21 τρις. $ κρυμένα σε… ‘μυστικούς φορολογικούς παραδείσους’

Τουλάχιστον 21 τρισεκατομμύρια δολλάρια σε μυστικούς φορολογικούς παραδείσους, ότι είχε κρύψει -ως τα τέλη του 2010- η παγκόσμια οικονομική ελίτ, σύμφωνα με μεγάλη παγκόσμια έρευνα, που συντάχθηκε από τον οικονομολόγο Τζέιμς Χένρι, κατά παραγγελία του ‘Παγκοσμίου Γραφείου Φορολογικής Δικαιοσύνης’, βασισμένη σε στοιχεία του ‘Δ.Ν.Τ.’, της ‘Παγκόσμιας Τράπεζας’, της ‘Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών’ και κυβερνήσεων κρατών.

Σύμφωνα με τον συντάκτη της έρευνας, τα 21 τρισ. δολλαρίων, που ως οικονομικό μέγεθος είναι ίσο με το -σε συνδυασμό- μέγεθος της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας, ενδέχεται να είναι ένα «συντηρητικό» νούμερο και το πραγματικό ποσό ενδέχεται να ξεπερνά τα 32 τρισ. δολλάρια.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην εν λόγω έρευνα, ως το 2010 οι πλουσιότεροι κάτοικοι 139 χωρών συγκέντρωσαν 7,3 έως 9,3 τρισ. δολλάρια «μη καταγεγραμμένου offshore πλούτου».

Πρόκειται για μία «τεράστια μαύρη τρύπα στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κος Τζέιμς Χένρι.

Το ιδιαίτερο στοιχείο της υπόθεσης είναι το ότι η εν λόγω έρευνα έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία αυξάνεται -γενικώς- η ανησυχία για τη φοροδιαφυγή.

Keywords
Τυχαία Θέματα