Layers of Fear Review

11:50 6/4/2016 - Πηγή: Game 2.0

Αυτό που κάνει το ανθρώπινο είδος να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες μορφές ζωής στον πλανήτη, είναι ότι όχι μόνο γνωρίζει την θέση του στον κόσμο αλλά εκφράζει τις ανησυχίες του γι αυτόν μέσα από τέχνες όπως η ζωγραφική. Έργα όπως το “Past and Present” του Augustus Leopold Egg, μέρος μιας τριλογίας που αφορά την απιστία, το “Abduction of Ganymede” του Rembrandt που αποτυπώνει με δραματικό τρόπο την απαγωγή ενός βοσκού από μυθολογικό πλάσμα, το συγκλονιστικό “The Inferno” του Herri met de Bles με λεπτομέρειες και θεματολογία που καθηλώνει, και βέβαια

το “Christ’s Descent into Hell” του τεράστιου Hieronymus Bosch. Τι κοινό έχουν όλα αυτά με το Layers of Fear; Η απάντηση στη συνέχεια.

Το Layers of Fear είναι ένα παιχνίδι περιπέτειας πρώτου προσώπου. Η περιγραφή “παιχνίδι” δεν ταιριάζει απόλυτα καθώς οι διαδραστικές επιλογές όσον αφορά το gameplay είναι ελάχιστες και η κεντρική ιδέα είναι να παρασυρθείτε σε ένα εφιαλτικό ταξίδι όπως το βιώνει ο κεντρικός χαρακτήρας. Αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός ζωγράφου, ο οποίος, στην βικτοριανής εποχής έπαυλη του, προσπαθεί για πολλοστή φορά να ολοκληρώσει το υπέρτατο αριστούργημά του. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να συλλέγετε υλικά αντικείμενα αλλά και να έρχεστε σε επαφή με πηγές έμπνευσης. Κατά την διάρκεια αυτού του ταξιδιού, παρασέρνεστε από τις ανησυχίες του μυαλού σας και τα τραυματικά βιώματα του παρελθόντος που σταδιακά ξεδιπλώνουν μια αρκετά καλογραμμένη δραματική ιστορία. Η περιπλάνησή σας στην τεράστια έπαυλη δεν είναι αυτό που φαντάζεστε και εδώ κάνουν την εμφάνιση τους τα κοινά του Layers of Fear με τους συγκεκριμένους ζωγράφους που αναφέρονται στον πρόλογο.

Ολοκληρώνοντας σιγά σιγά το αριστούργημα σας.

Η σκοτεινή, βαριά ατμόσφαιρα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών αποδίδεται άριστα μέσα στο παιχνίδι και οι δημιουργοί κάνουν ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας στοιχεία ψυχεδέλειας και σουρεαλισμού. Κάθε βήμα που κάνετε μέσα στην έπαυλη σας, είναι ένα βήμα που σας βυθίζει πιο βαθιά στο σκοτεινό μυαλό ενός ανισόρροπου καλλιτέχνη που κάνει τα πάντα για να ολοκληρώσει το έργο του. Οι δημιουργικές ανησυχίες των καλλιτεχνών στο Layers of fear μεταφράζονται σαν μια αλληλουχία εφιαλτικών σεναρίων και εσείς καλείστε να φτάσετε στην άκρη αυτών. Σύμμαχος αλλά και εμπόδιο στον δύσκολο αυτό δρόμο είναι η ίδια η έπαυλη που αλλάζει μορφή σε κάθε βήμα σας. Ένα βήμα εμπρός και η τοποθεσία που είχατε πίσω σας έχει εξαφανιστεί και στη θέση της υπάρχει κάτι άλλο, συνήθως κάτι που πετάγεται από τις σκιές, ουρλιάζει και σας παρακολουθεί σαν αρπακτικό. Ένα άνοιγμα μιας πόρτας και ο κόσμος που αφήσατε πίσω σας δεν υπάρχει πια. Ένα κοίταγμα σε διαφορετική κατεύθυνση και τα πάντα γύρω σας έχουν αλλάξει μορφή, χρόνο και υπόσταση. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί άψογα και είναι από τις καλύτερα στοιχεία του παιχνίδιού. Πάνω σε αυτή την ψυχεδελική εμπειρία έχουν ενσωματωθεί κάποια περιβαλλοντικά, απλοϊκά παζλ που συνδυάζουν εικόνα και ήχο και σας παρασέρνουν σε περίεργα μονοπάτια του μυαλού για να καταφέρετε να βρείτε την λύση τους.

Το Layers of Fear προσπαθεί να παίξει με το μυαλό σας και σε μεγάλο βαθμό καταφέρνει. Πίνακες των οποίων τα χρώματα αλλοιώνονται και πίσω από αυτά εμφανίζεται ο κωδικός ενός σεντουκιού, γραμμόφωνα που ανάλογα με την φορά του δίσκου επηρεάζουν τον χρόνο και βέβαια αρκετά “ξαφνιάσματα” συνθέτουν έναν από τους πιο καλοφτιαγμένους κόσμους σε παιχνίδι του είδους. Δυστυχώς, παρόλο που η όλη εμπειρία κρίνεται άκρως ικανοποιητική και αρκετά διαφορετική από άλλα παιχνίδια τρόμου, διαρκεί μόνο τέσσερις ώρες περίπου. Η διάρκεια του παιχνιδιού απογοητεύει και είναι το μόνο μελανό σημείο του, αφήνοντας σας με ανάμεικτα συναισθήματα.

Κι όμως είναι παιχνίδι τρόμου.

Ο τρόπος που ο κόσμος του Layers of Fear ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός. Εξαιρετικοί φωτισμοί, πλούσια περιβάλλοντα, ενώ την παράσταση κλέβουν αυτές οι ψυχεδελικές, σουρεαλιστικές στιγμές που μοιάζουν να ξεπηδούν μέσα από κάποιο πινάκα και υπάρχουν μόνο σε ένα διαδραστικό μέσο όπως τα video games. Εκπληκτική μουντή ατμόσφαιρα με αρκετές δραματικές στιγμές, κάτι στο οποίο συμβάλλει και ο ήχος. Η ηχητική επένδυση του Layers of Fear είναι μοναδική, από την μουσική μέχρι τα εφέ, όχι μόνο λόγω της ποιότητας αλλά και λόγω της σωστής χρήσης του κατάλληλου θέματος ανάλογα με το τί διαδραματίζεται στην οθόνη σας, Αν και η δράση λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο σε εσωτερικό χώρο, δεν λείπουν οι περιβαλλοντικοί φυσικοί ήχοι που, σε συνδυασμό με την απόκοσμη, σχεδόν σαγηνευτική μουσική, σας απορροφούν στον κόσμο του παιχνιδιού.

Το Layers of Fear εντυπωσιάζει με την ιστορία και τον κόσμο του. Είναι προφανές πως οι δημιουργοί του παιχνιδιού έχουν ψάξει αρκετά τη θεματολογία στην οποία βασίστηκαν. Το Layers of Fear είναι ένα σουρεαλιστικό, ψυχεδελικό ταξίδι που αξίζει να ζήσετε, εφόσον δεν έχετε πρόβλημα με την μικρή διάρκειά του.

Έμπνευση από κλασικά αριστουργήματα ζωγραφικήςΕκπληκτική, σκοτεινή, δραματική ατμόσφαιραΆριστος οπτικοακουστικός τομέαςΧωρίς να ανακαλύπτει τον τροχό, παρουσιάζει κάποιες φρέσκες ιδέεςΥπερβολικά μικρή διάρκειαΠεριορισμένη διάδραση με τον κόσμο του παιχνιδιούΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8.0

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ:PS4, Xbox One, PC (review)ΑΝΑΠΤΥΞΗ:Bloober TeamΕΚΔΟΣΗ:Aspyr MediaΔΙΑΘΕΣΗ:ΨηφιακόΕΙΔΟΣ:ΤρόμοςΠΑΙΚΤΕΣ:Single-playerΕΠΙΣΗΜΟ SITE:http://www.layersoffear.com/HM. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ:16/2/2016PEGI:16

Game20.gr, το Άσυλο των gamers

Keywords
Τυχαία Θέματα