Τσίπρας σε FT, Reuters, BBC: Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει εντολή διακυβέρνησης

Σε κοινή συνέντευξη σε Financial Times, Reuters και BBC που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε σίγουρος ότι το κόμμα του θα είναι πρώτο στις ευρωεκλογές και, μάλιστα,

με διαφορά προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα χάσει τόσο τη λαϊκή αποδοχή όσο και τη λαϊκή εντολή για να κυβερνά τη χώρα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Peter Spiegel, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει εντολή να διοικεί αυτή την χώρα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος στις ευρωεκλογές του Μαΐου», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στον λόγο σύμφωνα με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα νικήσει στις ευρωεκλογές. Εκτός των άλλων ο προέβλεψε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν πριν το τέλος του 2014.

«Σε αυτές τις ευρωεκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν χωρίς φόβο, χωρίς το φόβο της κατηγορίας που εξαπέλυαν εναντίον μας οι αντίπαλοί μας το 2012, ότι σε περίπτωση που κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα μετατραπεί σε έρημο» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατήσει και με διαφορά αλλά φοβάμαι ότι και η Χρυσή Αυγή θα αυξήσει την εκλογική της δύναμη. Για την κυβέρνηση θα είναι μια αληθινή καταστροφή. Ο φόβος του κυρίου Σαμαρά είναι ότι θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει την εφαρμογή του Μνημονίου χωρίς τη στήριξη του λαού», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η οικονομική εφημερίδα, αναφέρεται και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «αν και ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την δέσμευση του να ακυρώσει το Μνημόνιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επέμεινε ότι δεν θα εγκαταλείψει πλήρως την ιδέα της διάσωσης, λέγοντας πως πιστεύει ότι οι διεθνείς δανειστές και άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ελάφρυνση του χρέους ως ένα κομμάτι της επαναδιαπραγμάτευσης από το να ρισκάρουν την κατάρρευση της Ελλάδας. Ο κ. Τσίπρας είπε πως έχει συζητήσει ήδη με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την έξτρα ελάφρυνση του χρέους, η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα οι ηγέτες της Ευρωζώνης να δεχθούν μεγάλες απώλειες και παραδέχθηκε ότι ο κ. Σόιμπλε έχει «διαφορετικές ιδέες».

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι μία μάχη μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, διότι αν ήταν έτσι θα ήταν πολύ δύσκολα για εμάς», λέει ο κ. Τσίπρας. «Ίσως θα είναι μία μάχη μεταξύ της ευρωπαϊκής περιφέρειας και των χωρών με τρία Α στην πιστοληπτική τους αξιολόγηση. Έχουμε πρόθεση να δημιουργήσουμε συμμαχίες στην ΕΕ, για παράδειγμα με την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία», συμπληρώνει.

«Λέμε στους Γερμανούς φορολογούμενους: για μεγάλο διάστημα πληρώσατε χρήματα για τις ελληνικές τράπεζες, όχι για τον ελληνικό λαό και πληρώνετε χρήματα σε προγράμματα που είναι προγραμματισμένα να αποτύχουν. Πρέπει να σταματήσετε αυτή τη διαδικασία. Αν τη συνεχίσετε, δε θα σταματήσετε ποτέ να πληρώνετε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος αναφέρεται στη διαμάχη μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας, στην καθυστέρηση καταβολής της επόμενης δόσης στη χώρα υποστηρίζοντας ότι το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει χωρίς χρήματα της διάσωσης για μια εκτεταμένη χρονική περίοδο αν ο ίδιος αποχωρούσε από την ισχύουσα συμφωνία, ιδίως από τη στιγμή που καταγράφεται πρωτογενές πλεόνασμα: «Αν θυμάστε, είχαν πως εάν κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα είχαμε χρήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κέρδισε. Ο Σαμαράς κέρδισε, αλλά και πάλι δεν έχουν χρήματα».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Δημοσίευση by Koolnews.gr.
Keywords
Τυχαία Θέματα