WSJ: Η Ελλάδα διεκδικεί τον ενεργειακό πλούτο της

Στη στροφή που κάνει η Ελλάδα στην ενεργειακή της πολιτική αναφέρεται δημοσίευμα τής Wall Street Journal. Όπως τονίζεται στο κείμενο, η Ελλάδα επαναφέρει τις «εδαφικές της διεκδικήσεις σε ένα ευρύ τμήμα αμφισβητούμενων υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χρεωμένη χώρα ελπίζει να βρει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε ένα

σχέδιο που κινδυνεύει να πυροδοτήσει αντιπαράθεση με την Τουρκία».

Τι ακριβώς διακυβεύεται; Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο ελληνικός πλούτος είναι τεράστιος: περίπου 100 δισ. ευρώ σε υποθαλάσσια αποθέματα υδρογοναθράκων –εάν αποδειχθούν– θα μπορούσαν να ελαφρύνουν το φορτίο χρέους της χώρας και να καταστήσουν την Ελλάδα σημαντικό ενεργειακό προμηθευτή στην Ευρώπη, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Όλα αυτά τη στιγμή που υπάρχουν και ανάλογες κινήσεις από την Κύπρο για εκμετάλλευση του δικού της ορυκτού πλούτου.

Η Ελλάδα προχωρά με προσοχή

Σύμφωνα με τη WSJ, τις τελευταίες εβδομάδες ανώτερα κυβερνητικά στελέχη έχουν κάνει σειρά δημοσίων δηλώσεων –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό– παραπέμποντας σε μια παλαιά συνθήκη δύο τουλάχιστον δεκαετιών που της παρέχει αυτά τα δικαιώματα, που μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν είχε διεκδικήσει.

Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εντάσσεται η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Τουρκία, όπου υπέγραψε μία σειρά συμφωνιών με τον ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν. Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο κ. Σαμαράς κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Ελλάδας με βάση το διεθνές δίκαιο.

«Για την ώρα, η Ελλάδα προχωρά με προσοχή για να αποφύγει την αντιπαράθεση και χρησιμοποιεί διαδικασίες του ΟΗΕ για να οικοδομήσει σταδιακά το επιχείρημά της. Ο στόχος της Αθήνας είναι σαφής: η Ελλάδα ελπίζει να κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση για την αποκλειστική χρήση της ζώνης των 200 ναυτικών μιλίων γύρω από τη χώρα, βασίζοντας τις αξιώσεις της στο γεγονός ότι έχει υπογράψει τη συνθήκη του ΟΗΕ για το Νόμο της Θάλασσας, και η Τουρκία δεν το έχει κάνει», τονίζει η Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η επόμενη κίνηση για την Ελλάδα αναμένεται να είναι μια περαιτέρω κατάθεση στον ΟΗΕ όπου επισήμως θα οριοθετεί ναυτικές συντεταγμένες στην Ελλάδα. Αυτό θα αποτελέσει το έναυσμα για την κήρυξη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης σύμφωνα με τις διατάξεις της Συνθήκης της Θάλασσας.

Οι τουρκικές διεκδικήσεις

Από την πλευρά της, η Άγκυρα αφενός δηλώνει πως οι πόροι ανήκουν στην Τουρκία και προειδοποιεί (εδώ και πολλά χρόνια) ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για νέα οριοθέτηση του Αιγαίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόλεμο, αφετέρου κάνει λόγο για περαιτέρω διάλογο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις τού υπουργού Ενέργειας της γείτονος χώρας, Γιλντίζ, ο οποίος τόνισε πως θα υπάρξει αποτέλεσμα σε ενεργειακές έρευνες στο Αιγαίο (το οποίο αποκάλεσε ως «κοινή θάλασσα»), μόνο εάν αποφασίζουν μαζί, η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έχουν μπει ήδη σε μία νέα περίοδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα