Η ηπατική νόσος μπορεί να αποκαλυφθεί με κηλίδες Bier στο δέρμα: Πώς είναι αυτές και τι θα νιώσετε – ΦΩΤΟ

Το ήπαρ παίζει καίριο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αφομοιώνει την τροφή και αποβάλλει τις τοξικές ουσίες.

Η ηπατική νόσος μειώνει επικίνδυνα αυτήν την ικανότητα, οδηγώντας συχνά σε κίρρωση (ουλές στο ήπαρ) ή ακόμα και σε ηπατική ανεπάρκεια.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για μερικά από τα πιο διακριτικά συμπτώματα της ηπατικής νόσου.

Λένε ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημάδι, που μπορεί να παρατηρήσετε στα χέρια ή τα πόδια σας, και το

οποίο θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε πρόβλημα με το ήπαρ. Συχνά εμφανίζεται στα πρώτα στάδια της ηπατικής νόσου.

Ηπατική νόσος: Εάν παρατηρήσετε κηλίδες Bier στο δέρμα σας, κάντε εξετάσεις ήπατος

Αν και η σχέση μεταξύ της υγείας του ήπατος και του δέρματος μπορεί να μην είναι προφανής, οι ειδικοί λένε ότι οι επιφανειακές δερματικές διαταραχές είναι συχνά από τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με το ήπαρ. «Οι δερματικές αλλαγές μπορεί να είναι η πρώτη ένδειξη ότι ένας ασθενής έχει ηπατική νόσο. Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση των ηπατικών παθήσεων», αναφέρεται σε επιστημονική έκθεση του 2009 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cleveland Clinic Journal of Medicine (CCJM).

Συγκεκριμένα, ειδικοί σε σπάνιες ασθένειες υποστηρίζουν, ότι οι κηλίδες Bier στα χέρια, τα πόδια ή τις παλάμες μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν ηπατική νόσο. Θα τις αναγνωρίσετε ως μικρές, λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στο δέρμα και οι οποίες περιβάλλονται από έναν αχνό κόκκινο κύκλο, σαν φωτοστέφανο.

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με ηπατική νόσο

Τα δερματικά συμπτώματα είναι πολύ συνήθη σε άτομα με ηπατική νόσο, επηρεάζοντας σχεδόν τους μισούς από τους ασθενείς, λένε οι ειδικοί. “Οι δερματικές βλάβες συχνά συνοδεύουν την αλκοολική κίρρωση και έχουν ανιχνευθεί σε έως και 43% των ατόμων με χρόνιο αλκοολισμό”, αναφέρει η έκθεση του CCJM.

Εκτός από τις κηλίδες Bier, η ηπατική νόσος είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί, μεταξύ πολλών άλλων, να προκαλέσει:

ΊκτεροΑραχνοειδή αγγειώματαΠαλαμιαίο ερύθημαΞηρή και τραχιά υφή επιδερμίδας, σαν “χαρτονόμισμα”Πώς μπορείτε να διακρίνετε τις κηλίδες Bier από τα σημάδια άλλων διαταραχών μελάγχρωσης

Η έκθεση στο CCJM περιγράφει τις κηλίδες Bier ως “μικρά, ακανόνιστου σχήματος, υποχρωματισμένα μπαλώματα στα χέρια και τα πόδια”. Τονίζεται, δε, ότι αυτή η περιγραφή μπορεί εύκολα να συγχέεται με πολλές άλλες δερματολογικές παθήσεις. Ευτυχώς, υπάρχει ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό που μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε εάν έχετε ένα πρόβλημα που δεν αφορά απλά το δέρμα.

“Ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι κηλίδες Bier εξαφανίζονται όταν ασκείται πίεση”, αναφέρουν οι ειδικοί. Προσθέτουν ότι οι κηλίδες Bier είναι πιθανό να εξαφανιστούν όταν ανασηκώνετε το προσβεβλημένο άκρο. “Αυτό δεν συμβαίνει στις πραγματικές διαταραχές μελάγχρωσης”, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Κηλίδες Bier στο πόδι
7

Κηλίδες Bier στο πόδι

Να γιατί μπορεί να εμφανιστούν κηλίδες Bier

Η έκθεση στο CCJM εξηγεί ότι οι κηλίδες Bier είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα φλεγμονής στο δέρμα και στις φλέβες. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία, με αποτέλεσμα τη στένωση των μικρών αγγείων.

Αν και η ηπατική νόσος μπορεί να προκαλέσει κηλίδες Bier, οι ειδικοί από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) επισημαίνουν ότι πολλές περιπτώσεις είναι ιδιοπαθείς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, “αποτελούν μέρος μιας συστηματικής νόσου”, όπως:

ΚρυοσφαιριναιμίαΠολυκυτταραιμίαΣκληρόδερμαΥποπλασία και αρθρίτιδα αορτήςΓυροειδής αλωπεκίαΣύνδρομο Peutz-JeghersΟμαλός λειχήναςΤαχυκαρδίαΛεμφοίδημαΠαλαμιαία υπεριδρωσία

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε κηλίδες Bier στο δέρμα σας, ειδικά εάν έχετε λόγους να πιστεύετε ότι η κίρρωση, ή άλλη βλάβη οργάνων μπορεί να είναι η ρίζα του προβλήματος.

Iatropedia.gr

The post Η ηπατική νόσος μπορεί να αποκαλυφθεί με κηλίδες Bier στο δέρμα: Πώς είναι αυτές και τι θα νιώσετε – ΦΩΤΟ appeared first on Newsitamea.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Bier, Πώς, – ΦΩΤΟ,Bier, pos, – foto