Αυτοί θα σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές...

-Ποιες κινήσεις πυροδότησαν στο παρασκήνιο οι πρόσφατες διαγραφές

-Σαμαράς-Βενιζέλος-Κουβέλης σε ρόλο πρωταγωνιστή

-Οι νέοι σχεδιασμοί μετά τις αρνητικές δημοσκοπήσεις

-Τι κρύβει η δήλωση Λοβέρδου

Μπορεί η ημερομηνία των εκλογών να μην έχει καθοριστεί ακόμη και τα σενάρια για μετάθεσή τους ακόμη και μετά το καλοκαίρι να αναζωπυρώνονται, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει οι διεργασίες και οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα. Οι ηγεσίες των κομμάτων και ιδιαίτερα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ

ξεκινούν από το (τουλάχιστον δημοσκοπικό) δεδομένο ότι οι κάλπες δεν θα οδηγήσουν σε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ότι με βάση τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα κατά την παρούσα συγκυρία, είναι από δύσκολο έως πολιτικά αδύνατο να ξαναγίνουν εκλογές.

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Μέχρι πρότινος οι πιθανοί συνδυασμοί για μια μετεκλογική κυβέρνηση συνεργασίας ήταν σχετικά εύκολοι. Τις τελευταίες ημέρες όμως πολλά άλλαξαν, περιπλέκοντας έτσι και την κατάσταση. Είχαμε κατ’ αρχάς τις εσωτερικές αλλαγές στα κόμματα της συγκυβέρνησης Παπαδήμου με τις μαζικές διαγραφές και τις μετακινήσεις βουλευτών. Αυτό προκάλεσε μια πρώτη θεαματική αλλαγή του τοπίου.

Στη συνέχεια, όπως φάνηκε καθαρά και από όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, μειώθηκε κι άλλο η δημοφιλία και η απήχηση των κομμάτων. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν βρεθεί να κινούνται αθροιστικά στα επίπεδα του 35%, που δεν είναι απλά ιστορικά χαμηλά για τον δικομματισμό, αλλά συνιστούν κάτι σοβαρότερο. Την αποσύνθεσή του και τη στρατηγική αποδυνάμωσή του, τουλάχιστον σε σχέση με το μορφή που τον γνωρίσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Το σκηνικό αυτό συμπληρώνεται και από τις «εμπόλεμες» σχέσεις, που επικρατούν πλέον μεταξύ του ΛΑΟΣ και της Ν.Δ., ύστερα από την προσχώρηση των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη από το ένα κόμμα στο άλλο. Δύο όμορα κόμματα, που εν δυνάμει θα μπορούσαν να αποτελέσουν συμμάχους σε μια μελλοντική κυβέρνηση, βρίσκονται τώρα στα χαρακώματα. Έτσι «καίγεται» σε σημαντικό βαθμό και το σενάριο μιας «κεντροδεξιάς» κυβέρνησης συνεργασίας από αυτά τα δύο συγγενή κόμματα την επομένη των εκλογών.

Πέραν όμως της πολιτικής εχθρότητας και όξυνσης μεταξύ των ενοίκων της αποκαλούμενης «γαλάζιας πολυκατοικίας», θεωρείται πολύ πιθανό να μην προκύψουν ούτε και τα αριθμητικά δεδομένα για ένα τέτοιο σχήμα. Η Ν.Δ. μέχρι στιγμής φαίνεται ότι θα χρειαστεί να δώσει σκληρή μάχη για να ξεπεράσει τις 130 έδρες στη νέα Βουλή, ενώ ο ΛΑΟΣ, που ήδη σημειώνει κάμψη, ακόμη και με τους 15 βουλευτές που είχε εκλέξει το 2009 δεν αρκεί για την εξασφάλιση της δεδηλωμένης των 151.

Γαλαζοπράσινο φόντο

Το άλλο πολιτικό σενάριο, που αποτελεί κοινό μυστικό στα παρασκήνιο εδώ και αρκετές εβδομάδες, θέλει τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να συνεργάζονται μετεκλογικά για τον σχηματισμό κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», όπως λεγόταν παλαιότερα. Τη νομιμοποίηση αυτού του σεναρίου επεδίωξε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προανήγγειλε τη στήριξη της

Keywords
Τυχαία Θέματα