Το δράμα της ταχύτητας

Η Formula 1 χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, ένταση, ενθουσιασμό και δράμα. Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες στιγμές της, όπως τις κατέγραψε ο φωτογράφος Rainer Schlegelmilch.

Από τον Βασίλη Τσακίρογλου

Ο Rainer Schlegelmilch είναι ένας από τους καλύτερους και πιο παλιούς φωτογράφους Φόρμουλα 1. Διαλέγουμε μερικές εικόνες από τις εκατοντάδες χιλιάδες που έχει τραβήξει, κάποιες από τις οποίες περιελήφθησαν στη έκθεση “Ο Χρυσός Αιώνας της Φόρμουλα

1” που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο.

1. 1962, Willy Mairesse
Όταν ένας οδηγός αγώνων αυτοκτονεί, σίγουρα κάτι πήγαινε πολύ στραβά με τη μοίρα του. Ο Βέλγος Willy Mairesse ήταν γρήγορος και θα ήταν σίγουρα πιο επιτυχημένος και διάσημος εάν δεν εμπλεκόταν συνεχώς σε δυστυχήματα. Όπως το τελευταίο που του συνέβη, το 1969, εξαιτίας του οποίου έμεινε σε κώμα επί δύο εβδομάδες. Λίγους μήνες αφότου συνήλθε, σε ηλικία 41 ετών, αυτοκτόνησε.

2. 1997, Rubens Barrichello
Ο “Rubinho” ήταν άλλος ένας Βραζιλιάνος πιλότος που τιμωρούνταν συστηματικά από το Ιντερλάγκος. Ασχέτως εάν ο ίδιος μεγάλωσε μερικά χιλιόμετρα μακριά από το σιρκουί του Σάο Πάολο, ποτέ δεν κατάφερε να κερδίσει ή έστω να διακριθεί εκεί. Τρεις pole-positions σε 19 χρόνια είναι ένας πενιχρός απολογισμός.

3. 1972, Emerson Fittipaldi
Δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1, ο “Emmo” είναι ένας από τους θρύλους του σπορ. Όταν η καριέρα του στα Γκραν Πρι έληξε το 1980 (οδηγώντας για τη δική του, εντελώς αποτυχημένη ομάδα), ο Fittipaldi μετακόμισε στις ΗΠΑ. Θριάμβευσε και εκεί, έφυγε όμως με τη σπονδυλική του στήλη ανακατασκευασμένη με λάμες και βίδες. Σήμερα εξακολουθεί να τρέχει πότε-πότε, στα 65 του χρόνια. Και μάλλον δεν πρόκειται να τα παρατήσει ποτέ.

4. 1971, Jacky Ickx
Ένα εκπληκτικό ταλέντο, το οποίο όμως για κάποιους λόγους που κανείς, ούτε καν ο ίδιος, δεν κατάφερε να εξηγήσει ποτέ, ο Βέλγος Ickx δεν πήρε ποτέ πρωτάθλημα στη Φόρμουλα 1. Κέρδισε όμως έξι φορές στις 24 ώρες του Λε Μαν, όπως και στο ράλι Παρίσι-Ντακάρ -κάτι που μόνο λίγο δεν το λες. Εκτός αυτού, ο Ickx ήταν γεννημένος σταρ, με φυσική κομψότητα και στιλ.

5. 1966, Jackie Stewart
Εάν μιλάμε για ιδιοφυίες που λάμπρυναν με την παρουσία τους το μηχανοκίνητο κόσμο, τότε ο Sir σήμερα Jackie Stewart έχει σίγουρα μια θέση ανάμεσά τους. Εκτός από τρις πρωταθλητής, ήταν πρωτοπόρος στη βελτίωση της ασφάλειας στους αγώνες, ανακάλυψε το PR και έγινε πάμπλουτος πουλώντας, ενοικιάζοντας κ.λπ. τη δημόσια εικόνα του.

6. 1968, Graham Hill
Μουστάκι ψαλιδισμένο α λα Έρολ Φλιν, ψυχή του πάρτι, γοητεία, τόλμη και τυχοδιωκτισμός. Η ζωή του Graham Hill θα μπορούσε να γίνει μια σπουδαία κινηματογραφική ταινία, καθώς οτιδήποτε έκανε ήταν μια μικρή περιπέτεια. Είχε θράσος αλλά και θάρρος σε περίσσεια, κέρδισε δύο παγκόσμιους τίτλους και νίκησε πέντε φορές στο Μονακό.

7. 1985, Stefan Johansson
Περισσότερα από 1.000 άλογα, κινητήρες κατασκευασμένοι για να αντέχουν μερικούς γύρους, χειροκίνητες αλλαγές και ελαστικά που κολλού

Keywords
Τυχαία Θέματα