Το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας στην Σπάρτη ξανά σε λειτουργία – Σχέδιο αποκατάστασης για το 2015

Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, ένα σπουδαίο τεχνολογικό επίτευγμα και ίσως το μεγαλύτερο θέατρο κατά την αρχαιότητα, που ήταν σχεδιασμένο για να υποδεχτεί 17.000 θεατές, παίρνει το δρόμο της επαναλειτουργίας, έπειτα από την ολοκλήρωση μελέτης που εκπονήθηκε με χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και μετά από πρωτοβουλία του σωματείου «Διάζωμα» και του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

Το πρώτο βήμα έγινε με την ολοκλήρωση της

μελέτης αποκατάστασής του. Η μελέτη, που εκπονήθηκε από τον Ιούλιο του 2012 ως τον Ιούλιο του 2013, εγκρίθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2013 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ομόφωνα.

Η μελέτη που εκπόνησε το «Διάζωμα», με την αρωγή του αρχιτέκτονα Γουλιέλμο Ορεστίδη και διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, αρχαιολόγων, συντηρητών αρχαιοτήτων, τοπογράφων και πολιτικών μηχανικών, περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική αποτύπωση, την τεκμηρίωση και τη διατύπωση προτάσεων για την αποκατάστασή του. Το κόστος της ανήλθε σε 110.000 ευρώ και καλύφθηκε από χορηγία του Ιδρύματος Νιάρχος.

Όπως εξήγησε ο μελετητής Γουλιέλμος Ορεστίδης, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης αποκατάστασης του κοίλου, το θέατρο θα μπορεί να υποδεχθεί περίπου 700 θεατές, ενώ με την μελλοντική ολοκλήρωση των εργασιών στο μέσο και ανώτερο κοίλο, ο αριθμός των θεατών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 2000 άτομα.

Η πρώτη φάση των εργασιών υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και θα αφορά στην αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων, την αποκατάσταση της ορχήστρας και των πέντε πρώτων σειρών των εδωλίων και την ανασκαφική έρευνα στο κοίλο. Η δεύτερη φάση ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του θεάτρου υπολογίζεται θα κοστίσει περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξήγησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, το έργο «αποτελεί μεγάλη πρόκληση» και θα γίνει με αυτεπιστασία από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, εξήγησε πως στόχος της περιφέρειας είναι η ανάδειξη όλου του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Στη λογική αυτή εντάσσεται η προσπάθεια αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου, για την εκπόνηση μελέτης του οποίου η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει από χρηματοδοτικά προγράμματα 100.000 ευρώ.

Επίσης, άμεσα θα αρχίσει η αρχαιολογική έρευνα στο οικόπεδο ΧΥΜΟΦΙΞ της Σπάρτης, όπου θα ανεγερθεί αρχαιολογικό μουσείο.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα