Το αιματηρό παρελθόν της Αμφίπολης: Η μάχη στην οποία σκοτώθηκαν Κλέωνας και Βρασίδας

18:09 1/9/2014 - Πηγή: KoolNews

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον έχουν μαγνητίσει οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αμφίπολη και κάθε μέρα φέρνουν στο φως και νέα ευρήματα. Το μεγάλο ερώτημα είναι βέβαια ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στον μεγαλοπρεπή Τύμβο Καστά όπου οι αρχαιολόγοι έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν προσεκτικά και με χειρουργικές κινήσεις.

Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία της περιοχής:

Η Αμφίπολη ήταν πόλη της Μακεδονίας η οποία αποικήθηκε από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. Πριν

από τον αποικισμό η πόλη ονομαζόταν Εννέα Οδοί και πήρε το καινούριο της όνομα εξαιτίας της σημαντικής στρατηγικής της θέσης: την περιέρρεε ο ποταμός Στρυμώνας, απείχε μία περίπου ώρα από τη θάλασσα και βρισκόταν στο δρόμο που ένωνε τη Μακεδονία με τον Ελλήσποντο.

Κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο στρατηγός των Σπαρτιατών Βρασίδας κατέλαβε την Αμφίπολη το 424 π.Χ. Το 422 π. Χ. οι Αθηναίοι, με στρατηγό τον Κλέωνα, έδωσαν σκληρή μάχη μπροστά στην πόλη εναντίον των Σπαρτιατών του Βρασίδα. Στη μάχη αυτή οι Αθηναίοι υπέστησαν πανωλεθρία. Μέτρησαν 600 νεκρούς και έχασαν και τον αρχηγό τους. Αλλά και ο Βρασίδας σκοτώθηκε στην ίδια μάχη μαζί με μόλις 7 Σπαρτιάτες.

Αυτός είναι και ο λόγος που μια από τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για τον «ιδιοκτήτη» του Τύμβου Καστά είναι ότι ανήκει στον Σπαρτιάτη στρατηγό. Κάτι που ωστόσο συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη χρονική απόκλιση, περίπου 150 χρόνια διαφορά και αφετέρου γιατί η κατασκευή ενός τέτοιου ταφικού μνημείου θα απαιτούσε πόρους που δεν διέθεταν οι Σπαρτιάτες ή οι Αθηναίοι σε εκείνη την περιοχή.

Με την Ειρήνη του Νικία (421 π.Χ.) η Αμφίπολη αποδόθηκε στους Αθηναίους, απόφαση που δεν βρήκε σύμφωνους τους κατοίκους της Αμφίπολης, οι οποίοι εξεγείρονταν με κάθε ευκαιρία.

The post Το αιματηρό παρελθόν της Αμφίπολης: Η μάχη στην οποία σκοτώθηκαν Κλέωνας και Βρασίδας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα