Τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις στην Βόρειο Ελλάδα προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ

Την αξιοποίηση τουριστικών εκτάσεων έχουν στόχο οι επόμενοι διαγωνισμοί που θα βγουν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στην Βόρεια Ελλάδα. Η διεξαγωγή των δύο διαγωνισμών που ήδη οδεύουν προς ολοκλήρωση στον Άγιο Ιωάννη Σιθωρίας και το Παλιούρι στην Χαλκιδική, αφορά την αξιοποίηση τουριστικών εκτάσεων που θα κτιστούν με περίπου 200.000 τ.μ τουριστικών κατοικιών και 75.000 τ.μ. δόμησης που περιλαμβάνουν πέρα από βίλες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις.

«Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που

έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουμε το ισπανικό μοντέλο όπου οι απούλητες τουριστικές κατοικίες ξεπερνούν λόγω και της κρίσης τις 500.000» αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή τα απούλητα εξοχικά στην Ελλάδα «υπολογίζονται σε περίπου 50.000 σπίτια , εκ των οποίων ποσοστό κοντά στο 45% βρίσκεται στα νησιά, ενώ μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί και στα απούλητα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Η αντίθετη άποψη ως προς την τουριστική αξιοποίηση των «φιλέτων» του Δημοσίου είναι οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου της παραθεριστικής κατοικίας (και) στη χώρα μας: Κατά τις εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, περί το ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν τη χώρα μας ως υποψήφιο προορισμό τουριστικής κατοικίας, με τα προσδοκώμενα έσοδα για τη χώρα να φθάνουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ.

Οι εν δυνάμει αγοραστές στην Ευρώπη προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν ήδη αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες σε Ισπανία και Πορτογαλία και ακριβώς σε αυτό το κοινό από το εξωτερικό στοχεύει πλέον και η Ελλάδα.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα