12 προαπαιτούμενα για να εκταμιευθούν 2δισ. ευρώ

Από τον Νίκο Ρογκάκο ([email protected])

Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική Κυβέρνηση, για την τήρηση των προαπαιτούμενων, ώστε να εκταμιευθούν οι δύο υποδόσεις του 1+1 δισ.€ και η Τρόικα θέλει να πρώτα να είναι έτοιμα έως το τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου.

Τα έξι ορόσημα του Μαΐου για το 1 δισ.€ περιλαμβάνουν καυτές πατάτες -όπως λίστα φόρων υπέρ τρίτων προς

κατάργηση και μείωση περιθωρίου κέρδους φαρμακείων- και θέλει η Τρόικα να δει πρόοδο στα επόμενα έξι.

Έτσι, είναι πολύ στενά τα μετεκλογικά περιθώρια της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας, καθώς σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το Eurogroup περιμένει στην συνεδρίαση στις 19 Ιουνίου αναλυτική αναφορά προόδου του μνημονίου.

Παράλληλα, περιμένει να δει έτοιμα τα 6 ορόσημα του Μαΐου που συνδέονται με δόση 1 δισ.€ και περιλαμβάνουν καυτές πατάτες, όπως νέα αναβαθμισμένη λίστα φόρων υπέρ τρίτων που θα πρέπει να οδεύσουν προς κατάργηση-συγχώνευση, αλλά και μείωση του περιθωρίου κέρδους φαρμακείων.

Το Eurogroup περιμένει επίσης να δει που βρίσκονται τα επόμενα έξι ορόσημα του Ιουνίου που θεωρούνται ακόμη πιο δύσκολα:

- Περιλαμβάνουν νόμο για την κατάργηση τελών υπέρ τρίτων από 1/1/2015

- δασικό νόμο

- απορρόφηση όλων των επικουρικών ταμείων του δημοσίου

- νέες παρεμβάσεις για μείωση γραφειοκρατίας.

Οι ισορροπίες μετά τα κάλπες

Το Eurogroup της 19ης Ιουνίου θα έχει και διπλή πολιτική σημασία, αναφέρουν κοινοτικές πηγές:

Θα είναι το πρώτο crash test της επίδρασης των εκλογών στην στάση των δανειστών, δηλαδή θα φανεί αν στις κατ’ ιδίαν και εμπιστευτικές συζητήσεις του οργάνου θα «εξειδικευθούν» οι δημόσιες δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωομάδας περί παρεμβάσεων για στήριξη ανάπτυξης, αλλά και ότι πρέπει «να αντιμετωπίσουμε μαζί και τις δύο προκλήσεις, τόσο τη δημοσιονομική όσο και αυτή των μεταρρυθμίσεων και πρέπει να διασφαλίσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα».Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η εκπροσώπηση της ελληνικής πλευράς υπό τη σκιά των σεναρίων περί αντικατάστασης του ΥΠΟΙΚ και πολλών υπουργών που έχουν σημαντικό μνημονιακό έργο.

Πότε έρχεται η Τρόικα

To Eurogroup της 19ης Ιουνίου αναμένεται να είναι μία πρόγευση της καθόδου της Τρόικας στην Αθήνα εντός του Ιουλίου για δέκα ημέρες που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα γίνει αναβαθμισμένη, από τους «επικεφαλής» και όχι από τεχνικά κλιμάκια όπως επιχειρείτο μέχρι πρότινος.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι η ελληνική πλευρά, αλλά και δανειστές, ήθελαν μία σύντομη και τεχνική κάθοδο για να μην δοθούν εντυπώσεις περί αποχωρήσεων, όπως αυτές του προηγούμενου χειμώνα. Άλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη, η μεγάλη 5η διαπραγμάτευση έχει ήδη καθοριστεί για τον Σεπτέμβριο.

Οι δανειστές φέρεται ότι θέλουν να έχουν μία όσο το δυνατό πληρέστερη άποψη για το πώς πάνε οι πλέον των 155 εκκρεμότητες του μνημονίου αλλά και τα ορόσημα. Θέλουν και να «αφουγκραστούν» τις μετεκλογικές προθέσεις των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Τα βασικά ορόσημα

Τα έξι ορόσημα πρέπει να εκπληρωθούν έως τέλος Μαΐου:

- Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων καθώς τα 2 σχέδια που παραδόθηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή

- Νομοθεσία που θα επιτρέπει πρόσβαση σε φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις από ανασφάλιστους αλλά και αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων στο πλαίσιο ενός αντιστρόφως προοδευτικού συστήματος με παράλληλα μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων

- Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης

- Υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων

- Υιοθέτηση νομοθεσίας για αδειοδότηση επενδύσεων

- Υιοθέτηση νόμου για το υπαίθριο εμπόριο (σημ έχει γίνει)

Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως τέλη Ιουνίου:

Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των τελών υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και βρίσκονται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εργασίας.Θέσπιση της απαιτούμενης νομοθεσίας για την απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίουΥιοθέτηση του νέου δασικού νόμουΥιοθέτηση νομοθεσίας για μείωση των διοικητικών βαρώνΥιοθέτηση του νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της (το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Βουλή)Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και τη δημοσίευση και παρακολούθηση του ενεργητικού τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα