Δοκιμάσαμε το Nokia G50: Με στιλ και… μπαταρία

Ίσως η πιο όμορφη μπλε απόχρωση που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε smartphone αγκαλιάζει τη νέα προσιτή, μα αξιόλογη πρόταση της HMD.


H HMD Global, η εταιρεία στην οποία ανήκει το Nokia brand, τιμά τη φιλανδική της καταγωγή, προσφέροντάς μας συσκευές που διακρίνονται για

το εμβληματικό σκανδιναβικό design τους, για την πολυτέλεια που αποπνέει ο «στιβαρός» μινιμαλισμός αντί του εύκολου εντυπωσιασμού της αισθητικής «φλυαρίας». Μια τέτοια συσκευή είναι και το G50. Το… δωρικό της στιλ ντύνεται από ένα ξεχωριστό, βαθύ «Ocean Blue» χρώμα (όπως η ίδια η εταιρεία το αποκαλεί). Η πλάτη δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω, άλλωστε, για να αναδείξει τη φιλοσοφία της συσκευής, η οποία θα μπορούσε να συνοψιστεί στη λέξη «ειλικρίνεια». Και λέμε «ειλικρίνεια» γιατί το Nokia G50 δεν προσπαθεί να «κλέψει» την προσοχή με μάρκετινγκ τεχνάσματα που περιστρέφονται γύρω από ένα χαρακτηριστικό «πυροτέχνημα», το οποίο δυσανάλογα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Αντιθέτως, το G50 διαθέτει μια άκρως ισορροπημένη σύνθεση, όπου chipset, κάμερες, οθόνη και μπαταρία λειτουργούν αρμονικά και συγκροτημένα, διατηρώντας έτσι την εμπειρία χρήσης της συσκευής σε υψηλά επίπεδα.

H IPS LCD οθόνη έρχεται με διαγώνιο στις 6,82 ίντσες, ανάλυση 1560×720 pixels και αναλογίες 19.5:9. Τόσο οι διαστάσεις (173,8×77,7×8,9 χιλ.) όσο και το βάρος των 220 γρ. δεν θα κάνουν συμπαθή τη συσκευή, βέβαια, σε όσους προτιμούν τα μικροκαμωμένα κινητά. Αντίθετα, όσοι θέλουν μια «χορταστική» σε διαστάσεις οθόνη που να συνοδεύεται από 5G συνδεσιμότητα και από ένα chipset έτοιμο να υποστηρίξει ακόμα και τις gaming ανησυχίες τους, βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Ο Octa-core επεξεργαστής με Kryo 460 πυρήνες (δύο χρονισμένους στα 2GHz και έξι στα 1,8GHz) στρογγυλοκάθεται πάνω στο Snapdragon 480 5G chipset της Qualcomm, το οποίο βασίζεται σε αρχιτεκτονική των 8nm. H Adreno 619 GPU μπορεί να μην έχει επιδόσεις παιχνιδομηχανής, μα σίγουρα βγάζει τη συσκευή ασπροπρόσωπη απέναντι σε casual gamers. 4GB μνήμης RAM βάζουν «πλάτη», όταν έχετε πολλαπλές εφαρμογές ανοιχτές στο προσκήνιο. Ο αποθηκευτικός χώρος των 64GB είναι επεκτάσιμος με κάρτα microSD έως και 512GB.

Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος βρίσκεται στο πλάι, ενσωματωμένος στο power button. Στην άλλη πλευρά της συσκευής, βρίσκεται σε μια αρκετά βολική θέση ένα κουμπί ειδικά αφιερωμένο στην ενεργοποίηση του ψηφιακού βοηθού «Google Assistant». Τους εναλλακτικούς τρόπους ξεκλειδώματος της συσκευής συμπληρώνει η δυνατότητα face unlock.

Μπαταρία 5.000mAh

Ενα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των Nokia συσκευών είναι η αυτονομία της μπαταρίας και το G50 δείχνει να σέβεται αυτή την παράδοση, μιας και έρχεται με μια μπαταρία χωρητικότητας 5.000mAh. Τη στιγμή που αρκετά σύγχρονα smartphones πασχίζουν να βγάλουν την ημέρα, το Nokia G50 μπορεί να σας κρατήσει ένα διήμερο μακριά από φορτιστές. Αν και στη συσκευασία βρήκαμε έναν απλό φορτιστή 10W, η συσκευή υποστηρίζει ταχεία φόρτιση έως και 18W.

Αξιοπρεπείς λήψεις

Η τριπλή κάμερα απαρτίζεται από τρεις φακούς, έναν ευρυγώνιο με f/1.8 διάφραγμα, έναν υπερευρυγώνιο και έναν τρίτο που εξυπηρετεί τον 2MP αισθητήρα βάθους. Οι τρεις τους, συντροφιά με ένα LED φλας, είναι συμμετρικά παραταγμένοι πάνω σε ένα κυκλικό camera bump στην πλάτη του G50. O κύριος αισθητήρας έχει ανάλυση 48MP και ο αισθητήρας που αντιστοιχεί στον υπερευρυγώνιο φακό διατηρεί έναν ψηφιακό «καμβά» 5MP. Στα βίντεο μπορείτε να καταγράψετε σε 1080p ανάλυση 60 ή 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Ταυτόχρονα, η ψηφιακή σταθεροποίηση εξαλείφει τις δυσάρεστες συνέπειες από την αστάθεια του χεριού σας. Πρόκειται για μια αξιοπρεπή φωτογραφική σύνθεση που είναι αποτελεσματική σε πλήθος σεναρίων, ωστόσο δεν μπορεί ούτε να αποτελέσει αιτία αγοράς της συσκευής, ούτε προφανώς να καλύψει τους λάτρεις της τέχνης της φωτογραφίας. Στην πρόσοψη, σε ένα διακριτικό V-notch είναι τοποθετημένη η selfie-cam των 8MP, η οποία μπορεί να τραβήξει Full HD βίντεο στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο, όπως ακριβώς και η κύρια κάμερα. Αν μάλιστα ενεργοποιήσετε το Dual Sight mode, μπορείτε να τραβήξετε ταυτόχρονα βίντεο από τη selfie-cam και την κύρια κάμερα, το οποίο αποτυπώνεται σε split screen.

Με σχεδόν «καθαρό» Android

Ως μέλος της οικογένειας «Android One», το Nokia G50 έρχεται με μια πιο «καθαρόαιμη» έκδοση του Android 11, απαλλαγμένη από πολλές περιττές εφαρμογές και επιπρόσθετα στοιχεία του κατασκευαστή. Υπό αυτό το πρίσμα, θα προτιμούσαμε να μην υπάρχει προεγκατεστημένο ούτε το ExpressVPN για trial 30 ημερών. Αντί των πολλών extras, το G50 συνοδεύεται από μια σπουδαία δέσμευση, 2 χρόνια αναβαθμίσεων λειτουργικού στις επερχόμενες εκδόσεις και 3 χρόνια εξασφάλισης όλων των μηνιαίων ενημερώσεων ασφαλείας. Με ολοένα και περισσότερους χρήστες να παραμένουν πιστοί στην ίδια συσκευή για μια τριετία, η παραπάνω υπόσχεση εγγυάται πως η συσκευή θα παραμείνει ασφαλής και σύγχρονη για όλο αυτό το διάστημα.

Mας άρεσεΜπαταρία 5.000mAh5G συνδεσιμότηταΚαλαίσθητο designΔεν μας άρεσεΘα προτιμούσαμε φορτιστή 18W, αντί 10W, στη συσκευασίαΑρκετά βαρύSPECSΟθόνη: 6.82 ιντσών IPS LCD V-Notch Display, αναλογίας 19.5:9, ανάλυσης HD+ 1560×720 pixels, 16 εκατ. χρωμάτων • Chipset: Octa-core Qualcomm Snapdragon 480 5G (8nm) με 2x Kryo [email protected] GHz & 6xKryo [email protected] GHz, GPU Adreno 619 • Μνήμη: 4GB RAM • Αποθηκευτικός χώρος: 64GB (επεκτάσιμος με microSD έως 512GB)  • Κάμερα: Τριπλή κύρια κάμερα με LED φλας, 48MP κύριος αισθητήρας με διάφραγμα ευρυγώνιου φακού f/1.8, PDAF + 5MP κάμερα με υπερευρυγώνιο φακό + 2MP αισθητήρας βάθους | βίντεο 1080p@60/30fps και 8MP selfie-cam με βίντεο 1080p@30fps • Συνδεσιμότητα: 802.11 a/b/g/n/ac/ax (WiFi 6), Bluetooth 5.0, NFC  • Extras: A-GPS/GALILEO/BDS, αισθητήρας δαχτυλικού αποτυπώματος στο πλάι, FM radio, USB Type-C 2.0 OTG, υποδοχή ακουστικών 3,5mm • Δίκτυο: 5G  • Μπαταρία: 5.000mAh με δυνατότητα ταχείας φόρτισης 18W • Λειτουργικό: Android 11 (αναβαθμίσιμο σε όλες τις επόμενες εκδόσεις για 2 χρόνια) • Διαστάσεις: 173,8×77,7×8,9 χιλ.  • Βάρος: 220 γρ.

The post Δοκιμάσαμε το Nokia G50: Με στιλ και… μπαταρία appeared first on allaboutandroid.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα