Βόμβα του ΟΓΑ στους οφειλέτες του: Χωρίς φάρμακα και περίθαλψη αφήνει 269.000 αγρότες

Η πορεία των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα φαντάζει καθοριστική αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμη για πολλά ζητήματα, με ένα από αυτά το μέλλον του ΟΓΑ, αλλά και την περίθαλψη χιλιάδων αγροτών και των οικογενειών τους. H οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε «δημοσιονομική βόμβα» όσον αφορά τις εξελίξεις των συνομιλιών της ελληνικής πλευράς με τους Τροικανούς, καθώς οι οφειλές των αγροτών προς τον κλάδο κύριας ασφάλισης

αγγίζουν τα 7000 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Εργασίας προωθεί ήδη τροπολογία για την αναγκαστική είσπραξη των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών στους οποίους πιστώνονται οι επιδοτήσεις.

Μέχρι και τα βιβλιάριά τους θα ακυρώσουν

Προκειμένου να αναγκάσουν τους αγρότες που έχουν οφειλές να ενταχθούν σε ρύθμιση, εξετάζεται η ισχύς των βιβλιαρίων ασθενείας να συνδυαστεί αυστηρά με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις. Σε αντίθετη περίπτωση ή παρ' όλη τη ρύθμιση οι οφειλέτες δεν είναι τυπικοί, δεν θα έχουν ούτε φάρμακα, ούτε περίθαλψη οι ίδιοι αλλά και τα προστατευόμενα τους μέλη.

Η πρόταση αυτή θεωρείται από παράγοντες του ΟΓΑ ότι μπορεί να συνδυαστεί με την προωθούμενη ρύθμιση για την παρακράτηση των εισφορών απευθείας από τους λογαριασμούς των αγροτών που δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν.

Ενδεικτικό για την κατάσταση που επικρατεί στον ΟΓΑ είναι ότι από τους 581.659 ασφαλισμένους – κυρίως αγρότες – στο ταμείο πληρώνουν εισφορές οι 312.000, ενώ οι υπόλοιποι 269.000 δεν πληρώνουν – και μάλιστα εδώ και χρόνια. Μάλιστα το χρέος του ταμείο από το 1998, που δημιουργήθηκε το ταμείο, έφθασε σήμερα 357 εκατ. ευρώ. Όσο για τους σημερινούς οφειλέτες του ταμείου τα στοιχεία του Οργανισμού τους δείχνουν να έχουν τα χρήματα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αφού μόνο πέρυσι εισέπραξαν 1,4 δισ. ευρώ ( σχεδόν του 70%)από το σύνολο αγροτικών επιδοτήσεων, ύψους 2,2 δισ. ευρώ, όμως παρόλα αυτά ο ΟΓΑ δεν πήρε ούτε ευρώ.

Η αυτόματη και αναγκαστική είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών από τους οφειλέτες στον ΟΓΑ - στην περίπτωση που το νομοσχέδιο - δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν άμεσα, ίσως μάλιστα και μέσα στο 2013. Το ίδιο σύστημα είσπραξης χρεών θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σε κάθε περίπτωση όσοι χρωστούν στα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) δεν θα λαμβάνουν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα