Κατά 20% θα μειωθούν οι πάγοι στην Αρκτική

Κατά 20% θα μειωθούν οι παγετώνες στο καναδικό κομμάτι της Αρκτικής μέσα στον 21ο αιώνα, αναφέρουν ερευνητικά ιδρύματα των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, προειδοποιώντας ότι η εξέλιξη θα δυσχεράνει περαιτέρω την ανάσχεση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Εάν βγουν αληθινά τα στοιχεία αυτά, τότε η στάθμη των υδάτων παγκοσμίως θα ανεβεί κατά 3,5 εκατοστά.

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό τμήμα της γης, όπου ήδη έχουν παρατηρηθεί πολλές μεταβολές», δήλωσε ο βασικός συντάκτης της έκθεσης, Γιαν Λένερτς από το πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

«Είναι ακόμη πιο σημαντικό να συζητήσουμε το θέμα γιατί έχει επισκιαστεί κάπως από όλες αυτές τις ειδήσεις γύρω από τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική», συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα καταδεικνύουν ότι οι πάγοι του Καναδικού Αρχιπελάγους ήδη λιώνουν γρήγορα, χάνοντας περίπου 70 δισ. τόνους πάγου το χρόνο, κατά την τελευταία δεκαετία. Οι επιστήμονες λένε ότι, εάν η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβεί κατά 3 βαθμούς έως τα τέλη του αιώνα, η άνοδος θα είναι υπερδιπλάσια στην περιοχή του Καναδικού Αρκτικού Αρχιπελάγους λόγω των μηχανισμών ανάδρασης και για το λόγο αυτό προβλέπουν την απώλεια έως και του ενός πέμπτου των παγετώνων.

Keywords
Τυχαία Θέματα