Deltacron Κύπρος – Μαγιορκίνης: Τι απαντά ο επιστήμονας που την ταυτοποίησε

Η φερόμενη μετάλλαξη Deltacron του κορονοϊού, η οποία σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει Κύπριος Καθηγητής Βιολογίας, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε 25 ασθενείς στο νησί, έχει προκαλέσει διένεξη μεταξύ Ελλήνων και Κυπρίων Επιστημόνων. Την Κυριακή, ο καθηγητής ιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook αμφισβήτησε την ύπαρξη της συγκεκριμένης παραλλαγής του Covid – 19 , λέγοντας ότι: “σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος.

“Bεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη”, η δήλωση Μαγιορκίνη

Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση, ο Καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα του oποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron, ανέφερε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό SigmaLive ότι η εν λόγω δήλωση είναι “λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη”. Όπως εξήγησε, “δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε” Την ίδια ώρα, ανέφερε πως τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο επιστήμονα, “για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές”.

Πρόσθεσε πως “πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο”.

Αυτοί οι 52, εξήγησε, είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα, πως είναι δυνατόν να είναι λάθος; διερωτήθηκε.

Tα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα