Μετά τα Χριστούγεννα θα αξιολογήσει η Τρόικα το ελληνικό πρόγραμμα

Στην επικείμενη συνάντηση του επιτελείου του υπουργείου Οικονομικών με τους επικεφαλής της Τρόικας την Τρίτη θα αποφασιστεί ο χρόνος της πέμπτης αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδα, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2014. Βασικός παράγοντας «αναβολής» της ολοκλήρωσης του ελέγχου της Τρόικας αποτελεί η εκκρεμότητα

σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στην Γερμανία.

Μείζον ζήτημα αποτελεί το χρηματοδοτικό κενό του 2014 ύψους 5,5 δισ. ευρώ, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στο επικείμενο Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου αναμένονται αποσαφηνίσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ κρίσιμα θεωρούνται το έκτακτο Eurogroup της 22ας Νοεμβρίου και το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου, στα οποία θα παρίστανται οι επικεφαλής της Τρόικας, γεγονός που δικαιολογεί την «απουσία» τους από τις διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Κατά την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου αναμένονται να συζητηθούν τα προσχέδια για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να παρουσιαστεί ένα βασικό σενάριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού που θα φέρει και την έγκριση της Τρόικας, αφήνοντας ανοιχτό το σενάριο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού στα μέσα του 2014.

Η επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων τουλάχιστον έως τα μέσα Φεβρουαρίου του επόμενου έτους αποτελεί διαπραγματευτικό επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ενώ έως το τέλος του έτους θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία περίπου 5,4 δισ. ευρώ από τα δάνεια της ζώνης του ευρώ και του ΔΝΤ. Ωστόσο, σύμφωναμε πηγές που επικαλείται το in.gr το πιο πιθανό είναι από αυτά τα χρήματα να εισρεύσει μόλις το 1 δισ. ευρώ της δόσης του Σεπτεμβρίου, και αυτό εντός του Δεκεμβρίου, μετά από σχετική έγκριση του Eurogroup Working Group.

Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 5,4 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει την εναλλακτική της χρήσης του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι άμεσα διαθέσιμο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα