Ιταλία/Κορωνοϊός: Απεργία κατά της χρήσης της καλύτερης προστατευτικής μάσκας

Η συνεχής χρήση της μάσκας προστασίας γίνεται επίπονη κι αυτό ώθησε τους εργαζόμενους σε ένα εργοστάσιο ηλεκτρικών συσκευών στην βόρεια Ιταλία να απεργήσουν σήμερα, όπως μεταδίδουν αρκετά ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το εργοστάσιο της Electrolux στη Σουζεγκάνα κοντά στο Τρεβίζο, στην επαρχία Βένετο, έβαλε ξανά μπροστά τις μηχανές την Δευτέρα, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την επανέναρξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων, ύστερα από δύο σχεδόν μήνες καθολικής  περίπου παράλυσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν για την αναχαίτιση του κορονοϊού.

Η εταιρεία

παρέχει στους υπαλλήλους της προστατευτικές μάσκες Ffp2 / 3, οι οποίες εξασφαλίζουν ανώτερη προστασία από τα λεγόμενα «χειρουργικά» μοντέλα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα όντως πολύ πιο προστατευτικά μοντέλα καθιστούν επίσης πιο δύσκολη την αναπνοή: προσκολλώνται περισσότερο στο πρόσωπο και αν η θερμοκρασία αυξηθεί στην γραμμή συναρμολόγησης προκαλούν πολύ μεγαλύτερη εφίδρωση.

Αντιμέτωπα με αυτήν την κατάσταση, ορισμένα σωματεία ζήτησαν να δοθούν στους εργάτες αυτούς λιγότερο προστατευτικές μάσκες, παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται σε άλλα εργοστάσια, ή να κάνουν περισσότερα διαλείμματα, προκειμένου να «πάρουν μια ανάσα», αναφέρει η εφημερίδα Il Corriere della Sera. Η απάντηση όμως ήταν αρνητική, κι ανάγκασε τους εργάτες να ξεκινήσουν «απεργία για να αναπνεύσουν», κι η οποία συνίσταται σε αποχή από την εργασία για μία ώρα κι εκ περιτροπής.

Σε ανακοίνωσή του που εστάλη στο AFP, ο γενικός γραμματέας στο Τρεβίζο της αριστερής συνδικαλιστικής ένωσης FIOM CGIL, Ενρίκο Μπότερ, κάνει έκκληση για «μια οργάνωση της εργασίας τέτοια που να μπορεί να ανακουφίσει τις δυσκολίες από τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας και να αποφεύγει την συγκέντρωση εργαζομένων».

«Συγκεκριμένα, μιλάμε για αύξηση του αριθμού των διαλειμμάτων και για πιο ευρύχωρους χώρους (...) Όλα αυτά με σκοπό την επίτευξη μίας χρυσής τομής ανάμεσα στην προστασία της υγείας, την ποιότητα της επαγγελματικής ζωής και του εργατικού δικαίου», επισημαίνει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα