Tο έκτακτο Eurogroup, η δόση και το… νέο μνημόνιο για το 2018

Με «όπλο» το ψηφισμένο στη Βουλή ασφαλιστικό και φορολογικό θα παρουσιαστεί στο έκτακτο Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι υπάρχει κατ” αρχήν συμφωνία στα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης.

Τα επικίνδυνα και ευαίσθητα «ζητήματα» της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θα είναι το πακέτο προληπτικών μέτρων και το θέμα του χρέους.

Χωρίς συμφωνία

Στις Βρυξέλλες

κυριαρχεί η άποψη ότι σήμερα στο Eurogroup δεν θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις, καθώς η κουβέντα του χρέους του επίσημου τομέα απαιτεί περισσότερο χρόνο και πολιτικούς ελιγμούς.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θα πάρει μια ιδέα για το αν είναι εφικτό να ληφθεί απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η συζήτηση.

Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αρχίσει τη βελγική πρωτεύουσα στις 15.00, τοπική ώρα.

Από την Κομισιόν πηγάζει η πρόβλεψη πως στη σημερινή συνεδρίαση δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση εξαιτίας των διαφωνιών για το εφεδρικό «πακέτο» αλλά και λόγω της συζήτησης για το χρέος.

Ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφάσισε να αρχίσει τώρα τη συζήτηση για το χρέος και ενδεχομένως να προκύψει ένα χρονοδιάγραμμα.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η Ελλάδα έχει στο πλευρό της την Κομισιόν και την ξεκάθαρη στήριξη του πρόεδρου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Συγκεκριμένα ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του σε γερμανικές εφημερίδες δήλωσε ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει τους στόχους, υποστηρίζοντας ουσιαστικά την ελληνική θέση ότι δεν χρειάζεται η εξειδίκευση των μέτρων του εφεδρικού πακέτου.

«Η Ελλάδα έχει σχεδόν επιτύχει τους στόχους, τα οικονομικά στοιχεία είναι καλύτερα των αναμενόμενων, δεν τίθεται θέμα νέου μνημονίου και σίγουρα ούτε εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη» τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Πρόσθεσε ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για το πώς μπορεί το ελληνικό χρέος να γίνει βιώσιμο, ενώ, όπως είπε, με το παρόν πρόγραμμα, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το καλοκαίρι του 2015, η Ελλάδα απέκτησε τη βάση για να επιστρέψει σε μια μόνιμη και σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με το Βloomberg, η Κομισιόν θα προτείνει να εκταμιευτεί η δόση στην Ελλάδα για να εξυπηρετήσει η χώρα στις δανειακές ανάγκες του Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει τον μηχανισμό ενεργοποίησης των εφεδρικών.

Το νέο μνημόνιο

Το Bloomberg δημοσίευσε, επίσης, προσχέδιο νέου μνημονίου για το 2018 με μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την εκταμίευση δόσης στην Ελλάδα αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία τη Δευτέρα στα μέτρα των 5,4 δισ. και περάσει από τη Βουλή ο μηχανισμός αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για μια συμβιβαστική πρόταση ώστε να μην υπάρξει ταμειακό πρόβλημα στην Ελλάδα και να μετατεθεί το νέο μνημόνιο για το 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα