Αμυγδαλέζα : «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού»-ρεπορτάζ της Guardian

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η εφημερίδα Guardian σε οδοιπορικό της στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, παρουσιάζει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σε ένα κέντρο κράτησης που «φιλοξενεί», λησμονημένα από όλους 40 ανήλικα προσφυγόπουλα.

Άθλιες συνθήκες διαβίωσης

Σύμφωνα με τις περιγραφές της εφημερίδας ο φωτισμός στην Αμυγδαλέζα είναι σχεδόν ανύπαρκτος, οι χώροι φιλοξενίας βρώμικοι ενώ τρωκτικά

περιφέρονται ανενόχλητα στον χώρο. Σε μια γωνία υπάρχει μια αυτοσχέδια παιδική χαρά , ενώ γκράφιτι στους τοίχους καταγράφουν την ζωή και τις χαμένες ελπίδες των κρατούμενων ανήλικων προσφύγων.

Τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν, να κλαίνε και να γελάνε, αλλά το αίσθημα της απώλειας και του ανεκπλήρωτου ονείρου της πολιτισμένης Ευρώπης διαχέεται παντού. Το συγκεκριμένο κέντρο κράτησης δεν είναι τυχαίο που αναφέρεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στην Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , ως ένα κέντρο κράτησης που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχει. «Ειδικός χώρος διαμονής αλλοδαπών» αποκαλείται από το ελληνικό κράτος.

Τα παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν υπό αυτές τις συνθήκες κατέληξαν εδώ από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη, από την Συρία, την Αλγερία, την Τυνησία, το Πακιστάν και το Ιρακ, και όλα έχουν να πουν μια ιστορία για το πως γλύτωσαν από τον πόλεμο και πως βρέθηκαν μετά, στα πλοκάμια των δουλεμπόρων και των διακινητών του ανθρώπινου πόνου.

Όπως δήλωσε ο 14χρονος Αχμέντ Καμσλέ από την Συρία στην Guardian «Κανένας από εμάς δεν θέλει να είναι εδώ και κάποιοι από εμάς είναι εδώ για πολύ καιρό. Το φαγητό είναι πολύ κακό και υπάρχουν αρουραίοι».

Αλλά και ο Στάθης Σιδηρόπουλος που είναι ο επικεφαλής αστυνομικός στην πτέρυγα των ανηλίκων στο κέντρο κράτησης είναι διαφωτιστικός για την κατάσταση που επικρατεί : «Αν δεν ήταν χρεοκοπημένο το κράτος μας, αν είχαμε προετοιμαστεί σωστά, δεν θα ήταν εδώ. Όλη την ημέρα δεν έχουν να κάνουν τίποτα. Τα παιχνίδια θα βοηθούσαν, όπως και στρώματα, μαξιλάρια, σεντόνια και σαπούνι. Έχουμε ανάγκη από τα πάντα», καταλήγει.

Ενώ το εν λόγω δημοσίευμα είναι εξαιρετικά καυστικό για τις ελληνικές αρχές που έχουν ξεχάσει αυτά τα παιδιά ενώ όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζεται, ενώ περαιτέρω σημειώνεται : «Για το ελληνικό κράτος οι ανήλικοι είναι ντροπή αλλά και πρόβλημα. Τα κέντρα στα νησιά ξεχειλίζουν, τα καταφύγια είναι σχεδόν ανύπαρκτα, το σύστημα αναζήτησης ασύλου σε οριακό σημείο, η αντίδρασή του στην αντιμετώπιση των παιδιών είναι σαν να μην υπάρχουν».

Το άρθρο Αμυγδαλέζα : «Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού»-ρεπορτάζ της Guardian εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα