Αλλεργία – κορονοϊός: Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Αλλεργία – κορονοϊός: Όσοι έχουν αλλεργίες έχουν έντονο φτάρνισμα και κόκκινα μάτια», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας ως τη βασικότερη διαφορά σχετικά με τα συμπτώματα των αλλεργιών και τα συμπτώματα του κορονοϊού. Όπως είπε αυτά καθορίζουν την εμφάνιση μιας αλλεργίας. «Ο πυρετός δεν είναι. Οι μυαλγίες θέλουν χρόνο, δεν είναι η οξεία καταβολή». Ο καθηγητής είπε ότι οι ασθενείς πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με τον γιατρό τους και να συνεχίζουν

την αγωγή τους. Τόνισε ότι αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε κάποιον περαιτέρω έλεγχο, αυτό να γίνει σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Αλλεργίας

Η αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μία ξένη ουσία, γεγονός που συνοδεύεται από μία σειρά από συμπτώματα. Οι ουσίες αυτές συνήθως δεν είναι επιβλαβείς και ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τέτοια αλλεργιογόνα μπορεί να είναι η γύρη, η σκόνη, το τρίχωμα των ζώων, διάφορες τροφές κτλ. Φυσιολογικά ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται στο περιβάλλον. Έτσι για παράδειγμα όταν έρθει σε επαφή με τη γύρη, αντιλαμβάνεται ότι είναι αβλαβής και δεν αντιδρά. Αντίθετα, σε άτομα με αλλεργία, η επαφή αυτή μεταφράζεται ως εξωτερική ‘εισβολή’ κάποιας επικίνδυνης ουσίας με αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό σύστημα να της επιτίθεται. Συνήθως, οι κλινικές εκδηλώσεις μίας αλλεργικής ρινίτιδας είναι οι παρακάτω:

Ρινική καταρροή (συνάχι) – Συνήθως οι βλέννες είναι διαυγείς και λεπτόρρευστες
Φτάρνισμα
Φαγούρα στη μύτη
Ερεθισμός στα μάτια – Τα μάτια είναι κόκκινα, φαγουρίζουν, πρήζονται και δακρύζουν
Ήπιος ερεθισμός σαν γαργαλητό στο λαιμό
Ο πυρετός είναι εξαιρετικά σπάνιος σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας World Health Organization (WHO) τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) είναι τα παρακάτω:

Πιο συχνά:

Πυρετός
Κακουχία
Ξηρός βήχας
Λιγότερο συχνά:

Πόνος στου μυς και στις αρθρώσεις
Μπούκωμα στη μύτη
Συνάχι
Πονόλαιμος
Διάρροια

Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως ήπια και ξεκινούν βαθμιαία. Μερικοί άνθρωποι παρ’ ότι μολύνονται δεν αναπτύσσουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι (περίπου το 80%) αναρρώνουν πλήρως χωρίς να χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη ιατρική φροντίδα. Περίπου ένας στου έξι ανθρώπους με COVID-19 νοσεί σοβαρά και αναπτύσσει δύσπνοια. Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Όσοι εμφανίσουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) και εποχιακής αλλεργίας;

Οι πιο χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ της λοίμωξης από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2) και εποχιακής αλλεργίας είναι οι ακόλουθες:

Ο COVID-19 πολύ συχνά συνδυάζεται με πυρετό ενώ η εποχιακή αλλεργία σχεδόν ποτέ.
Οι ασθενείς με εποχιακή αλλεργία συνήθως αισθάνονται κάποιο βαθμό φαγούρας ενώ εκείνοι με COVID-19 όχι.
Στην εποχιακή αλλεργία πολύ συχνά εμφανίζονται παροξυσμοί φταρνίσματος κατά τους οποίους ο ασθενής δεν μπορεί να σταματήσει. Στον COVID-19 το φτάρνισμα είναι πιο ήπιο και τα γενικότερα συμπτώματα από τη μύτη πιο περιορισμένα.
Η αλλεργία εμφανίζει πολύ συχνά εποχιακή κατανομή καθώς εξαρτάται από τα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα κάθε περίοδο του έτους. Έτσι, αν τα συμπτώματα που εμφανίζετε αυτή τη στιγμή είναι παρόμοια με αυτά που εμφανίζετε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, είναι πολύ πιθανό να οφείλονται σε αλλεργία και όχι σε λοίμωξη από κορονοϊό-2019 (SARS-CoV-2).

Keywords
Τυχαία Θέματα