Ανακοπή καρδιάς: Πώς θα καταλάβετε ότι «πλησιάζει»

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η καρδιά, όπως και κάθε τι στον οργανισμό μας, χρειάζεται για να επιβιώσει σταθερή εισροή οξυγόνου.Αν μία από τις δύο μεγάλες διακλαδωτές στεφανιαίες αρτηρίες που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα στην καρδιά αποφραχθεί ξαφνικά, τότε προκαλείται η «καρδιακή ισχαιμία». Αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει καιρό, ο καρδιακός μυς θα στερείται οξυγόνου και θα πεθάνει. Αποτέλεσμα είναι η καρδιακή προσβολή, γνωστή και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οι καρδιακές προσβολές που παρουσιάζονται συνήθως σε

άνδρες, είναι ζήτημα λίγων ωρών, γεγονός που σημαίνει πως αν κάποιος αισθανθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, πρέπει να αφήσει ό,τι κάνει και να ζητήσει βοήθεια. Κάποιες φορές, μπορεί να μην υπάρχουν προειδοποιητικά συμπτώματα, αν και περισσότερα εμφράγματα συνδέονται με πόνο στο στήθος.

Άλλα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι:

ΔύσπνοιαΖάληΤάση λιποθυμίαςΝαυτία

Ο πόνος είναι πολύ έντονος και έχει χαρακτηριστεί από ανθρώπους που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, ίδιος με μια γιγάντια γροθιά που πιέζει την καρδιά. Σε περίπτωση που η καρδιακή προσβολή είναι ήπια, υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δηλαδή καούρα, με τον πόνο να είναι συνεχής και διακεκομμένος.

Η συνηθισμένη προειδοποίηση πως η ανακοπή βρίσκεται πολύ κοντά, είναι η στηθάγχη, που όμως πολλά θύματα δεν την αναγνωρίζουν ως σύμπτωμα. Η στηθάγχη είναι ο πόνος στο στήθος, που προκαλείται από ισχαιμία. Η διαφορά είναι πως στην στηθάγχη το αίμα επανέρχεται στη θέση του και οι βλάβες της καρδιάς είναι αναστρέψιμες, ενώ στην ανακοπή, αν δεν παραχθούν οι Πρώτες Βοήθειες, η καρδιά σταματά.

Το 25% των καρδιακών προσβολών συμβαίνουν χωρίς να εμφανίζονται συμπτώματα. Πρόκειται για διακοπές στη ροή του αίματος προς την καρδιά, που όμως δεν προκαλούν πόνο– μια κατάσταση που οι γιατροί ονομάζουν «σιωπηλή ισχαιμία» και είναι «ορατή» μόνο με ηλεκτροκαρδιογράφημα. Οι άνθρωποι με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν επεισόδια σιωπηλής ισχαιμίας.

Σε ποσοστό 25% τα θύματα από ανακοπή καρδιάς πεθαίνουν πριν προλάβουν να ζητήσουν βοήθεια. Άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύ σοβαρές επιπλοκές, όπως:

Εγκεφαλικό επεισόδιοΕπίμονη καρδιακή αρρυθμίαΚαρδιακή ανεπάρκειαΣχηματισμό θρόμβων αίματος στα πόδια, ή την καρδιάΑνεύρυσμα, ή διόγκωση σε μια εξασθενημένη καρδιακή κοιλότητα

Ανάρρωση

Μετά από μια τόσο σοβαρή πάθηση, ο τρόπος που θα συνεχίσει την καθημερινότητα του το «θύμα» είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Ακόμη κι αν όλα δείχνουν φυσιολογικά, η ανακοπή αποδυναμώνει την καρδιά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Κάποιος που έχει υποστεί ανακοπή, μπορεί να εμφανίσει:

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η καρδιά δεν αντλεί αρκετά καλά το αίμα, για να καλύψει τις ανάγκες του σώματοςΑρρυθμίες, ή μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμόΑνακοπή καρδιάς, ή αιφνίδιο καρδιακό θάνατο: Η καρδιά ξαφνικά σταματά να χτυπάΚαρδιογενές σοκ: Η καρδιά έχει υποστεί τόσο μεγάλη βλάβη από την καρδιακή προσβολή που το άτομο πέφτει σε κατάσταση σοκ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη άλλων ζωτικών οργάνων, όπως τα νεφρά και το συκώτιΘάνατος

Το άρθρο Ανακοπή καρδιάς: Πώς θα καταλάβετε ότι «πλησιάζει» εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα