Frantz (Φραντς)

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Από την Ηρώ Μητρούτσικου

Γαλλογερμανική, δραματική ταινία.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: François Ozon

1919, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει τελειώσει μόλις έναν χρόνο. Σε μια γερμανική επαρχιακή πόλη μια νέα κοπέλα βλέπει έναν άγνωστο να αφήνει λουλούδια στον τάφο του αρραβωνιαστικού της που σκοτώθηκε στον πόλεμο. Ο νεαρός άνδρας είναι Γάλλος, άρα ανήκε στους αντιπάλους κατά τον πόλεμο, και παρουσιάζεται ως φίλος του Φραντς, από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι.

Οι «πληγές» από τον χαμό είναι ακόμα νωπές, αλλά ο Γάλλος γίνεται η παρηγοριά της οικογένειας που έχασε το μοναχοπαίδι της στο πεδίο της μάχης. Η νεαρή φέρει βαρύ πένθος, παρότι, ακόμα και τα πεθερικά της, την πιέζουν να ξαναφτιάξει τη ζωή της.
Ο Γάλλος είναι ευγενής και όμορφος, αλλά κρύβει ένα μεγάλο μυστικό…

Ο σημαντικός σεναριογράφος Φρανσουά Οζόν βασίζεται σε ένα θεατρικό έργο του Μορίς Ροστάν, «Ο Άνδρας που σκότωσα» ,του 1920 ( το οποίο είχε γίνει και ταινία το 1932 από τον Αυστριακό Ernst Lubitsch με τίτλο “Broken Lullabies”) και το διασκευάζει.

Δυνατή ιστορία γεμάτη συνεχής ανατροπές και σασπένς ενώ συγχρόνως δίνει μεγάλη βάση στον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων.

Ο γοητευτικός Pierre Niney(Πιερ Νινέ) με την ιδιαίτερη ντελικάτη φυσιογνωμία του και η εξαιρετική και γήινη Paula Beer δημιουργούν ένα, αταίριαστο ζευγάρι, ιδανικό για αυτή την ταινία. Η Πάουλα Μπιρ κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Υπέροχα πλάνα, εναλλαγές ασπρόμαυρου με έγχρωμα, ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση των ηρώων, ενώ συγχρόνως θίγονται σημαντικά θέματα, όπως ο ρατσισμός προς τους αντιπάλους ακόμα και μετά την λήξη του πολέμου: Η νεαρή Γερμανίδα υφίσταται στο Παρίσι ότι υφίσταται κι ο Γάλλος στο Γερμανικό χωριό, αλλά και το κατά πόσον είναι σωστό το θεμιτό ψέμα.

Η κινηματογράφηση, αλλά και το σενάριο, καταφέρνουν να αποδώσουν εμφανώς -αλλά όχι επιτηδευμένα- τις διαφορές ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ η συγκίνηση είναι διάχυτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας.

Επίκαιρη και διαχρονική ταινία, η οποία θα ικανοποιήσει όλα τα γούστα, και αυτούς που ψάχνουν ρομαντισμό, κι αυτούς που θέλουν δράμα, αλλά και όσους αναζητούν και ένα παραπάνω σχόλιο. Οι άνθρωποι δεν αλλάζουν, η Ευρώπη, τελικά, δεν αλλάζει και παρότι παρήλθαν δυο πόλεμοι, δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας…

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

Η υπηρέτριαΕγώ, ο Ντάνιελ ΜπλέικFrantz (Φραντς)Καρδιά βουνό

Το άρθρο Frantz (Φραντς) εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα