Άγνωστος

Θα μπορούσαμε κάλλιστα να μιλάμε για τον άγνωστο x μιας μαθηματικής εξίσωσης, αλλά αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα θα επικεντρωθούμε στον άνθρωπο.

από τη Μαρίτα Μελέτη

Αυτόν που, ενώ φαινομενικά τον ξέρουμε, στην ουσία παραμένει ένας άγνωστος. Πιο αναλυτικά:

Foxcatcher

Λεζάντα: (Δραματική, 2014, Διάρκεια: 134′) Αμερικανική ταινία, σε σκηνοθεσία Μπένετ Μίλερ, με τους Τσάνινγκ Τέιτουμ, Στιβ Καρέλ, Μαρκ Ράφαλο και Σιένα Μίλερ.

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες και πιθανές υποψηφιότητες στα προσεχή Όσκαρ

για ένα βιογραφικό δράμα οδυνηρά σκληρής κριτικής, που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά -ταξική, οικονομική, ψυχολογική- κάθε εφήμερης επιτυχημένης ιστορίας.

Πιστός στις αληθινές ιστορίες, ο Μίλερ στήνει εδώ ακόμη ένα βιογραφικό δράμα χαμηλών τόνων, με έντονα μυθοπλαστικά στοιχεία. Αυτό του Τζον ντι Ποντ, γόνου μιας εκ των πλουσιότερων αμερικανικών οικογενειών, και των αδερφών Μαρκ και Ντέιβ Σουλτζ, χρυσών ολυμπιονικών του Λος Άντζελες στην ελευθέρα πάλη. Έχοντας μια δεμένη, τρυφερή όσο και ανταγωνιστική σχέση μεταξύ τους, τα αδέρφια ζουν δύο διαφορετικές ζωές, αυτήν του ευτυχισμένου οικογενειάρχη ο Ντέιβ κι εκείνη ενός μοναχικού, διψασμένου για αναγνώριση κι εσωστρεφούς «μεγάλου παιδιού­» ο Μαρκ. Όταν, λοιπόν, ο τελευταίος­ βρίσκει στο πρόσωπο του γενναιόδωρου σπόνσορα Ντι Ποντ έναν μέντορα, που τον κολακεύει και τον θαυμάζει, δένεται μαζί του με μια ιδιότυπη, συμπλεγματική σχέση με απρόβλεπτα τραγική κατάληξη.

Τοποθετώντας τον Μαρκ Σουλτζ απέναντι στον Τζον ντι Ποντ, σαν ο καθένας τους να κοιτάζει κατάματα το είδωλό του μέσα από παραμορφωτικό καθρέφτη, ο Μίλερ εκμεταλλεύεται όλες τις δυναμικές αυτού του δίπολου, διαπραγματευόμενος διακριτικά τις αλληγορικές διαστάσεις της σχέσης τους: πατέρας-γιος, εκμεταλλευτής-εκμεταλλευόμενος, αριστοκράτης-λαϊκός, νικητής-ηττημένος. Τέλος, περιγράφει με συμπονετικά κοφτερή ματιά το προσωπικό δράμα δύο φαινομενικά καταξιωμένων, μα στην πραγματικότητα περιθωριακών χαρακτήρων, να αντιμετωπίζουν ξανά και ξανά τους προσωπικούς τους δαίμονες.

Σίγουρη οσκαρική υποψηφιότητα για τον Στιβ Καρέλ, ο ρόλος του Τζον ντι Ποντ απέχει ερμηνευτικά κατά πολύ από όλα όσα έχει δοκιμάσει μέχρι τώρα ο Αμερικανός κωμικός. Ο Μπένετ Μίλερ βρίσκει στο πρόσωπο του ψυχολογικά ασταθούς πολυεκατομμυριούχου και στην ερμηνεία του μεταμορφωμένου ερμηνευτικά και εμφανισιακά Καρέλ έναν ιδανικό εκφραστή των ιδεών περί καπιταλιστικής ευημερίας, γοητείας της εξουσίας και αμερικανικού πάθους για την επιτυχία. Μαζί κι ένα ζωντανό παράδειγμα του ακριβού τιμήματος που τις συνοδεύει.

Ο Επιφανής Άγνωστος (Un Illustre Inconnu)

Λεζάντα: (Θρίλερ, 2014, Διάρκεια: 118′) Γαλλική ταινία, σε σκηνοθεσία Ματιέ Ντελαπόρτ, με τους Ματιέ Κασοβίτς, Mαρί-Ζοζέ Κροζέ και Ερίκ Καραβακά.

Ρεσιτάλ αλλαγής ρόλων και προσωπείων από τον Ματιέ Κασοβίτς, σε ένα ατμοσφαιρικό, αλλά εύκολων τελικών λύσεων δραματικό θρίλερ. Με βραβευμένη καριέρα ως σκηνοθέτης («Το Μίσος», «Πορφυρά Ποτάμια», «Gothika»), ο Ματιέ Κασοβίτς μετρά πάνω από 20 συμμετοχές σε ταινίες άλλων δημιουργών ως ηθοποιός («Ένας Πολύ Διακριτικός Ήρωας», «Αμελί», «Αμήν»). Για χάρη του Ματιέ Ντελαπόρτ, περνά τώρα ξανά μπροστά από την κάμερα, στον απαιτητικότερο μάλιστα μέχρι σήμερα διπλό ρόλο του.

Υποδύεται τον Σεμπαστιάν Νικολά, έναν άχρωμο και άοσμο 45άρη, ο οποίος δουλεύει ως μεσίτης. Εντελώς μοναχικός, παρατηρεί τους ανθρώπους, μαθαίνει να τους μιμείται, ενώ συχνά οικειοποιείται μυστικά την ταυτότητά τους. Μέχρι που συναντά τον διάσημο κι εκκεντρικό μουσικό Ανρί ντε Μοντάλτ, με τον οποίο αρχίζει να αναπτύσσει μια παράξενη φιλία. Μαθαίνοντας δε τη σχέση του τελευταίου με τον αποξενωμένο γιο του, παγιδεύεται για τα καλά σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι πλαστοπροσωπίας.

Έντεχνα, με μοναδικό ευαίσθητο σημείο της πλοκής τις απόλυτα πειστικές για όλους μεταμφιέσεις του Νικολά, ο Ντελαπόρτ εγκαθιστά, εξαρχής, μια «ζωντανή» ατμόσφαιρα μυστηρίου. Ο Κασοβίτς βοηθά κινούμενος σε χαμηλούς τόνους, το γεωμετρικό κάδρο τον εγκλωβίζει έντεχνα, ενώ η σκηνογραφία του διαμερίσματος του Ντε Μοντάλτ υποβάλλει διαρκώς μια παρούσα απειλή. Η διάφανη προσωπικότητα του ήρωα, ο οποίος αναζητά πάντα έναν ξενιστή για να αρχίσει να υπάρχει, αποπνέει μια βαθιά μελαγχολία και μια απόλυτα επίκαιρη τραγική συγκίνηση. Η δραματική διαδρομή του μέχρι την κάθαρση όμως, ολοκληρώνεται μέσα από μερικές εύκολες συμπτώσεις κι έναν υπερβάλλοντα μελοδραματισμό, που απότομα προσγειώνουν αυτό το κομψό δραματικό θρίλερ.

Προσεχώς

Χόμπιτ: Η Μάχη των Πέντε Στρατών

Το τρίτο και (ευτυχώς για ορισμένους) τελευταίο μέρος της τριλογίας του έπους του Τόλκιν πιάνει το νήμα από εκεί που το άφησε η «Ερημιά του Νοσφιστή». Με τον εξοργισμένο δράκο/φύλακα να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του και τα Ορκ να πολιορκούν το Βουνό της Μοναξιάς, η μοναδική ελπίδα για τον Μπίλμπο, τους νάνους, τα ξωτικά και τους ανθρώπους είναι να ενώσουν τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσουν το κακό.

Η Αγάπη Είναι Παράξενη

Μετά από σχέση σαράντα χρόνων, ο Μπεν κι ο Τζωρτζ επιτέλους ενώνονται με τα δεσμά του γάμου σε μια ειδυλλιακή τελετή στο νότιο Μανχάταν. Ωστόσο, ο Τζωρτζ σύντομα θα χάσει τη δουλειά του (καθηγητής μουσικής σε καθολικό σχολείο), λόγω του γάμου του κι έτσι το ζευγάρι θα πρέπει να πουλήσει το διαμέρισμά τους και, ως θύματα της αμείλικτης αγοράς ακινήτων της Νέας Υόρκης, θα πρέπει να ζήσουν προσωρινά χώρια, μέχρι να βρουν ένα πιο οικονομικό νέο σπίτι.

Keywords
Τυχαία Θέματα