6 σημεία φθοράς που μαρτυρούν την ανάγκη αλλαγής του στρώματος

Κάθε στρώμα έχει διαφορετική διάρκεια ζωής αναλόγως και των υλικών από τα οποία έχει κατασκευαστεί. Τα περισσότερα στρώματα κατά κανόνα αντέχουν 8-10 χρόνια. Αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί κανείς σε αυτά περισσότερο. Μάλιστα αρκετοί το κάνουν, γιατί η αντικατάστασή του είναι ακριβή υπόθεση. Αυτό όμως έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου, λογικό παρεπόμενο του οποίου είναι η αίσθηση κούρασης μέσα στην ημέρα και η μειωμένη απόδοση στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Ακολούθως αναφέρονται κάποια

από τα σημάδια, που μαρτυρούν ότι έχει έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε το παλιό σας στρώμα.

1)Το στρώμα σακουλιάζει, είναι ασύμμετρο ή έχει εξογκώματα

Αν και είναι προφανές, αναφέρεται για λόγους ευνόητους, ότι όταν ένα στρώμα παρουσιάζει εμφανείς φθορές, έχει έρθει η ώρα να αλλαχτεί. Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι το να σακουλιάζει είτε στη μέση είτε στις άκρες, να μένει το αποτύπωμα του σώματός σας, να υπάρχουν μικρά ή μεγάλα εξογκώματα- αν και αυτό εμφανίζεται κυρίως σε στρώματα χαμηλότερης ποιότητας- να παρουσιάζει ασυμμετρίες, όπως το να είναι η μια πλευρά πιο μαλακή, πιο σκληρή, πιο ψηλά ή πιο χαμηλά από την άλλη.

2)Κάνει θόρυβο

Όταν το στρώμα κάνει θόρυβο, τότε μάλλον θέλει να σας περάσουν το μήνυμα, ότι ήρθε η ώρα του αποχωρισμού. Τα στρώματα με ελατήρια κάνουν θόρυβο με την πάροδο των χρόνων και με τη χρήση, καθώς χάνουν την ελαστικότητά τους. Αν έχετε ξύλινα ή μεταλλικά κρεβάτια, που επίσης έχουν ελατήρια θα πρέπει να το έχετε υπόψη και να τα ελέγξετε, προτού σπεύσετε να αντικαταστήσετε το στρώμα σας.

3)Έχει φθαρμένες ή ξυλώμένες άκρες

Η φθορά στις άκρες δεν σημαίνει απαραιτήτως, ότι ήρθε το τέλος της ζωής του στρώματός σας, αφού δεν επηρεάζουν συνήθως την επιφάνεια στην οποία κοιμάστε. Όμως τα στρώματα κατασκευάζονται για να διαρκούν και μια φθορά στις άκρες, είναι ξεκάθαρο σημάδι, ότι έχει ξεπεράσει το όριο των 10 ετών. Επομένως ακόμη κι αν δεν παρατηρήσατε κάποια από τις προαναφερθείσες ασυμμετρίες ή σακούλιασμα, ελέγξτε για τυχόν φθορές στις άκρες.

4)Είναι πιο σκληρό ή πιο μαλακό απ’ ότι όταν το αγοράσατε

Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος την αίσθηση του στρώματός του, ιδίως όταν το έχει χρόνια γιατί η αλλαγή γίνεται σταδιακά και ο άνθρωπος προσαρμόζεται σε αυτή. Ένας απλός τρόπος για να αξιολογήσετε το στρώμα σας είναι ο εξής: Πως νιώσατε την πρώτη φορά που ξαπλώσατε στο στρώμα σας; Ενθουσιαστήκατε; Πως νιώθετε τις τελευταίες νύχτες, όταν πηγαίνετε για ύπνο; Αν συνοφρυώνεστε στην ιδέα και μόνο, μάλλον ήρθε η ώρα να το αλλάξετε. Αν παρόλα αυτά έχουν περάσει λιγότερο από δύο χρόνια και βλέπετε αυτή την αλλαγή, ελέγξτε την εγγύηση του κατασκευαστή. Ίσως μπορέσετε να πάρετε αποζημίωση ή να σας εξασφαλίσουν έκπτωση για άλλα στρώματα ύπνου.

 5)Σας παίρνει αιώνες να αποκοιμηθείτε

Ο μέσος άνθρωπος χρειάζεται 10 με 20 λεπτά για να κοιμηθεί. Αν χρειάζεστε παραπάνω χρόνο ή διαπιστώνετε ότι ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς προφανή λόγο, ίσως έχει έρθει η στιγμή να αλλάξετε το στρώμα σας. Φυσικά πρώτα θα πρέπει να ελέγξετε άλλες παραμέτρους, όπως αν διακατέχεστε από άγχος τη δεδομένη χρονική περίοδο, αν πάσχετε από αϋπνίες ή αν έχετε διαταράξει το βιολογικό σας ρολόι. Όταν αποκλείστε κάθε άλλη παράμετρο και έχετε σταθερό κύκλο ύπνου, τότε μπορείτε να αναζητήσετε το επόμενο στρώμα σας.

6)Ξυπνάτε με πόνους ή είστε «πιασμένοι»

Με εξαίρεση το ενδεχόμενο να είστε πιασμένοι λόγω έντονης άσκησης ή να έχετε κάποιο τραύμα, το στρώμα σας μπορεί να ευθύνεται που ξυπνάτε με πόνο. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι: Ο δύσκαμπτος λαιμός, πιάσιμο χαμηλά στην πλάτη, τσιμπήματα στις αρθρώσεις και κυρίως στους ώμους και τον λαιμό. Βέβαια και πάλι προτού κατηγορήσουμε το στρώμα, θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί, ότι χρησιμοποιείτε τα σωστά για εσάς μαξιλάρια ύπνου, κυρίως αν τα συμπτώματα που παρατηρείτε είναι πιασίματα στον λαιμό και τους ώμους. Αφού βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα του μαξιλαριού σας και εφόσον τα πιασίματα έχουν υποχωρήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, τότε να είστε βέβαιοι, ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής του στρώματός σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα