Τι προβλέπεται για φόρους και απολύσεις στον προϋπολογισμό για το 2014

Ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα προβλέπει για το 2014 ένα πακέτο μέτρων συνολικής απόδοσης 5,4 δισ. ευρώ που προκύπτει από αύξηση εσόδων κατά 2,2 δισ. ευρώ και περικοπή δαπανών κατά 3,2 δισ.

ευρώ.

Απώλεια εσόδων 4,3 δισ. ευρώ λόγω 850 περίπου φοροαπαλλαγών προβλέπεται στην εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού ενώ την είσπραξη εσόδων από άμεσους φόρους αναμένει η κυβέρνηση ύψους 21,6 δισ. ευρώ για το 2014 όταν οι εκτιμήσεις είναι ότι για φέτος το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 19,9 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει ότι θα εισπράξει από το φόρο ακινήτων επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον το 2014, συνολικά 3,9 δισ. ευρώ το 2014 όταν φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τη συγκέντρωση 2,8 δισ. ευρώ. Είσπραξη συνολικά 271 εκατ. ευρώ από την επιβολή τέλους παραμονής και πλόων, τον φόρο υπεραξίας, τη φορολόγηση αποθεματικών και την απόδοση της προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων των συνταξιούχων.

Παράλληλα προαναγγέλλεται μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων του κατά 75% περίπου το 2014. Σήμερα είναι στο 10% και θεωρητικά μία 75% μείωση οδηγεί σε συντελεστή 3%.

Σε ότι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένεται να πληρωθούν το 2014 1,5 δισ. ευρώ χρέη κράτους προς ιδιώτες από τον λογαριασμό των 8 δισ ευρώ που φέτος δεν θα καταφέρουν να δοθούν. Ο στόχος του 2013 αναπροσαρμόζεται σε 6,59 δισ. ευρώ μαζί με επιστροφές φόρων.

Περικοπή δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ

- περιορισμός της μισθολογικής δαπάνης από τη μείωση των ειδικών μισθολογίων και των πρόσθετων και λοιπών μισθολογικών παροχών,

- συστηματικός επανέλεγχος των δικαιούχων και η συγκράτηση της δαπάνης για συντάξεις,

- επαναξιολόγηση και η μείωση των μη μισθολογικού χαρακτήρα δαπανών, με ιδιαίτερη αναφορά στη μείωση των κονδυλίων επιχορηγήσεων και εν γένει μεταβιβάσεων του κρατικού προϋπολογισμού σε φορείς και νομικά πρόσωπα,

- περιορισμός των μεταβιβάσεων του κράτους προς τους λοιπούς υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης σε επίπεδα αυστηρά και μόνο για την αντιμετώπιση των απολύτως ανελαστικών δαπανών τους και

- περιορισμός των λειτουργικού χαρακτήρα δαπανών με ιδιαίτερη έμφαση στις δαπάνες που αφορούν: μετακινήσεις προσωπικού, μισθώματα κτιρίων, προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, κ.λπ

Σημαντικό βάρος της μείωσης των επιχορηγήσεων σηκώνει το υπουργείο Εργασίας που βλέπει το όριο των δαπανών του να μειώνεται κατά 1,2 δισ. ευρώ για το 2014. Πιο αναλυτικά το υπουργείο εργασίας προχωρά σε:

-Εξορθολογισμό των μηχανισμών είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ)

- Διαυσταυρωτικοί έλεγχοι για τις εισφορές στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

- Επιχειρησιακή λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών των ΦΚΑ

- Διαρθρωτικά μέτρα για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης του και την μετατροπή των διμηνιαίων εισφορών σε μηνιαίες.

Περικοπή κατά 280 εκατ. ευρώ στο κονδύλι για μισθούς στο δημόσιο λόγω μείωσης των προσλήψεων (όπως πχ στους εκπαιδευτικούς για τους οποίους αυξήθηκε το ωράριο εργασίας), απολύσεις, διαθεσιμότητα, αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, αλλά και πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο στενό δημόσιο,

Σημειώνεται ότι το σενάριο κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού εντός του 2014 ενισχύεται δεδομένου τόσο του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση με τους επικεφαλής της Τρόικας για τον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού για το 2014, όσο και των χθεσινών δηλώσεων του εκπροσώπου του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter.

Keywords
Τυχαία Θέματα