Παπακωνσταντίνου: Δεν έχω κάνει καμία νόθευση- Η ιστορία είναι «στημένη»

Δίνοντας πολιτικές προεκτάσεις και αρνούμενος για άλλη μια φορά την κατηγορία ότι νόθευσε τη λίστα Λαγκάρντ, αφαιρώντας τα ονόματα των συγγενών του από αυτήν, ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου απολογήθηκε σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για «στημένη ιστορία». «Η ιστορία αυτή είναι στημένη. Δεν έχω κάνει καμία διαγραφή, καμία νόθευση. Δεν θα διανοούμουν ποτέ να το κάνω» είπε, κλείνοντας

την απολογία του ο πρώην «Τσάρος» της Οικονομίας.

Αναλυτικά, η απολογία Παπακωνσταντίνου:

«Θα απολογηθώ όρθιος. Είμαι απολύτως αθώος και αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία. Την άνοιξη του 2010 με επισκέφθηκε ο πρέσβης κ. Μπίκας , η χώρα ηταν σε δύσκολη κατάσταση, δεχόμαστε επιθέσεις από κερδοσκόπους και έχουμε υπογράψει το πρώτο μνημόνιο με ένα δάνειο 110 εκατομμυρίων.

Η ΕΥΠ προσπαθεί να συνδράμει με όποιο τρόπο. Π.χ φήμη υπήρξε από Λονδίνο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και ο κ. Μπίκας με συνδράμει με πληροφορίες. Ο ομόλογός του λοιπόν τον ενημέρωσε από τη Γαλλία για πληροφορίες σχετικά με έλληνες φορολογούμενους. Του είπε ο ομόλογος πως ο ΥΠ.ΟΙΚ Γαλλίας τα κατέχει τα στοιχεία και τα δυο υπουργεία των δυο χωρών να επικοινωνήσουν.

Με είχε ενημερώσει τότε μάλιστα ο κ. Γεωργακόπουλος, γ.γ Εσόδων, πως κυκλοφορεί μια λίστα και κάποιος θέλει χρήματα για να τη δώσει.

Σε Eurogroup του καλοκαιριού πιάνω την Κριστίν Λαγκάρντ και της μεταφέρω τη συζητήσει με τον κ. Μπίκα. Εκείνη επιφυλάσσεται και τον Ιούλιο στο επόμενο Eurogroup απαντά θετικά αλλά αυτά τα στοιχεία είναι κλεμμένα και δεν πρέπει να πείτε ότι τα πήρατε από μας και δε θα γίνει επίσημη χρήση.

Μου έδωσε το όνομα γάλου αξιωματούχου να επικοινωνήσουμε. Καλώ τον κ. Πλασκοβίτη, γενικό γραμματέα του υπουργείου και μερικούς μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβρη, εξελίχθηκε.

Στις 16 Σεπτέμβρη σε διμερείς συναντήσεις στο Παρίσι, ο κ. Χαλαστάνης, πρέσβης στη Γαλλία, ενημερώνεται από εμένα να παραλάβει γρήγορα και εμπιστευτικά τη λίστα και να μου τη στείλει.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, με ενημερώνει η κ. Χατζή, η διευθύντριας του γραφείου μου, ότι ήρθε ένας φάκελος. Εκείνο το βράδυ, παρακάλεσα τη σύζυγο μου να έρθει για να φάμε στο κέντρο. Έχω πολλή δουλειά και επιστρέφω στο γραφείο. Ήταν ένα cd χωρίς διακριτικά, όχι δηλαδή Γαλλική Δημοκρατία κλπ) με μια συνοδευτική επιστολή από αξιωματούχο του γαλλικού ΥΠ.ΟΙΚ.

Έλεγε, θα βρείτε συνημμένο ένα CD που μας ζητήσατε. Ούτε Ελβετία, ούτε λίστα κλπ, τίποτα από αυτά. Το βάζω στον υπολογιστή χωρίς να ξέρω τι έχω παραλάβει. Ανοίγω στην τύχη και βλέπω λίστα με ονόματα και ποσά. Στην τύχη, επαναλαμβάνω. Διαπιστώνω πως δεν ξέρω τι να κάνω. Το βάζω στο συρτάρι μου και φεύγω για Βρυξέλες. Μετά έφυγα για ΗΠΑ.

Είχα τα εξής στοιχεία: Έχω στα χέρια μου κάποια στοιχεία τα οποία- κατά τη Λαγκάρντ- είναι παράνομα. Ξέρω άρα πως πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. Δεν θέλω να διαταράξω τη σχέση μας με τη μοναδική χώρα που μας βοηθάει γύρω από το τραπέζι του Eurogroup. Δε θέλω να διαταράξω την σχέση εμπιστοσύνης.

Δεύτερον, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι εκείνη την περίοδο η φοροδιαφυγή. Γνωρίζω όμως πως για την Ελβετία το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής υπόστασης όταν συζητάμε για συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων.

Επίσης γνωρίζω πως το ΣΔΟΕ έχει παθογένειες και κρούσματα διαφθοράς. Φοβάμαι λοιπόν, πως αν δώσω όλη τη λίστα στο ΣΔΟΕ τότε μπορεί σε δυο μέρες να δω μεγάλους τίτλους «Η Ελλάς έχει λίστα φοροφυγάδων», κλπ.

Αποφασίζω λοιπόν να δώσω ένα δείγμα στον επικεφαλής στο ΣΔΟΕ. Πριν όμως, πρέπει να δω τι ακριβώς έχω. Ζητώ λοιπόν από τον κ. Αγγελόπουλο να υπολογίσει το ποσό και να μου βγάλει τα 20 ονόματα με τις μεγάλες κρατήσεις. Επανέρχεται λοιπόν μετά από λίγες ημέρες και αφήνει στο γραφείο ένα CD και μια λίστα με 20 ονόματα. Μου λέει, περίπου δύο δις είναι και παραπάνω από τα μισά είναι μηδενικά.

Τέλος Νοεμβρίου καλώ τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ , Ι. Καπελέρη και του λέω έχω μια λίστα με κάθε εμπιστευτικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα και του λέω δες αν υπάρχουν. Π.χ υπήρχε μια κυρία με 500 εκατομμύρια. Υπάρχει αυτή;

Μια βδομάδα μετά μου έρχεται και μου λέει από πρώτη άποψη δεν τα δικαιολογούν. Ωραία του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μην διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους.

Τον Ιανουάριο του 2011 είχαμε συνεννοηθεί με τον τότε Πρωθυπουργό να συναντηθούμε στο Νταβός με Ελβετούς ώστε να συνάψουμε συμφωνία για τις καταθέσεις στο εξωτερικό.

Συγκαλώ μια σύσκεψη με Πλασκοβίτη, Καπελέρη ( ο οποίος είχε κάνει και διαρροές στις εφημερίδες), η κ. Χατζή και ο κ. Μπάνος. Όλοι γνωρίζουν την ύπαρξη της λίστας. Στη σύσκεψη, έχω στόχο να δούμε τι κάνουμε για στοιχεία και δεύτερον τι θα κάνουμε με Ελβετία.

Για το δεύτερο ενημερώνω τον κ. Πλασκοβίτη, ότι για τους Ελβετούς θα τρέξει τη συμφωνία. Ο πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου μου λέει πως τα στοιχεία μόνο ως έναυσμα ελέγχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Μου προτείνεται να συσταθεί κλιμάκιο ειδικών, αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι η σύσταση θα έπρεπε να δημοσιευθεί στη Διαύγεια. Επιφυλάχθηκα θεωρώντας ότι ο κ. Καπελέρης συνεχίζει να κάνει έλεγχο.

Αν ήθελα να μην γίνει τίποτα τότε θα έκανα το απλό: Θα το πήγαινα στο ΣΔΟΕ, θα δημοσιευόταν άμεσα, και τέρμα. Άλλωστε η περίφημη λίστα Λιχτεστάιν, χρειάστηκε να ερευνηθεί 14 μήνες και επρόκειτο για 17 μόλις ονόματα. Για 2.000 ονόματα πώς θα το έκανε; Άλλωστε η λίστα που είχε ήταν πάνω από το μισό των συνολικών ποσών που υπήρχαν».

Σχετικά με τη λίστα που μεταγράφηκε σε στικάκι usb, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Όταν ο κ. Αγγελόπουλος μου παραδίδει το cd, ζητώ από την γραμματεία μου να το φυλάξει και να κάνει ένα usb, το οποίο εγώ κρατώ στο δικό μου γραφείο. Είναι μια περίοδος που η χώρα είναι πάλι μπροστά στην άβυσσο. Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί β΄πακέτο διάσωσης. Εγώ περνάω το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου σε ένα αεροπλάνο».

Αναφερόμενος στην αποχώρησή του από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «έγινε τυπική παράδοση και παραλαβή του υπουργείου από τον κ. Βενιζέλο». Στην απολογία του αναφέρθηκε εκτενώς στον «διάδοχό» του, λέγοντας: «Μετά την αποχώρησή μου από το υπουργείο, ο κ. Βενιζέλος δεν άλλαξε κανένα στέλεχος. Παρέμεινε όλη η ομάδα μου, σπάνιο στην Ελλάδα να υπάρξει τέτοια υπηρεσιακή συνέχεια. Από τη στιγμή που έφυγα από το υπ. Οικονομικών δεν υπήρχε καμία επικοινωνία μου με τον κ. Διώτη».

Σημείωσε δε πως ουδέποτε έλαβε τηλεφώνημα από τον κ. Βενιζέλο, για να τον ρωτήσει ο,τιδήποτε για τη λίστα. «Θα ήταν εύλογο να σηκώσει το τηλέφωνο και να πει: «Γιώργο, τι είναι αυτό;». Αυτό, όμως, δεν έγινε ποτέ» σημείωσε και συνέχισε: «Κι ενώ εγώ πλέον ασχολούμαι με άλλα πράγματα, η χώρα πάει σε εκλογές και ο κ. Βενιζέλος μου ζητάει να μην είμαι υποψήφιος. Γίνονται εκλογές, το ΠΑΣΟΚ συντρίβεται και εγώ γυρνάω σπίτι μου. Είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2012 και αρχίζουν και μου τηλεφωνούν οι δημοσιογράφοι. Με ρωτούν τι γίνεται με τη λίστα. Τους απαντώ: «δεν ξέρω τι λέτε». Και τότε αρχίζουν τα πρώτα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Παπακωνσταντίνου έθαψε τη λίστα Φαλτσιανί. Εκείνες τις ημέρες μου τηλεφωνεί ο κ. Διώτης και μου λέει «γίνεται σάλος για ένα στικάκι που μου έδωσες»».

Όπως είπε ο πρώην υπουργός, ένα μόνο τηλεφώνημα δέχθηκε από τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα και αυτό -όπως είπε- ήταν σε ανοικτή ακρόαση για να έχει μάρτυρες. Ειδικότερα, είπε: «Τελικά μου τηλεφωνεί ο Βενιζέλος και από ό,τι έμαθα εκ των υστέρων με είχε σε ανοιχτή ακρόαση για να υπάρχουν μάρτυρες γι αυτά που λέμε. Του επαναλαμβάνω από την αρχή την ιστορία».

«Δικάζομαι κάθε ημέρα… Ποιο τεκμήριο αθωότητας; Το κόμμα μου με είχε πετάξει στα σκυλιά το βράδυ εκείνο» είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του ο κ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρός μου με διέγραψε το ίδιο βράδυ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς πήγαινε στη Βουλή και τις υπερασπίζονταν. Δεν είχα κανέναν. Η δε ΝΔ ήταν χαρούμενη, γιατί είχε στο εδώλιο τον υπουργό του μνημονίου… Ξεφτιλίστηκαν στη Βουλή οι συνεργάτες μου… Τους ρωτάγανε ακόμη και τι κόμμα ψήφισα […]. Εξαιρετικά δύσκολο, κύριε πρόεδρε, να σας εξηγήσω πώς ήταν η ψυχολογική μου κατάσταση, όταν μου είπαν ότι από τη λίστα… Βλέπω δημοσιεύματα ότι είμαι ο νούμερο 1 καταζητούμενος. Είναι οι χειρότερες μέρες της ζωής μου».

Πηγή: tanea.gr

Keywords
παπακωνσταντινου, Γιωργος Παπακωνσταντινου, μνημονιο, ευπ, τραπεζες, γαλλια, ηπα, σδοε, αγγελοπουλος, δις, διαυγεια, usb, βενιζελος, ελλαδα, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, βουλη, νεα δημοκρατια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Θόδωρος Αγγελόπουλος, μνημονιο 2, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, γιωργος αγγελοπουλος, κρουσματα σημερα, γραφειο υπολογιστη, η ζωη ειναι ωραια, το θεμα, δημοκρατια, δουλεια, ευπ, ηπα, θεμα, λονδινο, ονοματα, περιοδος, σδοε, τηλεφωνο, τυχη, υπουργειο οικονομικων, ανοιξη, βδομαδα, βραδυ, βρειτε, γεωργακοπουλος, γινει, γινεται, γινονται, δανειο, δευτερο, δις, δωσει, δειγμα, διωτης, εγινε, ειπαν, ειπε, υπαρχει, ελβετια, επικοινωνια, επρεπε, ερχεται, εναυσμα, ζωης, ιδιο, κυριε, κυρια, κομμα, μηνες, νταβος, ομαδα, ονομα, παρισι, πηγαινε, συζυγο, συνεχεια, σκυλια, σπιτι, τεκμηριο, τι ειναι, φημη, φορα, φακελος, χωρα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, νομικου, πληροφοριες, usb, θελω να, θετικα, χερια
Τυχαία Θέματα