Τι είναι το Burnout;

20:20 28/1/2012 - Πηγή: EnterTV

Γράφει η Χριστίνα Σταματάκη-Κλινική Ψυχολόγος:

Μια λέξη-κατάσταση που έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας! Στα Ελληνικά έχει αποδοθεί με τον όρο επαγγελματική εξουθένωση. Κυριολεκτικά, σημαίνει ότι κάτι έχει καεί εντελώς. Έχει γίνει στάχτη. Σας θυμίζει κάτι;

Οι άνθρωποι που υποφέρουν απο αυτού του είδους την εξουθένωση, συνήθως δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητά της. Παραπονιούνται για τα πάντα, νιώθουν ότι δεν μπορούν να χαλαρώσουν, ο ύπνος τους δεν είναι πια ένας ‘τόπος’ ξεκούρασης, αφού ξυπνάνε πιο εξαντλημένοι

απο ότι ήταν πριν κοιμηθούν, θυμώνουν εύκολα με τα πάντα, οι διατροφικές τους συνήθειες αλλάζουν, αδυνατούν να συγκεντρωθούν σε ό,τι κάνουν, η διάθεσή τους για σεξ είναι  σχεδόν μηδενική και γενικά δεν βρίσκουν ευχαρίστηση πουθενά.

Επιπλέον, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη δυσκαμψία στις αλλαγές, δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις, αδιαφορούν για την επικοινωνία τους με τους άλλους, γίνονται καχύποπτοι και τα επίπεδα της αυτό-πεποίθησής τους είναι χαμηλά.

Τα οργανικά προβλήματα τους χτυπούν δυνατά την πόρτα, με πόνους στη μέση, ενοχλήσεις στην καρδιά, πονοκεφάλους, περιαρθρίτιδες- κυρίως του ώμου- και άλλα σοβαρότερα προβλήματα όπως η κακή λειτουργία των επινεφριδίων, δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μετά-ιογενείς ασθένειες, ιγοενή μηνιγγίτιδα, πόνοι στο στήθος, ήπια κατάθλιψη και η λίστα τελειωμό δεν έχει…

Πολλοί μπερδεύουν την κατάθλιψη με την επαγγελματική εξουθένωση. Εδώ θέλω να πω πως η κατάθλιψη συνδέεται με την αποτυχία ή την απώλεια, ενώ το burnout έχει να κάνει με την ικανότητά μας να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Επίσης, δεν είναι λίγοι αυτοί που παραπονιούνται για αίσθημα αποκοπής απο τον εαυτό τους και τους άλλους και παρατηρούν με φρίκη την ολοένα μειούμενη ικανότητά τους να είναι αποτελεσματικοί στην δουλειά τους.

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση σε όλο αυτό το ‘κακό’ που τους βρήκε, είναι η εντατικοποίηση των ρυθμών τους, πίνουν περισσότερο αλκοόλ, καπνίζουν ή καταφεύγουν στην υπερκατανάλωση φαρμάκων για να χαλαρώσουν. Προσκολλώνται στο διάδυκτιο, αναζητούν δηλαδή αποδράσεις κάθε είδους.

Σε όλους εσάς που βιώνετε μια τέτοια κατάσταση, εγώ θα πω ότι το burnout, είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί στη ζωή σας! Είναι η ευκαιρία σας να θέσεται τη ζωή σας σε νέο πλαίσιο. Είναι η πύλη που θα σας επιτρέψει να ξαναπεράσετε σε ένα πραγματικό ‘ευ ζην’, με ευρυχωρία στην αγάπη, τη χαρά και την υπέροχη αίσθηση : μπορώ να είμαι ο εαυτός μου!

Εάν βρίσκεστε στην φάση της εξουθένωσης, σταματήστε για λίγο ό,τι κάνετε. Αφουγκραστείτε τα μηνύματα του κορμιού και της ψυχής σας και απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας, τι ακριβώς επιδιώκετε μέσα απο την υπέρ-αφιέρωσή σας στην δουλειά, ποια είναι τα οφέλη απο κάτι τέτοιο και τι πραγματικά σας οδηγεί εκεί.

Και για να σας βοηθήσω στον προσανατολισμό σας, θα υποδείξω ενδεικτικά τις  εξής ερωτήσεις:

-         Τι σας οδηγεί στην ανάγκη να θέλετε να ευχαριστήσετε τους άλλους;

-         Συνδέετε την αξία σας

Keywords
Αναζητήσεις
ti einai burn out?
Τυχαία Θέματα