Guardian: «Η Ελλάδα ξεμένει από φάρμακα»

Τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που οδηγεί σε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, προβάλλει δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian. Όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η χώρα μας ξεμένει από σκευάσματα, με τις φαρμακευτικές εταιρείες να κατηγορούνται πως περιορίζουν τις σχετικές

προμήθειες, λόγω των χαμηλών κερδών και τους απλήρωτους λογαριασμούς. Όλα αυτά, τη στιγμή που στην Ελλάδα έχει στηθεί μια περίπλοκη βιομηχανία παράνομων εξαγωγών φαρμάκων σε τρίτες χώρες, συνιστώντας ένα τεράστιο μαύρο κύκλωμα, με τις εταιρείες να εξάγουν σκευάσματα στη Γερμανία και τις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες.

Πιο συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, εν μέσω ισχυρισμών ότι οι φαρμακευτικές πολυεθνικές έχουν σταματήσει τις αποστολές προς τη χώρα μας, λόγω της οικονομικής κρίσης και τις ανησυχίες ότι τα φάρμακα θα πρέπει να εξάγονται από μεσάζοντες, διότι οι τιμές είναι υψηλότερες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κατάσταση χειροτερεύει, με την κυβέρνηση να έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα με περισσότερες από 50 φαρμακευτικές εταιρείες, τις οποίες κατηγορεί για ανάσχεση εφοδιασμού (ή για το ότι προγραμματίζουν να σταματήσουν τις προμήθειες) φαρμάκων, λόγω των χαμηλών τιμών στη χώρα. Η σχετική λίστα περιλαμβάνει ορισμένες από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, όπως είναι οι Pfizer, Roche, Sanofi, GlaxoSmithKline και της AstraZeneca. Οι Pfizer, Roche και Sanofi ανέφεραν πως μόνο μερικά προϊόντα έχουν έλλειψη. Αντίθετα, οι GSK και AstraZeneca αρνήθηκαν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Από την υπάρχουσα κατάσταση επηρεάζονται πάνω από 200 φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων σκευασμάτων για αρθρίτιδα, ηπατίτιδα C, υπέρταση, χοληστερόλη, καταθλιπτικά, αντιβιοτικά και πολλά ακόμη.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει πως την Τρίτη, ο ελβετικός Ερυθρός Σταυρός σταμάτησε την παροχή αίματος προς την Ελλάδα, επειδή η χώρα μας δεν πληρώνει τους σχετικούς λογαριασμούς στην ώρα τους.

Ο ερχόμενος μήνας είναι αποφασιστικός για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Ελλάδα, καθώς αυτές τις μέρες επισκέπτεται τη χώρα μας το κλιμάκιο της τρόικας, το οποίο αναμένεται να ζητήσει περαιτέρω περικοπές από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα