Νέο Facebook app στην υπηρεσία των τυφλών

Το Facebook μετατρέπεται σε ένα social media προσιτό για όλους.

Δίπλα στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης στέκεται το Facebook, επιστρατεύοντας τη νέα τεχνολογία «Αutomatic Alternative Text» για να κάνει δυνατή την πλοήγησή τους στις φωτογραφίες.

Πρόκειται για ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο χρησιμοποιεί αλγορίθμους,

προβλέποντας τι βρίσκεται εντός μιας φωτογραφίας. Αν για παράδειγμα το λογισμικό παρατηρήσει πολλές photos με ζώα, θα μπορεί αργότερα να αναγνωρίσει το ζώο μέσα σε μια εικόνα.

Στην ουσία το κοινωνικό δίκτυο θα «σαρώνει» τις photos που ανεβαίνουν, αναγνωρίζοντας εάν αυτές περιέχουν πρόσωπα ή αντικείμενα, και θα τις περιγράφει στα άτομα με προβλήματα όρασης, δεδομένου ότι κρατούν Android smartphone με τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης.

Με άλλα λόγια, εάν ανεβάσει κάποιος φίλος του μια φωτογραφία που δείχνει ένα ζευγάρι που βρίσκεται στη θάλασσα, η εφαρμογή θα λέει στον χρήστη: «φωτογραφία που περιέχει: δυο άτομα, ουρανό, ύπαιθρο και νερό».

Πρόκειται για μια δυνατότητα άκρως απαραίτητη, εάν σκεφτεί κανείς ότι πάνω από 39 εκατ. τυφλοί και άλλοι 246 εκατ. χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης δεν κλείνουν την πόρτα στα social media και το sharing φωτογραφιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η νέα εφαρμογή -αν και βρίσκεται προς το παρόν σε δοκιμαστικό στάδιο- θα υποστηρίζει και άλλες γλώσσες (πέρα από τα Αγγλικά) και θα αξιοποιηθεί σύντομα από την Android πλατφόρμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα