Διπλωματικό επεισόδιο προκαλούν οι «κλόουν»

Ένταση σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας προκάλεσε ο υποψήφιος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αποκάλεσε «κλόουν» τους Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Μπέπε Γκρίλο.

«Δεν είναι διπλωματικό να στολίζεις με τέτοια κοσμητικά επίθετα το πολιτικό προσωπικό μιας φιλικής χώρας», σχολίασε η βουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών και πρόεδρος της ιταλογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας Ούλα Μπούρχαρντ μιλώντας στην Passauer Neue Presse.

Σφοδρή κριτική για την εν λόγω

δήλωση άσκησε και το κυβερνών Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, με τον αντιπρόεδρο της Κ.Ο. της CDU Αντρέας Σόκενχοφ, να ζητά από τον Στάινμπρουκ να απολογηθεί «δημοσίως για το ατόπημά του».

Στο πλευρό του Π. Στάινμπρουκ στάθηκε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD, Άξελ Σέφερ, o οποίος σχολίασε ότι «τα όσα έκανε ο Μπερλουσκόνι επί σειρά ετών ισοδυναμούν με την καταστροφή κάθε ίχνους πολιτικής κουλτούρας».

Ο Γερμανός πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «τρομοκρατήθηκε που κέρδισαν δύο κλόουν» και ξεκαθάρισε ότι αναφέρεται στους κ.κ. Γκρίλο και Μπερλουσκόνι χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τον Καβαλιέρε «ξεκάθαρα κλόουν με αυξημένη τεστοστερόνη».

«Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές», πρόσθεσε ο κ. Στάινμπρουκ σε πολιτική συγκέντρωση στο Πότσνταμ την Τρίτη.

«Όχι» στη συνάντηση με Στάινμπρουκ είπε ο Ναπολιτάνο

Οι δηλώσεις του Π. Στάινμπρουκ είχαν ως αποτέλεσμα ο Ιταλός πρόεδρος, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία, να ακυρώσει προγραμματισμένο δείπνο με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών.

Αν και ο Πεερ Στάινμπρουκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρόεδρο, του εξήγησε πως δεν ήθελε να προσβάλει κανέναν, εκείνος θεωρεί ότι μια συνάντηση δεν ήταν πλέον δυνατή».

Εκπρόσωπος του Στάινμπρουκ δήλωσε ότι ο γερμανός πολιτικός αντιλαμβάνεται τους λόγους που οδήγησαν τον Ναπολιτάνο στην απόφαση να ακυρώσει τη συνάντηση. Την Τετάρτη πάντως ο υποψήφιος καγκελάριος υπεραμύνθηκε των δηλώσεών τους λέγοντας ότι «είναι γνωστό ότι είμαι κάποιος που μιλάει έξω από τα δόντια».

Στο θέμα παρενέβη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι θα «πρέπει να σεβαστούμε την πολιτική βούλησης των ιταλών ψηφοφόρων».

Είναι γνωστό ότι δεν έχω ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ωστόσο κατά την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, καλό θα ήταν να αντιληφθούν όλοι ότι οι Ιταλοί ψήφισαν αυτά τα κόμματα και τους ηγέτες τους, επισημαίνει ο Μ. Σουλτς στην Passauer Neue Presse.

Keywords
Τυχαία Θέματα