διασπορά στην κοινότητα είναι μεγαλύτερη από 4.500 κρούσματα, είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 1.700-1.750 κρούσματα, τα ενεργά κρούσματα που έχουν εντοπιστεί είναι περίπου 12.000 εβδομαδιαίως, υπογραμμίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι 2,5-3 φορές μεγαλύτερος, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να αγγίζουν και τα 36.000 κρούσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε ότι αν σταματήσουμε τον εμβολιασμό στους 5,77 εκατ. Έλληνες, τα κρούσματα θα φτάσουν τα 18.000 ημερησίως. Ωστόσο, επισήμανε ότι “αν εμβολιαστούμε σε ποσοστό 72%-73%, μπορεί μεν να φτάσουμε τα 4.500 κρούσματα, αλλά στα τέλη Αυγούστου θα αρχίσει η αποκλιμάκωση”.

Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown

την περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους να προστατέψει τους ανεμβολίαστους. “Δεν θα πάμε σε συνολικά lockdown, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος αν δεν ληφθούν παραπάνω μέτρα, να έχουμε υψηλούς αριθμούς σε συνέχεια, με απανωτά υπο-κύματα”, συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος , σημείωσε ότι ναι μεν οι νέοι κινδυνεύουν λιγότερο, αλλά για κάποιους μπορεί να εξελιχθεί σοβαρά η νόσηση τονίζοντας ότι ακόμα και χωρίς συμπτώματα, η ακτινογραφία τους μπορεί να μην είναι καθαρή. Ερωτηθείς αν θα πρέπει να γίνει και τρίτη δόση του εμβολίου, είπε ότι επικρατεί κάποια σύγχυση, καθώς από τη μια το Ισραήλ ξεκινά τις τρίτες δόσεις, ωστόσο ο FDA και το CDC λένε ότι δε θα χρειαστεί πλην κάποιων ομάδων, όπως οι ανοσοκατεσταλμένοι. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η ανοσία από το εμβόλιο διαρκεί περισσότερο από ένα χρόνο.

Τζανάκης: Στις 20 Αυγούστου η κορύφωση του 4ου κύματος- 3 σενάρια για κρούσματα από 2.500 έως 6.000

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό δίνοντας μια πρόγευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας το οποίο βρίσκεται στα πρόθυρα της χώρας. Στις 20 Αυγούστου αναμένεται η κορύφωση του τέταρτου κύματος, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, μελετώντας τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, κατέληξαν σε τρία διαφορετικά σενάρια.

“Το πολύ ευμενές σενάριο μιλάει για μέσο όρο 3.000 κρούσματα ημερησίως, που σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000 κρούσματα. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το δεύτερο σενάριο, που ίσως υλοποιηθεί, μιλάει για 4.000 κρούσματα, σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω”, είπε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA. Όπως είπε, τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. “Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται από τι ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε”.

Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους σκληρούς δείκτες

“Στο δύσκολο σενάριο η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί, έχουμε πτώση εμβολιασμού και μη εφαρμογή μέτρων. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο. Με την τελική δυναμική του κύματος, εφόσον εξελιχθεί έτσι, να είναι άγνωστη ακόμα”, ανέφερε ο καθηγητής. “Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων στους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα, όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες, τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων”, υπογράμμισε.

“Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση”, διευκρίνισε, ενώ αναφορικά στην τρίτη δόση τόνισε “ότι είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές”.

Προειδοποίηση Παγώνη: Αν δεν τρέξουν οι εμβολιασμοί, θα ξαναζήσουμε τον περυσινό χειμώνα

Τον φόβο ότι αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, θα ζήσουμε ξανά τον περυσινό χειμώνα εξέφρασε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, επισήμανε ότι πρέπει πάση θυσία να μην φτάσουμε τα 4.000 κρούσματα την ημέρα. “Και δεν πρέπει να τα φτάσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή τα νοσοκομεία είναι γεμάτα από non covid ασθενείς. Ήδη έχουμε πάρει κρεβάτια από τις ΜΕΘ Covid και τα έχουμε κάνει non covid, γιατί είχαν μείνει πίσω τα χειρουργεία. Τώρα κάνουμε χειρουργεία που έπρεπε να έχουν γίνει πριν 7-8 μήνες και ακόμα είμαστε στους 3 μήνες. Μας σώζει μόνο το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ηλικίας 14-24 ετών, που σημαίνει ότι το περνάνε στο σπίτι”.

Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί.

“Το πρόβλημα είναι οι 60αρηδες και άνω και ειδικά με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί, γιατί πολλοί από αυτούς θα καταλήξουν στις μονάδες. Ο καθένας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα έχουμε ίδιο χειμώνα με τον περυσινό εάν δεν τελειώσουμε τους εμβολιασμούς μέχρι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Η κ. Παγώνη τόνισε ότι δεν μπορούμε να έχουμε πάλι lockdown, αλλά σε περίπτωση έξαρσης της πανδημίας θα ληφθούν τοπικά περιοριστικά μέτρα, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού σε κάθε περιοχή.

Ερωτηθείσα σχετικά με την εστίαση, υπογράμμισε ότι “μικτό εστιατόριο σε κλειστό χώρο δεν μπορεί να υπάρξει” προσθέτοντας ότι “όταν κάποιος πάει σε ένα μαγαζί, θέλει να χαλαρώσει. Δεν μπορώ εγώ δίπλα μου να νοιάζομαι αν ο διπλανός μου έχει εμβολιαστεί”. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς των παιδιών και τις αντιρρήσεις που φέρνουν οι γονείς, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει ο εμβολιασμός και πιο μικρών παιδιών, ηλικίας 12-15 ετών προτείνοντας τα εμβόλια να γίνονται στα σχολεία και οι παιδίατροι, οι οποίοι χαίρουν της εμπιστοσύνης των γονέων, να μπουν στην πρώτη γραμμή. Σε κυβερνητικό επίπεδο, δήλωσε ότι “από εδώ και πέρα η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τρέχοντας τους εμβολιασμούς” προτείνοντας να μεταβούν στα νησιά συνεργεία προκειμένου να κάνουν εμβολιασμούς στις πλατείες να εξυπηρετήσουν κι αυτούς που κάνουν τις διακοπές τους και αναβάλλουν το ραντεβού.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ανεμβολίαστοι Ελλάδα, Ηχηρές, – “Θα,anemvoliastoi ellada, ichires, – “tha