O κύβος ερρίφθη: αυτό είναι το Μνημόνιο 3

Του Χρήστου Κώνστα 

Με καθυστέρηση πολλών μηνών, το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την ερχόμενη Πέμπτη το περιβόητο νομοσχέδιο ενός άρθρου για την επικύρωση του σκληρού πακέτου μέτρων, με το οποίο η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ το 2013 και το 2014. Πρόκειται για το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφει η τρίτη διαδοχική ελληνική κυβέρνηση από το 2010 μέχρι σήμερα, με σκοπό την απελευθέρωση μιας νέας χρηματοδότησης, που αποτελεί

οξυγόνο για την ελληνική πραγματική οικονομία. 

•           Την ερχόμενη Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, σε μια ύστατη προσπάθεια των Ευρωπαίων να πείσουν τους Έλληνες βουλευτές να υπερψηφίσουν αυτό το τελευταίο πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει για πρώτη φορά την Ελλάδα στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, θα συνεδριάσει το Eurogroup.

•           Οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ με τηλεδιάσκεψη θα ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα για την απελευθέρωση όλων των δόσεων που οφείλονται στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, θεωρώντας δεδομένη την ψήφιση του πακέτου μέτρων, αλλά και του Προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. 

Ο συνδυασμός του νομοσχεδίου για το πακέτο μέτρων και του φορολογικού νομοσχεδίου μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2013 βάζουν την Ελλάδα σε ένα νέο κύκλο ενάρετης δημοσιονομικής διαχείρισης, ώστε για πρώτη φορά τα έσοδα του Κράτους να ξεπερνούν, έστω και λίγο, τις δαπάνες του. 

Χρήματα για την Ελλάδα 

Για την Ελλάδα ο κύβος ερρίφθη. Υπάρχει πακέτο χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία Συνοχής και σχέδιο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση της περιόδου χάριτος των δανείων που έχει πάρει από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης. Το πρόβλημα του ελληνικού χρέους βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει η χώρα να ελέγξει τα ελλείμματά της, δηλαδή τα έσοδα και τα έξοδα κάθε χρόνου. 

Για να γίνουν όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει με επιμέλεια το Μνημόνιο 3. Δεν είναι εύκολο. Προβλέπει μέτρα οδυνηρά για το σύνολο του πληθυσμού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Μνημόνιο 3 περιλαμβάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές. Ευτυχώς. Αν δεν είχε επιμείνει η Τρόικα στις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές: 

•           Oι γιατροί θα συνέχιζαν να συνταγογραφούν όχι με τη δραστική ουσία, αλλά κατά τη βούληση και κατά το συμφέρον τους. Το φακελάκι θα κάλυπτε τις μισθολογικές τους απώλειες. 

•           Η Ελλάδα θα ήταν η μοναδική χώρα της Ευρώπης με 20.000 φαρμακεία, ενώ π.χ. στο Βέλγιο ικανοποιούνται οι ανάγκες μεγαλύτερου πληθυσμού από μόνον 2.000 φαρμακεία

•           Οι δικαστές θα συνέχιζαν να δικάζουν με τους σημερινούς ρυθμούς και οι αποφάσεις θα εκδίδονταν μετά από μια δεκαετία. Όλες οι νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες θα εγκλωβίζονταν στον ιστό της αράχνης μιας διεφθαρμένης και αντιπαραγωγικής δικαιοσύνης. 

•           Οι πανεπιστημιακοί θα συνέχιζαν να αποφασίζουν μόνοι τους για το πώς ξοδεύουν τα λεφτά τω

Keywords
Τυχαία Θέματα