Υπ΄ατμόν το Μαξίμου – Τι στάση θα κρατήσει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με Τρόικα

Η σύγκλιση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου επιβεβαιώθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Επί της ουσίας, η κυβερνητική ομάδα καθόρισε τις βασικές γραμμές και θέσεις της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα

που αρχίζει σήμερα με το ραντεβού του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομικών για δημοσιονομικό κενό ύψους 500-700 εκατομμυρίων, ποσό που θα καλυφθεί με το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες μέρες στη Βουλή ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Στο Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν επίσης τις βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων, οι οποίες θα παρουσιαστούν στα μέσα τις εβδομάδας, με διπλό στόχο, αφενός να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης και αφετέρου να εξασφαλιστεί το ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, με την εισπραξιμότητα του μέτρου να προσδιορίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, ο Πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο επαναβεβαίωσαν την ελληνική θέση περί μη λήψης νέων οριζόντιων μέτρων που θα πλήξουν μισθούς και εισοδήματα. Η μόνη παρέμβαση στις συντάξεις θα είναι η αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση πρόωρων συντάξεων και εφάπαξ, πεδίο στο οποίο εντοπίζεται και μεγάλη διαρροή πόρων. Από το Υπουργείο Οικονομικών πάντως ξεκαθαρίζουν πως είναι έτοιμοι για διαπραγμάτευση μέχρι τελικής πτώσης, καθώς θεωρούν το σενάριο που θα παρουσιάσουν στους εκπροσώπους της Τρόικα σήμερα ρεαλιστικό και βάσιμο, ενώ κατά δήλωση και του Γιάννη Στουρνάρα η κυβέρνηση θα επιμείνει στην εφαρμογή του.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Στουρνάρας σημείωσε χτες σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το ύψος του εκτιμώμενου δημοσιονομικού κενού πως «τώρα δεν είναι ώρα να μιλήσουμε. Εμείς έχουμε καταθέσει ένα προϋπολογισμό, έχουμε καταθέσει ένα προσχέδιο. Έχουμε στείλει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι αυτό το προσχέδιο είναι ρεαλιστικό και θα επιμείνουμε σε αυτό».

Στο τραπέζι θα βρεθεί και το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών, με την κυβέρνηση και την Τρόικα να μην έχουν καταλήξει σε οριστικό σχέδιο αναφορικά με την τύχη των ΕΑΣ. Πάντως η κυβέρνηση επιμένει σε διάσπαση του αμυντικού από το πολιτικό σκέλος των ΕΑΣ, με ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους, ενώ δεν δέχεται σε καμία περίπτωση την απαίτηση της Τρόικα για ρευστοποίηση της εταιρίας. Φυσικά και αυτό το ζήτημα, όπως και αυτό του δημοσιονομικού κενού, σχετίζονται άμεσα και με την τελευταία δόση για το 2013, ύψους 1 δις. ευρώ.

Πάντως, από την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία με την Τρόικα σε οικονομικό επίπεδο, η πόρτα της κορυφαίας πολιτικής διαπραγμάτευσης είναι πάντα ανοιχτή, με δεδομένο και το γεγονός πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα