Το πρόγραμμα επαναγοράς πέτυχε-Μένουν δύο αγκάθια για τη δόση

Με επιτυχία φάινεται ότι στέφθηκε το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο δύο ζητήματα παραμένουν ακόμη εκκρεμή και για αυτά θα αποφασίσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της Πέμπτης.

Πρόκειται για τα επιπλέον κεφάλαια που χρειάζεται η Ελλάδα για να καλύψει όλες τις προσφορές που έγιναν αλλά και πως θα εξασφαλιστεί η μείωση του χρέους στο 124%

του ΑΕΠ το 2020.  Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αποτελέσματα της δημοπρασίας των επαναγορών με τους Ευρωπαίους να συμφωνούν ότι από τεχνικής άποψης το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο. Μάλιστα, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, καλωσόρισε τα αποτελέσματα του της δημοπρασίας των επαναγορών ελληνικών ομολόγων.

Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται να γίνει σήμερα από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή» έγιναν τελικές προσφορές για επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,8 δισ ευρώ. Η μέση τιμή επαναγοράς διαμορφώθηκε στο 33,8% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων και για να προχωρήσει η Ελλάδα στην επαναγορά και των 31,8 δισ ευρώ απαιτούνται 11,2 δισ ευρώ κεφάλαιο. Με αυτά τα δεδομένα το χρέος που διαγράφεται είναι της τάξης των 21,1 δισ ευρώ.

Ωστόσο το Eurogroup είχε εγκρίνει για την Ελλάδα δάνειο ύψους 10 δισ ευρώ, συνεπώς πρέπει να αναζητηθούν πόροι ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ για να καλυφθούν όλες οι προσφορές. Ο λόγος που υπάρχει αυτό το κενό είναι ότι αφενός προσφέρθηκε υψηλότερη της προβλεπόμενης τιμής για να γίνει ελκυστική η διαδικασία για τους επενδυτές και αφετέρου η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ήταν μεγαλύτερη της εκτιμόμενης. Έτσι, το ΔΝΤ φαίνεται να πιέζει τους Ευρωπαίους ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μείωση του χρέους.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων φαίνεται πως υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο αφορά την αύξηση του δανείου από τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στα επίπεδα των 11,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπάρχει, όμως και η πρόταση το ποσό αυτό να δεσμευθεί από τη δόση των 34,4 δισ ευρώ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη και οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι οι εταίροι μας προσανατολίζονται στην αύξηση των πόρων και όχι το «κούρεμα» της δόσης.

Φυσικά το μεγάλο αγκάθι παραμένει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέος και κατά πόσο είναι επιτεύξιμος να απομειωθεί για να πιάσει τους στόχους που τέθηκαν τον Νοέμβριο. Το Εurogroup είχε υπολογίσει ότι η μείωση του χρέους από το πρόγραμμα επαναγορών θα είναι της τάξης του 11% του ΑΕΠ. Ωστόσο, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι η διαγραφή χρέους θα είναι μικρότερη και θα κινηθεί κοντά στο 9,5% – 10% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι ο στόχος της μείωσης του χρέους στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, δεν επιτυγχάνεται.

Ακόμα κι αν ληφθεί το μέτρο που αφορά μειωμένη συμμετοχή της Ελλάδας στα συγχρηματοδοτούμενα έργα εκτιμάται πλέον ότι το χρέος θα

Keywords
Τυχαία Θέματα