Τρόικα τέλος στην Ελλάδα – Πρώτος φεύγει ο Πολ Τόμσεν που πήρε προαγωγή

15:56 6/8/2014 - Πηγή: KoolNews

Τέλος εποχής μπαίνει όπως όλα δείχνουν στην Τρόικα και την παρουσία της στην Ελλάδα, με τα νέα δεδομένα να επιτάσσουν την δημιουργία κοινής ομάδας δράσης (ή αλλιώς task force).

Ωστόσο το Μνημόνιο δεν φεύγει. Μπορεί να αλλάζει όνομα, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια, καθώς στην μετά Τρόικα

εποχή θα υπάρξει δέσμευση της Ελλάδας για εξαετές σύμφωνο μεταρρυθμίσεων συνδεδεμένο με σταδιακή υλοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Τα συγκεκριμένα σενάρια διακινεί εδώ και λίγα 24ωρα το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές των Βρυξελλών, σύμφωνα με τις οποίες αναζητείται μία νέα εργαλεία προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει σε μεταρρυθμιστική τροχιά, με τις μηχανές να δουλεύουν στο 100% έναν μόλις μήνα πριν από το κρίσιμο ραντεβού στο Παρίσι.

Στο δημοσίευμα του Reuters αναφέρεται ότι «η μεταστροφή σ’ ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του χρέους και ηπιότερη εποπτεία θα περιορίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, υποστηρίζοντας παράλληλα την κυβέρνηση σε βάρος της αντιπολίτευσης που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται να “σκίσει” τα Μνημόνια».

Από στιγμή σε στιγμή οι Τροϊκανοί θα αποτελούν παρελθόν για την χώρα μας

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

Οι Βρυξέλλες μελετούν τη διάλυση της τρόικας, επιτρέποντας στην Αθήνα να προωθήσει το δικό της σχέδιο ανάταξης της οικονομίας παρέχοντας σταδιακά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Οπως αναφέρεται, «η διάλυση της τρόικας, που απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ορισμένοι την παρομοιάζουν με τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, πιθανότατα θα αποτελέσει το κεντρικό κομμάτι στο νέο σχέδιο για την Αθήνα».Η τρόικα θα αντικατασταθεί από ειδική ομάδα δράσης της Κομισιόν, που θα διενεργεί ελέγχους δύο φορές τον χρόνο και όχι σε τριμηνιαία βάση, όπως ισχύει σήμερα. Σε αντάλλαγμα η Αθήνα θα δεσμευθεί σε εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα ορόσημα του συγκεκριμένου προγράμματος, εφόσον ικανοποιούνται, θα συνδέονται με μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, όπως με παράταση της διάρκειας αποπληρωμής, αντί για την προσφορά νέων δανείων.Αξιωματούχος της τρόικας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να καταλήξει σ’ ένα εξαετές σχέδιο έως τον Οκτώβριο, με στόχο να εγκριθεί έως τον Δεκέμβριο και να ισχύσει από τις αρχές του 2015.Θα παρασχεθεί στην Ελλάδα και προαιρετική γραμμή πίστωσης από την Ευρωζώνη. Οπως υποστηρίζει άλλος αξιωματούχος, εάν αυτή τελικά χρησιμοποιηθεί θα ξαναρχίσει εκ νέου πιο αυστηρή εποπτεία της Ελλάδας.Η τελική ερώτηση, πάντως, είναι πώς θα γίνει το χρέος της χώρας καλύτερα διαχειρίσιμο. Οι βασικές επιλογές αφορούν τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση των λήξεων. Αυτές πιθανότατα μπορούν να εφαρμοστούν μόνο στα δάνεια που πήρε η χώρα από άλλα κράτη και όχι στη βοήθεια που έλαβε από ΕΚΤ και ΔΝΤ. Υπάρχει διαφορά εάν έχεις 30 χρόνια για να ξεπληρώσεις και εάν έχεις 50 χρόνια, υποστηρίζει αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η επέκταση των λήξεων θα γίνεται σε διαφορετικές λήξεις χρέους, αμέσως μόλις εκπληρώνονται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις.

Αποχωρεί πρώτος ο Πολ Τόμσεν

Νέος επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα είναι ο Ρίσι Γκογιάλ, μετά την αναβάθμιση του Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος από την περασμένη εβδομάδα ανέλαβε χρέη διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Οι νέες αυξημένες αρμοδιότητες του κ. Τόμσεν σηματοδοτούν την αποχώρησή του από το ελληνικό πρόγραμμα, η ευθύνη για το οποίο περνά στο μέχρι τώρα νούμερο δύο της αποστολής. Ηδη ο κ. Γκογιάλ έχει αναλάβει τα καθήκοντά του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προετοιμάζεται για τις επόμενες αποστολές στην Ελλάδα.

O κ. Τόμσεν αναμένεται να ταξιδέψει στην Αθήνα για το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, ενώ εκτιμάται ότι θα είναι παρών στη «συνάντηση των Παρισίων» με τους Ελληνες υπουργούς στις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος, εξάλλου, θα επιβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, ως διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την κάλυψη της θέσης.

The post Τρόικα τέλος στην Ελλάδα – Πρώτος φεύγει ο Πολ Τόμσεν που πήρε προαγωγή appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα