Τραγικός απολογισμός από το ναυάγιο στην Ιταλία – Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών [εικόνες]

Σε μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές καταστροφές οδηγείται η πορεία των άτυχων μεταναστών που, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη, κατέληξαν στα παγωμένα νερά της νότιας Ιταλίας. Οι 500 Αφρικανοί ξεκίνησαν το ταξίδι τους στην Ευρώπη ενώ μόλις μισό μίλι ανοιχτά της νήσου Λαμπεντούζα το πλοιάριο που τους μετέφερε ναυάγησε.

Μέχρι χθες αργά το βράδυ – όπου έπαυσαν οι έρευνες - 133 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εκ των οποίων δυο έγκυες γυναίκες και τρία παιδιά και άλλοι 250 αγνοούνταν. Εκατοντάδες αγνοούνται, με την ιταλική ακτοφυλακή να συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό τους.

Σήμερα το πρωί άρχισαν και πάλι οι έρευνες ανοικτά του ιταλικού νησιού Λαμπεντούζα, ενώ σύμφωνα με τις Αρχές, το πλοίο που είχε αναχωρήσει από τη Λιβύη μετέφερε 450 με 500 μετανάστες και μόνο 150 μέχρι αυτή την ώρα διασώθηκαν, κάτι που εγείρει φόβους για έναν απολογισμό περίπου 300 νεκρών.

«Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για τους ζωντανούς ούτε για τους νεκρούς», δήλωσε χθες συντετριμμένη η δήμαρχος του νησιού Τζούζι Νικολίνι. «Είναι μια φρίκη, φρίκη, δεν σταματούν να φέρνουν πτώματα», ενώ έστειλε τηλεγράφημα στον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα ζητώντας του να πάει στο νησί και να μετρήσει τους νεκρούς μαζί της κατηγορώντας την Ευρώπη ότι «γυρίζει αλλού το βλέμμα για να μην δει μια ακόμη σφαγή αθώων που διαδραματίζεται μπροστά στο νησί της». Η Λαμπεντούζα τόνισε, «που βρίσκεται πιο κοντά στις βορειοαφρικανικές αρχές απ΄ότι με τη Σικελία είναι εδώ και χρόνια προορισμός λαθρομεταναστών».

Σοκαρισμένοι οι Ιταλοί διασώστες - Δεν μπορούν να πιστέψουν τη δυστυχία

Ενώ ο Τζιοβάνι ντε Γκαετάνο, ένας από τους διασώστες, δηλώνει συγκλονισμένος στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24:«Υπάρχουν ακόμη παντού πτώματα. Δεν μπορούμε να πούμε πόσα. Είναι όλα στοιβαγμένα, το ένα πάνω στο άλλο, βλέπουμε μόνο αυτά που είναι πάνω», ενώ ένας συνάδελφός του αναφέρει, «Θέλουμε να ανασύρουμε στην επιφάνεια όσο γίνεται περισσότερα για να τα παραδώσουμε αν είναι δυνατόν στις οικογένειές τους».

Όσο για τις έρευνες, το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίστηκε μονάχα μια μικρή «περιπολία» στα ανοιχτά ερευνώντας την επιφάνεια της θάλασσας στην περίπτωση που πτώματα επέπλεαν. Βρέθηκαν 40 ακόμη άτυχοι Αφρικανοί μέσα και γύρω από το πλοιάριο. Δυστυχώς, σύμφωνα με την υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος δεν έχουμε πλέον ελπίδες να βρούμε επιζώντες...

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αντζελίνο Αλφάνο που μετέβη στο νησί επιβεβαίωσε ότι ο καπετάνιος του πλοιαρίου συνελήφθη. «Είναι ένας Τυνήσιος, 35 ετών, που είχε απελαθεί από την Ιταλία τον Απρίλιο», διευκρίνισε.

Η Ρώμη κήρυξε σήμερα εθνικό πένθος και ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί σε όλα τα σχολεία και πριν από όλους του αγώνες ποδοσφαίρου του πρωταθλήματος.

Το χρονικό μιας τραγωδίας

Οι μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τη Σομαλία και την Ερυθραία, είχαν αναχωρήσει από το λιβυκό λιμάνι της Μισράτα.

Το αλιευτικό πλοίο άρχισε να βάζει νερά και από φόβο μήπως βυθιστεί, οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε μια κουβέρτα σε μια προσπάθεια να εκπέμψουν σήμα κινδύνου αλλά αυτό προκάλεσε πυρκαγιά και μετά το πλοίο βυθίστηκε.

«Σε μια θάλασσα από κεφάλια, δεν ξεχωρίζουν νεκρούς από ζωντανούς»...

Σοκ προκάλεσε η δήλωση ενός ψαρά της περιοχής που προσπάθησε με λίγες λέξεις να αποδόση την κατάσταση. Ο Ραφαέλε Κολαπίντο μιλώντας στα ιταλικά Μέσα και τις Αρχές δήλωσε «Είδα μια θάλασσα από κεφάλια, χρειάστηκε μισή ώρα για να ανεβεί ο καθένας από αυτούς στο σκάφος γιατί γλιστρούσαν εξαιτίας του πετρελαίου που είχε απλωθεί στην επιφάνεια της θάλασσας».

Μια νεαρή από την Ερυθραία, ακόμη ζωντανή, βρέθηκε ανάμεσα στα πτώματα που είχαν αφεθεί σε ένα υπόστεγο. Ένας διασώστης παρατήρησε ότι η γυναίκα ανέπνεε και αμέσως της δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Παλέρμο, στη Σικελία, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, αφυδατωμένη, με υποθερμία και πνευμονία αφού κατάπιε, όπως τα άλλα θύματα, πετρέλαιο που είχε διαρρεύσει από το πλοίο.

1 από 20 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

Δηλώσεις γεμάτες ντροπή

Ο πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε «η Ευρώπη να φροντίζει να σταματήσει η εγκληματική διακίνηση ανθρώπων και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών», ενώ ζήτησε «την εποπτεία των ακτών απ' όπου αναχωρούν τα πλοιάρια για τα ταξίδια της απόγνωσης και του θανάτου».

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος στο πρώτο του ταξίδι εκτός της Ρώμης πήγε στη Λαμπεντούζα στις αρχές Ιουλίου, μίλησε για "ντροπή" ύστερα από "τόσα πολλά θύματα από το νιοστό αυτό ναυάγιο". Θα επαναλάβει σήμερα, κατά την επίσκεψη του στην Ασίζη της κεντρικής Ιταλίας, ότι καταδικάζει την νοοτροπία που τείνει να περιθωριοποιήσει, ίσως και να εξοντώσει τους πιο αδυνάτους της κοινωνίας, μεταξύ των οποίων και οι λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με το δίκτυο της μη κυβερνητικής οργάνωσης Migreurop στο Παρίσι, σε διάστημα 20 ετών, 17.000 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη. Η πλέον πολύνεκρη τραγωδία σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2011, όπως 200 έως 270 μετανάστες από την υποσαχάρεια Αφρική και οι οποίοι διέφευγαν από τη Λιβύη πνίγηκαν κατά την προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα.

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αντζελίνο Αλφάνο, μετέβη στη Λαμπεντούζα για να συντονίσει τις επιχειρήσεις εντοπισμού των αγνοουμένων και μεταφοράς των σορών σε άλλες περιοχές της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, από το 1994 έως σήμερα, στα νότια της Σικελίας έχουν χάσει τη ζωή τους 6.200 άνθρωποι, ενώ 4.790 συμπεριλαμβάνονται επισήμως στον κατάλογο των αγνοουμένων.

Περιμένουν οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 300

Σύμφωνα με την εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «κάτω από το πλεούμενο έχουν εντοπισθεί περίπου 100 πτώματα», ενώ από μαρτυρίες των δυτών ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά. Οι φόβοι πως οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 300 είναι μεγάλοι, ενώ η Λα Ρεπούμπλικα έγραψε ότι «τουλάχιστον τρία αλιευτικά είδαν τους μετανάστες να πνίγονται και δεν σταμάτησαν για να προσφέρουν βοήθεια», όπως επιβεβαίωσαν διασωθέντες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο, ενώ κήρυξε την αυριανή ημέρα εθνικού πένθους, ενώ νωρίτερα συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο, με τον οποίο συζήτησε για την φοβερή τραγωδία της Λαμπεντούζα.

Μπροστά στις τραγωδίες με θύματα αθώους είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθούν ενέργειες εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Πέντε κεντροδεξιοί υπουργοί που μετέχουν στην κυβέρνηση Λέτα, σε ένδειξη πένθους για το ναυάγιο ανέβαλαν προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στην οποία θα εξηγούσαν γιατί διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του Σ. Μπερλουσκόνι.

«Πρέπει να έλθουν εδώ οι τηλεοπτικές κάμερες να δείξουν τα πτώματα, διαφορετικά θα είναι σαν να μη συμβαίνουν τέτοιες τραγωδίες», είπε η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Τζούζι Νικολίνι.

Από την πλευρά του ο Πάπας Φραγκίσκος, σε μήνυμά του στο Twitter, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από μια υψηλού επιπέδου συζήτηση για τη διεθνή για τη μετανάστευση και την ανάπτυξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι δυο διεθνείς οργανισμοί, αναφέρουν μέσω της ανακοίνωσης, ότι προστατεύουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, ώστε έτσι να διασφαλίζεται η αξιοπρέπεια στη εργασία, καθώς και η πρόληψη και καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων».

Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και η Αφρικανική Ένωση ζητούν επίσης να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τα παιδιά, που είναι η πλέον αδύναμες ομάδες μεταναστών.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα